orientuje się ktoś czy można zwiększyć moc w mojej słodkiej ??
orientuje się ktoś czy można zwiększyć moc w mojej słodkiej ??
Parę tysięcy w kieszeni i możesz uturbiać chyba że lubisz modzić sam to będzie taniej![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez mat147 ; 19-10-2015 o 18:03
Zmienić kolor na czerwony..podobno najszybszy
Czy gra jest warta świeczki?? Ile tej mocy chcesz dołożyć??
Jeżeli chodzi o zwiększenie mocy to kontaktowałem się z firmą w polsce od chiptuningu i ceny jakie mi zaproponowali były poprostu "chore", za dedykowany dolot i zmiane mapy krzyczą prawie 5k a przyrost mocy na poziomie 15%:
"Dlatego cała modernizacja wykonana w formie indywidualnej optymalizacji poprzez Chip Tuning Super VIP + dolot powietrza to inwestycja: ok. 3300 zł Stage 1 lub ok. 4700 do 5500 zł opcja Stage 2 (opcja rekomendowana)"
"Opcja Stage 1 obejmuje indywidualne strojenie danego egzemplarza pod konkretną oktanowość paliwa wraz z pierwszym etapem zmian w dolocie powietrza dając poprawę parametrów na poziomie ok. 8-10% od tych rzeczywistych jakie samochód aktualnie posiada. Zalecane paliwo min. 98 oktan lub 100 oktan (do jazdy bardzo dynamicznej)
Ponadto robiąc ewolucję tuningu w postaci Stage 2 (wraz ze szerszymi zmianami w dolocie powietrza) uzyskujemy znaczącą poprawę ilości dostarczanego powietrza do silnika wręcz „doładowania silnika” chłodniejszym powietrzem wykorzystując prędkość powietrza, a wykonana izolacja termiczna pozwala na znaczące zmniejszenie strat mocy jakie wynikają z przegrzewania się powietrza. W tym przypadku przyrosty oscylują często w poziomie ok. 15%."
Moim zdaniem przy tym silniku taka operacja jest nie opłacalna. I tu moje pytanie czy ktoś z doświadczonych użytkowników mógłby napisać ile kosztowałaby przekładka na 2.0 - co trzeba zmienić oprócz samego silnika??
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6
Za 200 mocy nie podniesiesz a swap silnika na mocniejszy jest nieopłacalny. Taniej będzie jak sprzedasz auto i kupisz drugie już z tym mocniejszym silnikiem
Wyryte rantem felgi
za 200 to mozna dobre kołpaki kupić
Nad zmiana auta też myslałem ale 147 z pakietem TI chyba nie wychodziła z fabryki z silnikiem 2.0? co jest dla mnie poprostu śmieszne! Dlatego myślę o swapie lub o znalezienie mocno zadbanego egzemplarza takiego jak mójA jeszcze inna opcja to AR GT z 3.2 V6 ale na to musze trochę dozbierać.
A ile twoim zdaniem kosztowałby swap obejmujący:
- kupno i remont 2.0
- przekładka silnika
P.S. mam na taką operację 5-6k zł
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6
Były już rozmowy na ten temat. Jak dobrze pamiętam to taki swap wyliczany był na około 10k
Wyryte rantem felgi
Silnikl i moc to takie sztampowe![]()
Ale poważnie, 1,6TS wiele nie powyciągasz. Przekładka - pewnie możliwa, nie wiem, duża komplikacja - dużo zachodu później.
Zmniejsz jeśli masz jakieś wielkie zwykłe felgi - na jakieś najlżejsze 15tki. Opony (to nie całkiem legalne - musisz sam rozważyć) 195/50/15.
Zdecydowanie polepszysz wszystko od przyspieszenia, przez skręcanie po hamowanie. Dużo niższym kosztem (komplet OZ racing 15" za 800zł się pojawiają , uzywane oczywiście, a widziałem i taniej).
To ok 5kg na jednej feldze w porównaniu do standartowych (kiedyś ważyłem szprychowe 16tki - około 10kg mi wyszło, może nawet 11. Jedna oczywiście. OZ - 5,5kg jakoś) . A przelicza się to razy 5 do kilkanaście razy (spotkałem się i z opinią że razy 20, ale to chyba za dużo) . Czyli na każdy 1 kilogram zdjęty z masy nieresorowanej - tu felgi, zdejmujemu jakby (przyjmijmy średnio) 10kg z auta.
To już odczuwalne sprawy, nie wspominając o kierowaniu (efekt żyroskopowy) no i zdrowszym kręgosłupie przy wymianach![]()