Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Demontarz podsufitki

gryzli74
    Gość

Domyślnie Podsufitka

Witam . Koledzy jakiś czas temu wyrwało mi antenę dachową , ostatnio kupiłem nową a ,że robi się coraz cieplej nabrałem chęci na jej wymianę. I tu moje pytanie czy ktoś z Was posiada wiedzę jak ściągnąć podsufitkę aby jej nie pozałamywać lub nie poharatać , czy może wystarczy lekko obsunąć ją w tylnej części??
    Ostatnio edytowane przez gryzli74 ; 21-03-2009 o 07:34

gryzli74
    Gość

Domyślnie

Koledzy nikt z Was nie wie jak się do tego zabrać?? Nie chciałbym po prostu pozałamywać podsufitki...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Zmartwie cie, wiąze sie to z wymontowaniem tylnej kanapy w celu zdjęcia boczków z słupków tylnych, zdjęciu uszczelek tylnych dzwi u góry, tyle wystarczy zeby odgiąć podsufitke tak aby dostać sie do anteny (tylko nie za mocno żeby nie załamać).
    Ja osobiście takiego zabiegu nie robiłem ale z tego co zauwazyłem przy rozbieraniu tyłu 166 w/w czynnosci powinny wystarczyć.
    Może trafić ci sie przygoda z jakimiś ukrytymi spinkami podsufitki.
    Podsufitka może być też przyklejona jak zdarza się to w wielu samochodach.
    Powodzenia !!!
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

gryzli74
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki.

sproket
    Gość

Domyślnie

Witam

Ja ściągałem podsufitkę i nawet ją wyciągałem z auta, ale bez złamania nie wyszła przez drzwi.
    Jest ona z takiego materiału że jak założyłem ją z powrotem to nie widać miejsca załamania.
    Tak jak pisał kolega najpierw trzeba okręcić tylną kanapę.
    Najgorzej jest ściągnąć boczki słupków tylnich bo są na takich klamrach ( góra i dół) oraz kołkach plastikowych, więc lepiej jest ściągnąć półkę tylnią wtedy wyciągnięcie jest łatwiejsze.
    Oczywiście najpierw uszczelki z drzwi tylnich ściągnij.
    Odkręć też uchwyty nad drzwiami.
    Podsufitka jest przyklejona tez do dachu i trzyma dość mocno.

Jeśli będziesz miał pytania gdzie są jakie śruby to, chętnie pomogę.

gryzli74
    Gość

Domyślnie

Jeśli wiesz gdzie są to bardzo bym prosił, bo sam wiesz jak łatwo coś przeoczyć i wyłamać . A właśnie tego chciałbym uniknąć , żeby potem nic mi nie latało i stukało.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał sproket Zobacz post
    Najgorzej jest ściągnąć boczki słupków tylnich bo są na takich klamrach ( góra i dół) oraz kołkach plastikowych
    O czym ty mówisz ??? boczki tylne mam aktualnie obok siebie i są na 4 spinki, zywkłe tapicerskie spinki jak w każdym modelu Alfy Romeo identyko jak w dzwiach itp. + piąta (czarna) na dole widoczna przy wyjęciu oparcia kanapy.

Cytat Napisał sproket Zobacz post
    więc lepiej jest ściągnąć półkę tylnią wtedy wyciągnięcie jest łatwiejsze.
    Do zdjęcia boczków nie trzeba wyciągac tylnej półki, wystarczy zdjąc boczki. I tak boczki zdejmuje sie pierwsze a następnie półke, orginalnie po bokach półki są ograniczniki na których opierają sie boczki i bez ich wyjęcia nie wyjmiesz półki bo sie zapiera. (przerabiałem temat).
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 11-04-2009 o 14:00
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

sproket
    Gość

Domyślnie

Witaj

To co pisał Qba być może tak jest u niego i udało mu się wyjąc boczki bez ściągania półki.
    U mnie boczki nie dało się wyciągnąć bez zdejmowania półki, ponieważ oprócz kołków mam jeszcze takie metalowe spinki, które zaczepione są od dołu do półki, więc wyciągnięcie boczku jest niemożliwe (akurat u mnie), dlatego wyciągałem półkę pierwszą.
    Boczku nie mogłem tez wyciągnąć bo nie chciałem go zginać aby nie pękł ponieważ schowany za nim jest cały układ od anteny itd..
    Morał taki że trzeba samemu spróbować jak jest lepiej, ale mi jakoś łatwiej było wyciągnąć półkę i potem boczki.

Co do odkręcania to:
    1. trzeba wyciągnąć dolną kanapę - mocno do góry bo jest tylko na zatrzaskach w przedniej części.
    2. odkręcić oparcie tylnej kanapy dwie śruby od dołu, chyba 13 i po odkręceniu podnieść do góry aby wyszła z zaczepów.
    3. uszczelki drzwi i klamki odkręcić
    4. w podsufitce są kołki nad szybą tylnią - wyciągnąć
    5. boczki lub półka( może uda się wyciągnąć boczki bez półki)

Jeśli nie wyciągniesz boczków i będziesz musiał wyciągać półkę to jest ona przykręcona od strony wewnętrznej bagażnika oraz od wewnątrz kołkami plastikowymi, które będzie widać jak ściągniesz oparcie tylnej kanapy.