Jeśli tylko indeksy prędkości i nośności dobierzesz co najmniej takie same lub lepsze, to będzie ok.
A co do szerokości to przy silniku 2.4 210KM standard to 225, to wg mnie 215 to żadna strata dla przyczepności. Jeśli lubisz startować spod świateł to generalnie zainwestowałbym w lepszy model opon niż szerokość, bo to właśnie od modelu i marki opon zależy przyczepność. Duża szerokość przy gównianej oponie nic ci nie pomoże. Przy takim wzroście mocy, generalnie bardziej martwiłbym się heblami
No 98W to niestety nie znajdziesz w mniejszym rozmiarze - najlepsze to 95V, aczkolwiek tak jak pisałem, inne (mniejsze) oryginalne rozmiary mają 91 lub 93V, więc powinno być OK, tym bardziej że TBi nie jest taka ciężka jak JTDm dla których 91/93 też rekomendują.
Co do hebli, auto poliftowe, więc przynajmniej są czterotłoczkowe zaciski a to już coś.
Opony planuję nowe i z wyższej półki, może Pirellii SZ3 albo Bridgestony LM32, chodzą po głowie też Continentale TS850P, tyle że droższe, ewentualnie Uniroyale MS Plus 77 bo chociaż to niższa trochę półka to w testach wypadają lepiej niż dobrze a parę stówek można zaoszczędzić.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 25-10-2015 o 11:32
Nawet bym się nie zastanawiał tylko brał te 95V, bo chyba w zimie nie planujesz rozwijać prędkości maksymalnej?
A z opon wybrałbym pewnie Uniroyale, ojciec używał w C-Maxie i dawały radę... Ja bym ponadto rozważył też Nokiany, używałem i mogę polecić, a jak byś chciał kupić coś dobrego ale taniej, to polecam Federale. Wiem, że to chińczyki, ale jednak chińczyki z wyższej półki za małe pieniądze, używam takich w mojej Delcie przy 190KM i jest w sam raz, dostałem je razem z felgami, pewnie inaczej bym się nie zdecydował, ale miło byłem zaskoczony i generalnie polecam![]()
Dzieki za opinie. We wcześniejszej 159 miałem Nokiany WR A3 215/55R16 is nie dawały rady - często przy przyspieszaniu szczególnie na mokrej nawierzchni się ślizgały - nie wiem czy to kwestia za małych opon do 190KM/380Nm czy po prostu akurat Nokiany słabiej sobie radzą z takimi warunkami, stąd tym razem już bym raczej spróbował innych opon. Zona ma Continentale TS850 w Julce - to świetne opony, tyle że ich nie robią w rozmiarze 215/50R17, w tym robią TS850P a to już całkiem inny typ bieżnika (do aut Performance, coś jak WR A3 Nokiana) i nie wiadomo czego się spodziewać.
Nie wiem czy przypadkiem nie oczekujesz zbyt wiele od opon zimowych. Jest zima, to jest ślisko i każda opona będzie się trochę ślizgała.
Ja mam Continentale 830 i jestem mega zadowolony, nie jeździłem na lepszych oponach. No może poza Hakkapeliitta, ale to opony tylko na góry i dużo śniegu.
Nie wiem w sumie czy nie lepszym pomysłem jest pójście w bardzo popularny rozmiar 225/45/17 gdzie opony są tańsze, wybór olbrzymi.
225/45R17 może i są bardziej popularne, ale wcale nie tańsze, raczej mam odwrotne wrażenie po tym jak na szybko porównałem - różnice są jednak znikome i nie o to chodzi. W225/45R17 jest po prostu średnica koła 23mm mniejsza niż w 225/50R17 (jest mniejsza znacznie niż w 16" a to w zimie może być dodatkowy problem), a w 215/50R17 jest to tylko 10mm i takie koła są o 4mm większe od 215/55R16.
Te które proponujesz są max w indexie 94V, te o których ja myślę 95V, powiedzmy że tu akurat mniej więcej to samo.
D4 to całkiem inny bieżnik - na oko wygląda obiecująca. A3 to bieżnik do samochodów performance - ma niskie opory itp, ale moim zdaniem jakoś na śniegu/lodzie, przynajmniej w 159, sobie nie radzi i przynajmniej w rozmiarze który mam (215/55R16). Mam porównanie do Continentali TS850 w żony Giulietcie - te opony się kleją do drogi, nawet ośnieżonej, a na lodzie też sobie radzą. Tyle że te opony są produkowane dla samochodów kompaktowych i średnich, i największy rozmiar to 225/50R17 98V - nie wiem czy dla swojej 3.2Q4 TI masz też tak małe felgi na zimę
(BTW, OT, w końcu kupiłem 1.75TBi - gość od 3.2JTSQ4 nie odpowiadał na wiadomości wysłane z autoscout24.de, a telefonu nie zostawił w ogłoszeniu; w między czasie znalazła się całkiem fajna TBi i ją wziąłem. w każdym razie jeszcze raz dzięki za umożliwienie przejechania się Twoim 3.2)
TS850 to super oponki nie ma o czym pisac...
Ja nie mialem w planach zakupu zimowek w tym roku wiec chcialbym ograniczyc ten wydatek do w miare rozsadnego minimum. Z naciskiem na rozsadne. Wydawalo mi sie, ze te nokiany takim wyborem wlasnie sa..
Co do OT: spoko wybor, jak zrobisz program to chcialbym chociaz jedną prostą zaliczyc jakby sie kiedys dalo...bo bardzo mnie to doznanie interesuje
![]()