Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Adaminho
    Mieszka w
    Pleszew/Poznań
    Auto
    159 JTDm 16V '07 Sedan

Domyślnie

Powiedzcie czy rocznik 2009 powinien mieć zawsze białe podświetlenie zegarów? Do tej pory myślałem, że tak, lift był w 2008. Chodzi o to ogłoszenie:http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ycCpD.html
    wydaje mi się, że ten gość sprzedawał już wcześniej 159. Był już ktoś w Mnichowie?
    Jak najlepiej sprawdzić stan qtronica?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ar159 1,9jtdm 150

Domyślnie

Ktoś oglądał fizycznie?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Sprzedawca dosyć dokładnie opisał to auto. Poza tym sprzedający jest tutaj na forum i możesz go dopytać. Cudów nie oczekuj w tej cenie. Ale też sprzedawca sam opisał bolączki tego egzemplarza.

Adaminho pojeździć musisz aż się skrzynia dobrze rozgrzeje. Skrzynia ma zmieniać biegi bez szarpnięć, uderzeń itp. Ma pracować płynie zarówno na zimnym jak na ciepłym. Zwróć uwagę czy na postoju jak przełączasz wajchą z P na R lub D nie powinno być żadnych szarpnięć i uderzeń. Jednym zdaniem skrzynia ma pracować płynnie nie zależnie od temperatury. Ważne skrzynia rozgrzewa się wolniej od silnika. Dobrze by było gdybyś zaczął jazdę jak silnik i skrzynia są nie rozgrzane i pojeździł tak około 20 km, tyle może być potrzeba żeby qtronic sie rozgrzał.Zapytaj też o to czy był wymieniany olej w skrzyni.
    Ostatnio edytowane przez kowal78 ; 08-11-2015 o 19:54

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

szukając felg od TI natknąłem sie na ciekawe ogłoszenie http://allegro.pl/kola-felgi-17-alfa...756576275.html Nie wiedziałem że alfa robi alusy dla merca a może merc dla alfy

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    szukając felg od TI natknąłem sie na ciekawe ogłoszenie http://allegro.pl/kola-felgi-17-alfa...756576275.html Nie wiedziałem że alfa robi alusy dla merca a może merc dla alfy
    czepiasz się, zwykły czeski błąd...gość kopiował ogłoszenie z szablonu i mu się ccoś pomyliło przypadkiem

Użytkownik Rowerzysta Avatar konstantyno110
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    159 1.9 16V (150KM) DFP+EGR ON

Domyślnie

Pytanie z innej beczki czy są gdzieś dostępne jakieś aktualne mapy na pl do wersji z navi? Czy tylko serwis?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał konstantyno110 Zobacz post
    Pytanie z innej beczki czy są gdzieś dostępne jakieś aktualne mapy na pl do wersji z navi? Czy tylko serwis?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
    Zobacz tutaj:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...2013_a-13.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Cypis83 Zobacz post
    Witam!

To mój pierwszy post tutaj, ale śledzę forum już od baaardzo dawna. Od jakiegoś czasu planuję zakup 159, mój wybór padł na werję TBI. Dzisiaj zdecydowałem się na wycieczkę do Poznania:

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#083d5aa058

Ktoś miał okazję oglądać ten samochód? Wie coś na jego temat?
    Samochód bardzo mi się spodobał, dokładnie o taką wersję mi chodzi, niestety, ze względu na kilka wątpliwości ostatecznie nie zdecydowałem się na zakup.

1) Spod korka oleju strasznie czuć benzyną, to samo bagnet. Do tego olej wydawał się nie mieć odpowiedniej lepkości, sprawiał wrażenie jakby był rozrzedzony. Nie jestem tutaj ekspertem, ale wydaje mi się, że silnik może być przegrzany, pierścienie przepuszczają. Co o tym sądzicie?

2) Od spodu widoczny był niewielki wyciek w okolicach sprzęgła, widoczność kiepska, więc nie wiem czy to z silnika czy ze skrzyni. Podobnie z intercoolerem.

3) Boczne tylne szyby były z innego rocznika (2009 i 2010), pozostałe 2011. Zastanawiam się czy to może wynikać z tego, że końcówka produkcji i dawali co mieli? Ogólnie samochód raczej wyglądał na nie bity, jedynie drobne malowanie na prawych przednich drzwiach. Blacharka w dobrym stanie, tylko niewielkie odpryski tu i tam...

4) Nie podobała mi się też uszczelka dachowa. Lewa idealnie dociśnięta, prosta. Prawa luźna i pofalowana. Czy to jakaś typowa przypadłość tych uszczelek, czy musiało być coś grzebane?

Koniec końców, mimo że samochód bardzo mi się podobał, odpuściłem, bo sprzedawca nie chciał się zgodzić na wizytę w pobliskim ASO Alfy...

PS: Samochód poleasingowy.

Czołem,
    wg epera auto jest produkcji z 6/10/2011, wiec przynajmniej nie kitują w ogłoszeniu ze rocznik 2012 skoro w marcu 2012 była pierwsza rejestracja Wersja sport plus wiec też nie jest źle.

1) zapach benzyny w oleju to może być specyfika wtrysku bezpośredniego polączonego z długimi interwałami wymiany oleju oraz ostatnio przejeżdżanymi krótkimi dystansami. Wymiany widać zgodnie z tym co w książce serwisowej piszą czyli dla tbi do 35k wiec moim skromnym zdaniem ogólnie masakra Plus taki że przynajmniej jakieś wpisy są w historii serwisowej auta
    2) wyciek jak wyciek bez dokładnego sprawdzenia się nie obejdzie a przynajmniej jest argument do negocjacji cenowej
    3) z szybami to rzeczywiście hydrozagadka ale że to koniec produkcji był to rzeczywiście dawali co mieli na składzie pod ręką
    4) uszczelka dachowa to pewnie od belek bagażnika, czasem przy montażu można uszkodzić uszczelkę (sam tak mam w aktualnym aucie a że kawał gumy ASO wyceniło na 400 zł wiec jakoś tak już jeżdżę kolejny rok

Z tym sprawdzeniem to dziwna sprawa bo w sumie jak to ASO panzewagena to pewnie pod kabelek VAGA podpięli żeby chociaż blędy odczytać więc na dwoje babka wróżyła

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Cypis83 Zobacz post
    - O VIN już ktoś pytał, bez odpowiedzi...

- Auto jest w salonie VW, można u nich wjechać na podnośnik, pooglądać i tyle... Komputera też nie mają. Długo gościa namawiałem, ale do ASO nie pozwolił pojechać.

- Do ASO dzwoniłem, przeglądy rzeczywiście były robione, na ostatnim wymienione m. in. hamulce.

- Z wpisów w książce wynika, że przeglądy były 3. Pierwszy na 33k z wymianą m.in. czujnika oleju!
    Napisz więcej jak chcesz co dokładniej było w tym aucie robione, szczególnie kiedy był ten ostatni przegląd z wymianą oleju, może to wyjaśni kwestię zapachu benzyny o której wspomniałeś. Ogólnie tbi z polskiej dilerki to raczej rzadkość na rynku więc pewnie będzie jakieś zainteresowanie na forum. Ostatnio chyba user epsinix zakupił jakąś sztukę z reichu więc może rzuci świeżym spojrzeniem na tą sztukę
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 09-11-2015 o 11:32

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

witam!
    jestem nowy na forum i szukam dla siebie alfy 159 i proszę o pomoc o ile jest to możliweznalazłem 2 sztuki:
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ydejh.html
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ycEz9.html