Strona 98 z 220 PierwszyPierwszy ... 48888990919293949596979899100101102103104105106107108148198 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał roberto34wawa Zobacz post
    Oczywiście że można wrzucić oponę z indeksem T bo ta opona wytrzymuje stałą jazdę z prędkością 190 km/h i ma w środku tyle drutu by tą prędkość i przeciążenia wytrzymać.
    Dobra panowie by was pogodzić co do prędkości:
    http://www.opony.com.pl/narzedzia/in...redkosci-opon/
    nośność opon:
    http://www.opony.com.pl/narzedzia/indeks-nosnosci-opon/

czyli np: ( dane z instrukcji obsługi - auto nie obciążone, wszystkie płyny pluz zbiornik paliwa w 90% napełniony)
    Alfa 159 SW 1,9 Jtdm 8v masa 1480 kg maksymalne obciążenie 2030 kg więc jeśli mamy opony 205/55 r 16 91T -
    indeks 91 615 kg x 4 = 2460 kg ( to już jest zapas do max obciążenia) ... możemy jechać z prędkością 190 z max obciążeniem auta czyli 2030 a V-max dla tego silnika to 196 km/h. podałem to dla przykładu tylko bo kwetia kto jak jeździ oczywiście ale oba indeksy dobiera się pod konkretne auto i to jak kto jeździ.
    Alfa niema masy 50:50 także opony z przodu mogą mieć nacisk 1300kg a tylne 700kg.
    Miałem przez zimę opony 205/55r16 91H i było widać na nich duży nacisk teraz mam z indeksem 99V XL i mimo tego samego ciśnienia opona nie jest spłaszczona. Ja w zimie często jadę z prędkością 200km/h.
    Każdy niech zakłada opony wg własnego uznania lub tego ile gotówki ma w portfelu. Dla mnie opony są ważne skoro coś wielkości kartki A4 łączy samochód z jezdnią, dla innych to tylko opony i kupują zajechane używki z zagranicy. Moim zdaniem na bezpieczeństwie nie powinno się oszczędzać
    Ostatnio edytowane przez kamal ; 29-10-2015 o 20:09

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Bezpieczeństwo na 1 miejscu zgodzę się. .. ale wszystko z głową? To tak jak z sexem w jednej gumie jest bezpiecznie ale nie którzy dla pewności zakładają 2 . A co do rozkładu masy masz w instrukcji. .. dlatego też napisałem ze indeks V do 159 w zupełności wystarczy. i masz też racje każdy wybiera opony pod siebie. Ja mam ten rozmiar u siebie i nie widać by były splaszczone jakoś mocno może to kwestia ciśnienia ja daje na przód 2.4 a tył 2.5. W zimę o 0.1 w dół
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Wszystko ładnie, ale błąd w obliczeniach. Raz, nie sumuje się tego. Dwa, masz rozkład masy na przednią i tylną oś (nie wiem ile wynosi, ale nie będzie to 50-50), trzy, ja nie mówię o jeździe na wprost tylko cały czas o zakretach i obciążeniu tej opony (a nie wsadzeniu opony do maszyny i rozpędzeniu jej do jej limitu), tak więc w zakręcie najbardziej dostaje opona przednia zewnętrzna bo trzeba jeszcze dodać generowane przyspieszenie. Nie jeździsz też zawsze po gładkich jak stół drogach, masz koleiny, które też w zakręcie mogą dobić zawieszenie, co także generuje dodatkowe obciążenie dla opony. Co do masy auta też już pisałem, jest zaniżone, podawana jest waga wersji z najbiedniejszym wyposażeniem, bez pasażerów czy bagażu (zawsze coś się wala w bagażniku). Dobierzesz sobie parametry opony wg. swojego widzimi się, pojeździsz te 3 sezony, wszystko będzie cacy i trafi ci się ten jeden kurs, gdzie będziesz jechał gdzieś szybko, bo ci się spieszy, z obciążeniem, jakiś szybki łuk ale dość ostry i opona może nie wytrzymać.

To tak jakby oceniać opony tylko po etykiecie uni europejskiej - opory toczenia, hamowanie na mokrym i hałas.

O, zostałem wyprzedzony Za długo się brandzlowałem z postem

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jak napisałem max masy obciążenia przedniej i tylnej osi macie w książce i indeks V daje spokojnie juz rade. A to o czy piszecie jest juz w indeksie prędkości ta opona ma wytrzymać jazdę z prędkością 190 km/h czy to łuk czy prosta i te przeklęte wyboje [emoji14]... to co napisałem o masie jest z instrukcji obsługi AR 159 możecie to sobie sami sprawdzić. JA WYBIERAM OPONY TAK BY BYŁY DLA MNIE BEZPIECZNE wszystkie parametry są optymalne i z zapasem. To tak z jedzeniem bułki przez bibułkę. .. po co przesadzać. Chyba ze wy cały czas zasuwacie w zimie po 200 i to na tylnej osi bo załadowany bagażnik po dach macie. Dałem wam linki czytaliście?
    Włoszka

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Liczenie statycznego rozkładu masy jest nieporozumieniem. Opona pęka podczas takich manewrów:
    https://youtu.be/zaYFLb8WMGM?t=94

I wtedy mamy np. 2 tony na jednym kole.

Wracając jednak do nośności w 159. Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego moja 159 wyjechała z salonu z oponami-balonami 215/55/16 o nośności 93, a opony 225/50/17 muszę kupić 98? Czy jest jakiś powód dla którego muszę o tyle mocniejsze opony kupić? Moim zdaniem to wygoda producenta auta, jeden 2-3 uniwersalne rozmiary zalecane do wszystkich silników.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Producent podaje zalecane felgi i opony ... to nie jest nakaz.
    Włoszka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał roberto34wawa Zobacz post
    Jak napisałem max masy obciążenia przedniej i tylnej osi macie w książce i indeks V daje spokojnie juz rade. A to o czy piszecie jest juz w indeksie prędkości ta opona ma wytrzymać jazdę z prędkością 190 km/h czy to łuk czy prosta i te przeklęte wyboje [emoji14]
    Nope. Poczytaj jak testują opony na prędkość maksymalną. Montują na maszynie, dociskają do bębną z zadaną, stałą siłą i rozpędzają opone, nic więcej. Żadnego skręcania, żadnej gwałtownej zmiany docisku. Montowanie opony z indeksem H (popatrz po oponach, indeks prędkości i nośności są ze sobą w pewien sposób powiązane - o tym też już pisałem) do 159, jak tu nie którzy robią, nie jest zbyt mądre. I cały czas o to chodzi w tej dyskusji.

A filmik jahu jest doskonałym podsumowaniem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Myślę, że nośność jest zależna od modelu i jego masy. Sądzę, że do 1,9 17" mogłaby być 93. Im lepszy silnik, cięższy, mocniejszy, tym obciążenia przenoszone na oponę większe więc i więcej musi wytrzymać. A że samochody z lepszym wyposażeniem miały z reguły większe koła to raczej nie miało znaczenia. Pzdr.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    Nope. Poczytaj jak testują opony na prędkość maksymalną. Montują na maszynie, dociskają do bębną z zadaną, stałą siłą i rozpędzają opone, nic więcej. Żadnego skręcania, żadnej gwałtownej zmiany docisku. Montowanie opony z indeksem H (popatrz po oponach, indeks prędkości i nośności są ze sobą w pewien sposób powiązane - o tym też już pisałem) do 159, jak tu nie którzy robią, nie jest zbyt mądre. I cały czas o to chodzi w tej dyskusji.

A filmik jahu jest doskonałym podsumowaniem.
    Hmm po co mi większy indeks niż H jak po mieście poruszam się z prędkością 50-80 km/h MAX ? Jak jadę w trasę ( tym bardziej w zimę ) to najczęściej 110-120 ( bardzo sporadycznie przy wyprzedzaniu szybciej ) to na co mi większy indeks. Dobra każdy widzi to inaczej od 16 lat tak dobieram opony i nigdy się na tym nie zawiodłem. A to jak zachowują się opony widzę na szkoleniach z jazdy które mam 2-3 razy do roku gdzie przez tydzień wykanczamy kilka kompletów opon w bardzo extremalnych warunkach. .. może dla tego prywatnie nie przeginam i nie potrzebuje opon z V-max do 240 jak auto 195 nie przeskoczy a na codzień powietrze ze mną jeździ a jak jadę z rodziną. .. to tym bardziej jadę spokojnie.
    Włoszka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecinek
    Auto
    159 1,9jtdm 150KM

Domyślnie

Witam,
    Musze kupić 2 nowe zimowki. Obecne to 205/55/16. Czy jak kupie dwie 215/55/16 i założę na tylną oś, będzie wywalal błędy, jakieś problemy?

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka