Czyli wszystko się zgadza.
W Genewie prezentacji zwykłych modeli i preordery. A odbiór dopiero na jesieni... Masakra....
Lepiej niech na razie się nie pchają do sportów bo skończą jak Honda w F1... Będzie radość jak dojadą do mety![]()
Czyli wszystko się zgadza.
W Genewie prezentacji zwykłych modeli i preordery. A odbiór dopiero na jesieni... Masakra....
Lepiej niech na razie się nie pchają do sportów bo skończą jak Honda w F1... Będzie radość jak dojadą do mety![]()
Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 14-10-2015 o 07:26
Pozdro,
Bartas
Nie wiadomo jaka jest kondycja finansowa FCA.
Faktycznie kiedyś (mam na myśli początki automobilizmu i lata powojenne do końca lat 80-tych XX w.) sport był najlepszą formą promocji marki samochodowej (poza tymi wyjątkowo prestiżowymi). Obecnie, czy chcemy czy nie, to się zmienia. Zmianie ulegają priorytety wizerunkowe marek, zamiast sportu - bezpieczeństwo, aktywność itp.
Moje pokolenie 40-to latków (może jeszcze 30-to), zwłaszcza w Polsce, inaczej traktuje samochód niż młodsi; 20-to latkowie (poza pasjonatami) często wybierają w miejsce naszych realnych zainteresowań świat teleinformatyczny. Auto to dla nich rzecz - i tyle (bez ładunku dodatkowych emocji, jakie by nie było).
Moim zdaniem od 2010 WTCC idzie w dół po równi pochyłej. Brak prawdziwych emocji i rywalizacji. Ten czy inny zespół fabryczny mając zapewniony budżet bawi się sezon - dwa, "zdobywa" tytuł i kończy zabawę. Ze sportem nie ma to wiele wspólnego. Choć uczciwie należy dodać, że nikt nie broni innym wejść w takie czy inne zawody. Niemniej Puchar KIA Picanto daje więcej emocji niż obecne WTCC. A szkoda.
Giulia mogłaby pójść drogą 155 DTM. Odwagi i techniki AR by nie zabrakło. Pozostaje pytanie o pieniądze.
Ostatnio edytowane przez Archi ; 14-10-2015 o 08:06
Alfa Romeo Nel Cuore
Kpisz waść, czy o drogę pytasz?
http://www.fcagroup.com/en-US/invest...s/default.aspx
Oczywiście, że wiadomo jaka jest kondycja finansowa FCA, bo mają obowiązek publikować odpowiednie raporty...
Nie pytam o drogę - to logiczny wniosek - kpię.
A z obowiązku publikowania raportów wiemy (tzn. ja akurat nie) jaka będzie strategia (faktyczne kierunki) dalszego zaangażowania FCA na różnych polach działania koncernu, w tym w sporcie (bo taki był kontekst tamtej wypowiedzi).
Z niedopowiedzenia rozumiem, że masz pewną wiedzę na ten temat; czekam zatem z niecierpliwością, aż się nią podzielisz.
Alfa Romeo Nel Cuore
Jakby FCA miała taką nadwyżkę kasy to nie wyzbywałaby się akcji kury znoszącej złote jajka czyli Ferrari...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Prawda, jak ja chodziłem do liceum (połowa lat '90) to prawo jazdy to był punkt honoru - pod koniec liceum prawie każdy je miał.
Podobno teraz jest tak że ważniejszy jest iPhone niż auto.
Mam wręcz wrażenie że samochód w pewnych środowiskach (hipsterka) wręcz jest niemodny i niepożądany.
Być może kluczem jest prawo jazdy - nie chce im się go robić, może jest za trudne i trzeba w to za dużo wysiłku włożyć.
Ale możliwe że się mylę...
Tak sobie teraz czytałem ten artykuł w Interii i przyszło mi do głowy czy przypadkiem data premiery Giulli nie była podyktowana kwestiami certyfikacji. Przeczytajcie artykuł i zwróćcie uwagę na daty.
http://motoryzacja.interia.pl/raport...ku,nId,1903409
wcześniej:
YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
AR 156 GTA '03 - 2006-2009
AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
teraz:
Honda CRV (służbowa)
Maserati Ghibli SQ4 '15
Pytanie: Czy w Giulii mają być amortyzatory o regulowanej twardości (coś w stylu DCC w VW)?