Wybita tuleja metalowo gumowa - pozostaje zlokalizować tylko która
Wybita tuleja metalowo gumowa - pozostaje zlokalizować tylko która
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
To tu są jakieś tuleje? Przecież nie ma belki tak jak w Bravo. Notabene, w Bravo też miałem wymieniane tuleje, ale dopiero po interwencji Rzecznika Konsumentów.![]()
każdy wahacz ma tuleje a myślałeś ze co jest?- teraz pytanie które tuleje jak jest kilka wahaczy z tyłu i po jednym na stronę z przodu.
jak pisałem sprecyzuj odgłos - czy tył czy przód?
łaczniki poleciały
obstawiam najpierw łączniki staba tylko nie sprawdzaj na podnośniku kolumnowym bo zawias będzie w nienaturalnym położeniu.
Zasadniczo się tył lubi tłuc. Ciche to zawieszenie nie jest. Mnie się tłukło bardziej niż zazwyczaj, poleciał łącznik z jednej strony. Koszt oryginału 84 zł. Można kupić tańszy zamiennik ale nie miałem czasu za tym biegać. Zrobione od ręki.
Dzięki za wskazówki!
W takim razie bardzo ciekawe co zaszkodziło moim tulejom/łącznikom. Bo tłuką się tak od +/- przebiegu max. 14kkm. Jak nie wcześniej... A nie przypominam sobie żadnej epickiej dziury/studzienki (felgi i opony całe).
Spróbuję w listopadzie zrzucić Julkę do ASO (olej, filtr oleju, filtr powietrza) to może w końcu uporają się ze stukami z zawieszenia (bo przód robi klasyczne chrupanie na progach)... Z długiej listy drobiazgów te dwa chyba mnie najbardziej wpieniają, bo 14-letnie Palio, przez TE SAME progi przejeżdża 2 razy szybciej bez stęknięcia...
Po przeguby w lacznikach są teflonowe dlatego tak siadaja
Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka
Witam!
Chciałem również podłączyć się pod temat stukania na poprzecznych nierównościach- doprowadza to do szału, niestety.... Mój przebieg to 45k a takie stuki występują...tak jak opisane na początku przy przejeżdżaniu przez uskok na drodze, ogranicznik etc następuje stuknięcie. Taki same pojawia się gdy jedziemy spokojnie i strzelimy na pedał hamulca...
Auto było sprawdzane w ASO Wrocław- bez rezultatu, następnie w Irbisie we Wrocławiu okazało się, że z racji że mam wersje z twarszym zawieszeniem w pierwszym wypuście poduszki amorów były żle zaprojektowane i po rozebraniu okazały się lekko luźne, zostały wymienione ale dalej jest jak było... Na trzepakach oczywiście również nic nie wychodzi wszystko sztywne i bez luzów...
Nawet chłopaki z K-sport spędzili nad nią ponad godzine i nie zlaleźli nic co mogłoby być tego przyczyną....