Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Jakieś zwierzątko przegryzło rurę od turbo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Czy można takie coś zrobić z AC?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar cyrix
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM Distinctive 2011

Domyślnie

Wyjasniło się... pogryziona dodatkowo rura gumowa od intercoolera turbo. Całowity koszt naprawy w ASO po zabawach kuny pod maską, prawie 1000 zł

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...#ixzz3oknWF3Kw
    Mnie dopadło to samo - pogryziona rura (chyba od turbo). Czy to 1000 zł to koszt wymiany tej 1 rury, czy coś więcej było do naprawy?
    Ostatnio edytowane przez cyrix ; 16-10-2015 o 18:40 Powód: dodanie cytatu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Nie czytasz z uwagą, napisał że całkowity a nie jednej rury (miał więcej szkód).

Z własnego doświadczenia - pisałem wcześniej w styczniu 2015 że zastosowanie odstraszacza ultradźwiękowego + sierść psa + kostka domestos + spray na kuny załatwia sprawę. Tak mi się wtedy tylko wydawało. W tym roku w kwietniu czy maju w mojej 159 kuna zrobiła kolejną masakrę - wymieniałem 4 węże ukłądu chłodniczego i jeden od turbo - same węże w sklepie przy ASO po rabacie (chyba z litości mi go dali) prawie 900zł, do tego mechanik + płyny. Innym razem przegryzła mi przewód od któregoś z czujników na filtrze DPF - trzeba było naprawiać bo check engine wyskoczył.

Póżniej był spokój (ciepło na zewnątrz), ale wczoraj znów byłem w ASO - wymiana jednego wężyka + płyn 140zł, oczywiście ślady łap w tylnej części silnika na tym wężu.

Tak więc wychodzi na to że różne spraje/odstraszacze to może działają jak postawi się w nowym miejscu, ale jeśli kuna ma stale do czynienia z tym samym autem, oswaja się pewnie i zaczyna wchodzić po jakimś czasie jak jej jest zimno/mokro.

Kombinuję teraz jak zabudować taras pod który wjeżdżam, żeby to ciągle lekko wyglądało (właściwie żeby nie rzucało się w oczy że jest zamknięty), ale żeby kuna czy łasica nie miała szans wejść - jakąś chyba siatkę zgrzewaną o oczku kwadratowym ok 20mm z drutu typu 2.5-3mm użyję na wypełnienie, pospawać/podocinać, ocynkuję i pomaluję proszkowo na czarny mat. Gorzej z wykonaniem jakiejś bramy uchylnej czy drzwi otwieranych, też coś muszę wymyślić. Nie ma innego wyjścia, bo przez 1.5 roku na naprawy oby aut wydałem już ok 2.5tys.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

A może takie coś ?

http://www.ekotrap.sklepna5.pl/towar...ka-eko001.html

https://www.youtube.com/watch?v=o2kxdkCEPIM

Jako przynęta podobno wystarczy zwykłe jajko.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar cyrix
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM Distinctive 2011

Domyślnie

Cytat Napisał euroscan Zobacz post
    wymiana rury gumowej, cała rura 390 zł....
    Ta rura składa się z kilku odcinków. U mnie pogryziony został dokładnie ten sam fragment. W ASO powiedzieli mi, że koszt całej rury to 390 zł. Pytanie, czy nie można wymienić tylko tego jednego odcinka? - taki fragment powinien sporo mniej kosztować(?)

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cyrix Zobacz post
    Ta rura składa się z kilku odcinków. U mnie pogryziony został dokładnie ten sam fragment. W ASO powiedzieli mi, że koszt całej rury to 390 zł. Pytanie, czy nie można wymienić tylko tego jednego odcinka? - taki fragment powinien sporo mniej kosztować(?)
    U żonki też kuna pogryzła jakiś krótki wąż gumowy, ale dało się kupić w ASO tylko cały zespół od intercoolera, nie pamiętam ceny, ale ok. 500zł. W końcu kupiłem z auta rozbitego na szrocie, właściwie dostałem gratis (gość najpierw chciał 50zł) do innych rzeczy które dokupiłem do swojej 159.

Auto

Domyślnie

Niestety, kuna wróciła I widać ostraszacz ultradźwiękowy, sierść psa pod maską I comiesięczne opryskiwanie komory silnika płynem "na kuny" przestało zdawać egzamin. Oto skutki. Rura do kupienia jako cały zespół tylko za 404zł w ASO, używek na allegro brak. Aha, juz raz byla wymieniana razem z 3 innymi wezami od ukladu chlodzenia. Oto dzielo zniszczenia:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160408_080215.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	41.5 KB
ID:	196915
    Nie pozostaje mi nic innego jak zabudowac miejsce gdzie parkuje pod tarasem- jutro zatem jezdze za jakas siatka z malym oczkiem (2x2cm?), moze cos ze stali nierdzewnej albo ocynkowanej znajde, malne na czarny mat zeby sie nie rzucalo w oczy. Tylko jakas brame musze tez zrobic, a tez wolalbym zostawic ja "przezroczysta" zeby nie miec budy doklejonej przy domu - ramka z katownikow I pewnie tez siatka wypelnie. Z czasem jakis silownik I sterowanie z pilota sie dorobi.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

O żesz ku(r)na , to chyba trafiłeś na jakieś wyjątkowo złośliwe gryzonie - albo im za dobrze w Twojej okolicy To samo Ci pogryzły co poprzednio? Wierzyć się nie chce...

Auto

Domyślnie

No chyba im bardzo dobrze, ponieważ mieszkam na granicy zabudowy a dalej pełno drzew, krzewów, małych gryzoni, ptaków - jest co jeść. Przy okazji ciepłe auta do ogrzania się ze smacznymi gumowymi wężami. Kuni raj...
    Tak, te 2 lata temu w Julce pogryzły właśnie ten wąż, do tego 3 inne od układu chłodzenia.
    Na szczęście wąż już znalazłem z rozbitka za 100zł.
    Dziś też patrzyłem jak tą wiatę by zabudować i byłem w hurtowni handlującej stalą, troch zejdzie zanim to zabuduję, bo na zamówienie muszę sprowadzić siatki zgrzewane i zlecić pospawanie lekkich drzwi wiaty, potem zamontować.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

A nie myślałeś ten wąż owinąć czymś lub w jakiś sposób zabezpieczyć? W aucie żony notorycznie kuny gryzły kable zapłonowe , w końcu nałożyłem na te przewody plastikowe peszle i zabezpieczylem opaskami. Od tamtej pory spokój kilka lat , chyba im ten plastik już tak nie podchodzi jak guma z przewodów

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia