przegub i nowa osłona za free
Tu odpowiedź jest prymitywnie prosta - w odniesieniu do tego co napisałem - mechanik powinien brać odpowiedzialność gwarancyjną za zamontowaną część i za usługę (jeśli wykonuje całość roboty i montuje część zakupioną przez serwis, a nie przez właściciela auta). Jest więc pewne ryzyko finansowe, które trzeba wziąć na siebie i dlatego nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda części po koszcie zakupu w hurtowni + paruzłotowy narzut.
Co innego sklep czy dowolna osoba, która zajmuje się tylko sprzedażą podzespołów. Tu ryzyko finansowe jest praktycznie żadne, więc można sobie pozwolić na minimalny narzut, byle towar sprzedać. A co się będzie działo potem - to się rozegra na linii "dostawca/producent części" -> "klient". Sklep zawsze podeprze się papierem otrzymanym od dostawcy i tyle. Jeśli ktoś roszczenia gwarancyjne odrzuci, to szanse na wyegzekwowanie czegokolwiek bezpośrednio od sprzedawcy są minimalne.
Jest też aspekt obrotu częściami określonego typu. Większe rabaty w hurtowni dostanie ktoś, kto np. sprzedaje same elementy zawieszenia - dlatego jego oferta będzie atrakcyjniejsza dla końcowego odbiorcy. Część sprzedawców bazuje też na tzw. "bonusach", które są podstawą dochodu - im wyższa sprzedaż danego asortymentu części, tym większy bonus od dostawcy - tak więc można naprawdę sprzedawać z prawie zerowym narzutem, a i tak na wszystkim sensownie zarabiać.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
No to jeszcze ja się podepnę. Znalazłem ogłoszenie z Krakowa o sprzedaży AR 159 z silnikiem 3,2 JTS i chciałbym go dobrze sprawdzić, żeby się upewnić, że nie ma jakiegoś łańcucha rozciągniętego itp. W którym serwisie w Krakowie będą w stanie ogarnąć tego JTS-a?
Z góry dzięki za pomoc.
To może Szanowny Kolega Tomek coś wie więcej o tym wozie, bo wiedza jego ponoć duża o Alfach z regionu?![]()
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ycPzZ.html
Chodziło mi o to ogłoszenie![]()
Widziałem znacznie gorsze. Ten to w porównaniu do niektórych to nówka![]()