Aha, jeszcze jeden efekt - lekkie obniżenie środka cieżkości (195/50/15 mają 580mm średnicy, 215/45/17 coś około 600-610mm, więc połowę z tej różnicy obniżymy auto).
Czy ja dobrze przeczytałem, że auto na węższej oponie z większym profilem będzie szybsze?
Teoretycznie będzie szybsze bo będzie lżejsze. Z drugiej strony węższa opona to mniejsza przyczepność przy ruszaniu i w zakrętach oraz przy hamowaniu. O ile osiągi zwiększą się tylko tyle że pewnie jedynie na hamowni zauważysz to zmianę przyczepności odczujesz dość szybko
Wyryte rantem felgi
yolo - żle przeczytałeś, kompletenie![]()
Nie na węższej tylko na _mniejszej średnicy_ , i nie będzie szybsze w sensie Vmax tylko będzie lepiej przyspieszać, lżejsze koło będzie też lepiej hamować i skręcać.
Szerokość opony przy "monstrualnym" momencie obrotowym 1,6TS nie ma znaczenia. Choć 195 to nie tak mało szerokości nawet na 1,6TS.
No i jakość opony oczywiście ma znaczenie. Ale można sobie pozwolić na lepsze mniejsze łatwiej niż dziadostwo ale na wielkiej feldze za to.
No to trzeba szukać lekkiego modelu felgi, a nie kombinować z rozmiarami. Przecież opony o większym profilu w zakręcie bardziej się podwijają przez mniejszą sztywność bocznych ścianek. A odjęcie kilkunastu kg z kół przy fabrycznym zawieszeniu i fabrycznej wadze (1300kg) nie da żadnych odczuwalnych efektów.
Co do przyspieszenia to zgoda (mniejsze opory toczenia), ale tylko do momentu, gdzie zaczynają wkraczać opory powietrza, czyli prędkości "miastowe", w zamian tracimy sporo trakcji i czucia w kierownicy.
Jako ciekawostkę dodam, że nowe Audi RS3 ma z przodu opony 255/30 R19, zaś z tyłu 235/35 R19.
yolo,weź poczytaj, najpierw to co ja napisałem a później to posprawdzaj w źródłach a nie filozofuj ok?
Co pisałem o masie OZ racing vs zwykłe alusy alfy ?
Jaki większy profil , skąd to wziąłeś ??? (50% ze 195mm to ile (195/50/15 proponuję) , a ile to 45% z 215mm ? (215/45/17 - autor aktualnie ma) )
jakie opory toczenia, jakie powietrza, weź poszukaj coś z hasłami masa nieresorwana, efekt żyroskopowy, średnica koła, masa koła, przełożenia , moment na kołach itd. itp.
Ja to mam sprawdzone w praktyce to wiem co piszę . Też byłem zaskoczony jak bardzo pomaga mniejsze i lżejsze koło.
Co mnie nas obchodzi audi rs3 gdzie problemem jest przeniesienie mocy na asfalt i ciężki wóz, wielkie hamulce więc i felgi , moda itd. Tu mówimy tu o wykorzystaniu optymalnym małej mocy (przypomnę 1,6TS 120KM i chyba 150 Nm o ile pamiętam momentu).
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6