Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Wymiana żarówki lewy przód. No masakra!

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Wymieniałem żarówki juz kilka razy i niestety wiem jak tam jest mało miejsca. Polecam szczególnie wymianę postojówki jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji. Smutna prawda jest taka że to zwyczajnie trzeba umieć. Boli czy nie, lepiej się pownerwiać pół dnia i się nauczyć na sucho niż uczyć się z konieczności w nocy gdzieś przy drodze w środku lasu przy ujemnej temperaturze.

W ramach dygresji powiem tylko, że ja pierwszy raz w życiu zmieniałem koło na poboczu autostrady (i to niestety z lewej strony). Na sucho nigdy nie było czasu tego zrobić no i wyszło co wyszło. Wszystko na szczęście się udało ale stresu co nie miara. A mogłoby być mniej.

Także jak ktoś jeszcze nie wymieniał żarówek to poświęcić chwilę i ogarnąć bo prawa Murphiego tylko czekają na "dobry" moment

Cytat Napisał xrayPL Zobacz post
    Ale nie rozumiecie, o co mi chodzi. Oczywiscie nie jestem az tak ciemny, zeby nie odpiąć drucików od osłonki. Tylko tej osłonki nie mogę wyjąć. Jest blokowana przez jakieś przewody od silnika. Odpinam bez problemu, lekko odchodzi, ale nie jestem jej w stanie przesunać w żadnym kierunku, ani przekręcić, ani obrócić, aby ułatwić sobie dostęp do żarówki.
    Strzel fotkę to ogarniemy jak to wyjąć

Wyryte rantem felgi
    Ostatnio edytowane przez beriba ; 10-11-2015 o 12:27

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd

Domyślnie

Jak to czasem dobrze się przespać z problemem i/lub ponarzekać. Odpiąłem tę osłonę, znalazłem sposób, by ją wyjąć (poobracać popróbować i wyszło), żarówkę odpiąłem bez problemu, wszystko wypadło. Trochę musiałem pomyśleć, jak to włożyć, ale się udało i świeci H7 Może nawet zrobię wideo tutorial na wiosnę. Przyda się niejednemu. Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Sprawdź jeszcze tylko czy odwrotnie żarówki nie włożyłeś [emoji14] A tak serio to dobrze że się udało

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Ja przy wymianie po stronie pasazera miałem cała rękę dosłownie we krwi... Tak se poobcieralem.........

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd

Domyślnie

Ja nie poobcierałem, ale niestety. Chyba coś spieprzyłem - w dzień nie było widać - i światło jakby do góry świeciło poza tym chyba ta metalowa objemka nie trzyma się dobrze plastiku (ta która żarówkę przytrzymuje), a ta osłonka na żarówkę wewnątrz lampy jakby trochę opadła i się przekrzywiła da się to jakoś poprawić? Próbowałem to w nocy teraz naprawić raz mi się prawie udało, ale minimalnie byłem niezadowolony z efektu, więc chciałem idealnie i już się nie udało. Jak się coś upieprzyło i już nie zaptne to się ostro wnerwię. :/ Bo samą technikę wymiany już opanowałem, ale diabeł tkwi w szczegółach.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Hrabia89
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16v 140 km

Domyślnie

Ja podczas wymiany chyba też coś zmajstrowałem bo teraz nie mogę podnieść świateł do góry, a pamiętam ,że przed wymianą mogłem

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd

Domyślnie

no u mnie działa, ale jedna po prostu była do góry. Jakby pod odwrotnym kontem :/

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Jak żarówka świeci do góry i nie ma widocznego na ścianie odcięcia to jest odwrotnie wsadzona

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MatiMatteo
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Kiedyś fachowiec też włożył mi żarówkę do reflektora odwrotnie, faktycznie nie było odcięcia i były dziwne place w świeceniu.

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Hahahahaha, wyciagaj i na nowo wsadzaj przypatrz się jak jeat wsadzona zarowka po drugiej stronie,zarowka musi zaskoczyc idealnie, poczujesz że weszla