Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Temat: Problem z czujnikami parkowania

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

jestem pewien na 99,99% tym bardziej że na forum włoskim podanym kilka stron wcześniej jest podane jak to zrobić. Program multiecuscan 1,7 mam pozostaje mi kabelek zorganizować ELM 327. Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym co podłączał i rzekomo robił proxy to już wiem że miało prawo to nie działać bo nie był to ani program MES ani FES ani kabel elm 327. Co dokładnie ma to nie wiem ale mało to istotne. w elearn znajdziesz tylko jedną centralkę która znajduje się w bagażniku za zmieniarką.

Auto

Domyślnie

a więc temat gryzę dale i są postępy otóż zacząłem od zakupu kabla elm 327 w wersji 1,5 przynajmniej tak podano.
    Z aukcji http://allegro.pl/interfejs-diagnost...242266678.html

przypomnę że mam multiecuscan wersja 1,7 pełna.

Zadowolony że komplet jest, podpinam do auta i był pierwszy problem brak komunikacji z elm 327. Test przechodził pozytywnie w MES niestety przy próbie połączenia do ECU wywalał taki błąd "niepewne połączenie elm". Kochany wujek Google wyszukał mi takie o to informacje http://forum.autokacik.pl/showflat.p...Main=286906644

po rozebraniu ELM nożem wyciąłem owy rezystor (przecinając styki SMD). Nie powiem ręka lekko mi zadrżała przy podłączaniu takiego modyfikatora do auta... ale co tam adrenalina robi swoje. Chwila grozy i sukces połączyłem się z bellą. W pierwszej kolejności wykonałem włączenie czujników przód i następnie procedura proxy. Trwało to dłuższą chwilę, na ekranie jak i na laptopie zgłaszamy się wszystkie moduły. Na koniec wyłączenie zapłonu i chwila nadziei. Niestety tutaj chwilowo utknąłem otóż pomimo że centralka wyraziła w końcu wolę pracy z czujnikami przód jednak kończąc błędem "parking help not available". Teraz przy uruchomieniu auta między zegarami mam komunikat wraz z ikonką, wcześniej przed aktualizacją takiego błędu nie było czujniki w tedy nie działały ale też nie było kontrolki błędu jedynie długi pisk ok 3-4 sek. Aktualnie przy ponownym podłączeniu komputera po złączu elm uzyskuje błąd "czujniki 1,2,3,4 nie zgłaszają sygnału do ECU" nie pamiętam dokładnie treści ale mniej więcej tak. Wykluczam że wszystkie 4 nie działają więc przyczyna leży zapewne w wiązce i najprawdopodobniej na złączce przynajmniej tak to widzę. Pozostaje zdjąć znów zderzak i szukać.

Fakt spec od rozbierania aut mnie uprzedził że wtyczka nie używana i nie zabezpieczona posiadająca aluminiowe styki dość szybko potrafią się utlenić. Uznałem to za swego rodzaju bajkę i nie sprawdziłem czy wtyczka jest sprawna. Niebawem się to okaże czy to wtyczka liczę że tak

Auto

Domyślnie

ups coś mi z tymi gifami nie wyszło (i teraz nie mogę ich wykasować) ehh...

ale namieszałem dobra nic już nie piszę
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	crazy-thumbs-up-movie-compilation.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	4.3 KB
ID:	132215  
    Attached Images Attached Images  
    Ostatnio edytowane przez olo_84 ; 21-05-2014 o 20:25 Powód: Dodano

Auto

Domyślnie

nie wiem gdzie są poprzednie wpisy więc pozwolę napisać jeszcze raz czujniki dołożone i wszystko działa akustyka i wizualizacja między zegarami. Jak ktoś chce dołożyć czujniki przód to nie jest to nie możliwe.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    nie wiem gdzie są poprzednie wpisy więc pozwolę napisać jeszcze raz czujniki dołożone i wszystko działa akustyka i wizualizacja między zegarami. Jak ktoś chce dołożyć czujniki przód to nie jest to nie możliwe.
    Czyli co w końcu było przyczyną problemów - zaśniedziałe styki czy coś innego trzeba jeszcze zrobić?

W ostatnim zdaniu miałeś na myśli dołożyć tylko czujniki przód to nie jest możliwe, albo tył albo tył + przód - o to Ci chodziło?

BTW, zaglądnąłem do ePera - i popatrzyłem wg VINów, moja poprzednia 159 (która miała czujniki przód i tył), ma centralkę 60693882 z przodu i 50504760 z tyłu, natomiast obecna (która ma tylko tył) ma jedynie centralkę 50504760 z tyłu.

To kłuci się z tym co kilka osób wcześniej powiedziało, że niby jest jedna centralka więc jak się ma/chce przód+tył to ma być założona 60693882 (tylko). Możesz to proszę skomentować.

Auto

Domyślnie

Ale wykopałeś kotleta. Jeśli chcesz dołożyć czujniki to wymienisz centralke na taką co ma w lewym górnym rogu napisane ANT i jak pamiętam ma numer zaczynający się od cyfry 6, ten co podałeś zapewne ten. Wymieniasz tz. Wyjmujemy stara i w miejsce to wpinamy nową Fizycznie potrzebne są

Głośniczek przód, wiązka (do zderzaka) czujniki 4 szt. Montujemy i włączamy w MES dalej proxy aligment ( chyba tak to się pisze)

Co do centralki to tak jak napisałeś numer 60693882 powinien być poprawny

Zasniedziale styki to są wysoce prawdopodobne we wtyczce do której wpinamy wcześniej zakupioną wiązkę pod zderzak łączącą czujniki. Otóż główna wiązka zakończona wtyczką nie jest zabezpieczona więc proponuję Odrazu ja wymienić lub zrobić na sztywno

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto

Domyślnie

Ale wykopałeś kotleta. Jeśli chcesz dołożyć czujniki to wymienisz centralke na taką co ma w lewym górnym rogu napisane ANT i jak pamiętam ma numer zaczynający się od cyfry 6, ten co podałeś zapewne ten. Wymieniasz tz. Wyjmujemy stara i w miejsce to wpinamy nową Fizycznie potrzebne są

Głośniczek przód, wiązka (do zderzaka) czujniki 4 szt. Montujemy i włączamy w MES dalej proxy aligment ( chyba tak to się pisze)

Co do centralki to tak jak napisałeś numer 60693882 powinien być poprawny

Zasniedziale styki to są wysoce prawdopodobne we wtyczce do której wpinamy wcześniej zakupioną wiązkę pod zderzak łączącą czujniki. Otóż główna wiązka zakończona wtyczką nie jest zabezpieczona więc proponuję Odrazu ja wymienić lub zrobić na sztywno

Dzięki, jak się szuka googlami to się wykopuje różne starocie W między czasie przeczytałem parę innych wątków, i właśnie gryzę sie przez jeden w którym sie udzielasz, więc już prawie wszystko wiem. Gdzie dokładnie powinna byc wtyczka do podłączenia czujek przednich? Gdzieś wyczytałem że z prawej strony, a gdzie indziej że w wersjach High powinna być instalacja - da się to potwierdzić bez sciągania nadkola/zderzaka czy osłony silnika?

wychodzi na to że ePer jest do bani - dla poprzedniej 159 z czujkami przód/tył, dla VINu ZAR93900007005252 wychodzi mi jedna centralka tak jakby miałaby być gdzieś z przodu (rysunek z czujkami z przodu), a druga w bagażniku - obie nie są wykreślone. Dla obecnej ta tylko ta tylna nie jest wykreślona. w sumie się nie dziwię że komuś kto pytał w ASO powiedzieli że są 2 centralki - ePer wprowadza w błąd.

Auto

Domyślnie

Zwróć uwagę że w eper tam gdzie jest rysunek przodu auta nie ma odnośnika że Centralka się tam znajduje. Myślę że autor szkicu chciał przedstawić że instalacja przednia jest obecna tylko w przypadku centralki przód/tył

EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto

Domyślnie

Wtyczka znajduje się po prawej stronie na pasie podłużnym. Skierowana do góry są tam w zasadzie dwie na jednym przewodzie jedna od halogenow druga od czujników. Jeśli rozgryziesz który przewód we wtyczce od czego to wiązkę można zrobić samemu. Na allegro wpisz wtyczka Pdc. Ja jak szukałem gratow to najwięcej czasu pochłoneło znalezienie właśnie tej wiązki. Ostatecznie udało mi się ją odkupić od gościa co miał zderzak do sprzedania i na zdjęciu dopatrzylem się że jest z kablem

EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto

Domyślnie

Zwróć uwagę że w eper tam gdzie jest rysunek przodu auta nie ma odnośnika że Centralka się tam znajduje. Myślę że autor szkicu chciał przedstawić że instalacja przednia jest obecna tylko w przypadku centralki przód/tył
    pewnie coś autorem kierowało, powinni wykreślić jednak z listy dla rysunku tyłu centralkę 50504760, a ePer ją u mnie tez pokazuje dla auta z czujkami przód + tył.
    Nieważne jak ePer myli, ważne że koledzy na forum pomogą rozwiać wątpliwości.

A co do tej wtyczki czujników z przodu, gdzie ona jest dokładnie i czy można potwierdzić jej istnienie (a zatem i gotowej instalacji) bez rozbierania auta?

EDIT, znalazłem linka do włoskiej strony, jest jakieś zdjęcie. Tłumaczenie z googla:

Istniejące ustawienia sterowania:
    sprawdzić, czy złącze na zdjęciu jest obecny w samochodzie. Złącze o której mowa, techniczne Nazwa D013 6-pin, i jest umieszczony jak również złącza mgły, Nad latarnia pasażera za przednim zderzakiem. UWAGA Podczas usuwania zderzak, KABLE mgły jest krótki.

Ciągle jednak nie wiem co musze rozmontować żeby potwierdzić istnienie tej wtyczki.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 29-10-2015 o 23:19