Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Gdzie tankujecie? I jakich stacji unikać?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

Są dwie opcje skąd biorą WSZYSTKIE stacje w Polsce, albo Orlen albo Lotos a co dalej robi z tym właściciel danej stacji to właśnie jakość paliwa. Te dwa koncerny nie różnią się jakością paliwa prawie w ogóle, mała różnica występuje dopiero w paliwie tzw premium na Lotosie są trochę lepsze. Dobrą praktyką jest tankowanie na nowo powstałej stacji gdzie syf w zbiornikach nie zdążył się nagromadzić, bo jakbyście tankowali przez sitko, to byście się przerazili ile syfu potrafi lecieć do baku.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 GTA

Domyślnie

VPower Shella jest sprowadzana spoza Polski. Sieć Pegasus z Warszawy importuje paliwo z rafinerii niemieckiej. Podobno zakupy hurtowe są już tam konkurencyjne w stosunku do oferty polskich rafinerii. Ta ostatnia informacja uzyskana od kierownika stacji więc wymaga potwierdzenia. Co do tego kto oferuje lepsze paliwo Lotos, czy Orlen to co kierowca, to inna opinia. Ja nie czuję żadnej różnicy. Zgodzę się że warto unikać małych stacji i raczej korzystać z uznanych marek. Prywatnie coraz częściej zdarza mi się tankować w stacjach hipermarketowych. Służbowo głównie Shell, ale tylko standardowe paliwo, a nie VPower. Próbując kiedyś obu nie zauważyłem żadnych zmian uzasadniających dopłatę kilkudziesięciu groszy na litrze.
    Ostatnio edytowane przez wtomeg ; 17-09-2015 o 23:10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar marcin.sc
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    156SW 1,9JTD '02r :-( jest: Opel Antara '09 2.0CDTI+virus

Domyślnie

Ktoś może coś powiedzieć o stacjach/paliwie sygnowanych znakiem "CRAB" ? Ogólnie tankuję na BP, ale właśnie craba niedługo będę miał prawie pod nosem...
    Nie Jeździj Szybciej Niż Lata Twój AnIoŁ StRóŻ !!!

"Na cudze błędy patrzymy jak na cudze żony. Mamy z nich dużo więcej radości niż ze swoich własnych." - Charles Chaplin

Użytkownik Maniak resoraków Avatar konrad53
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Tankuję od roku na crabie 95 i żadnych niepokojących zmian nie zauważyłem, wszystko jest ok

Użytkownik Embrion Avatar Wichura94
    Mieszka w
    Strumień/ok.Cieszyna,Pszczyny,BB
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Ja tankuje głównie na Orlenie (Zbytków/Strumień), a od nie dawna także na ... Intermarche (Strumień). Postawili nową stacje, nowe zbiorniki, paliwo z Orlenu, a cena 20 groszy niższa niż na Orlenie Tankuje tam i benzyne (Stilo), i diesla (GT) i mogę polecić z czystym sumieniem

Za to w życiu bym nie zatankował Lotosu. W Strumieniu jest stacja rzekomo korzystająca z paliw Lotosu - zatankowałem raz paliwo do kosiarek i obie padły... jedna wydmuchała uszczelkę pod gaźnikiem i kichała, a druga tylko kichała aż w końcu przeżarła po zalaniu paliwem z Orlenu :/ I co więcej - nie tylko mnie tak się stało. Zatankowałem też raz do skutera to też musiałem później cały gaźnik przeczyścić ... Żałuje że nie mam troche benzyny z tej stacji, bo bym dał do sprawdzenia

Btw. CRABa omijam szerokim łukiem, nawet niskie ceny paliw nie są mnie w stanie skusić do zatankowania na tej stacji

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 GTA

Domyślnie Crab

Przejrzałem raporty kontrolne UOKiK z badań jakości paliwa z 2014 i 2015 roku. Nie widziałem CRABa na liście nierzetelnych stacji.
    Ostatnio edytowane przez wtomeg ; 08-11-2015 o 09:37

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ralph8700
    Mieszka w
    Ornontowice
    Auto
    AR 156 SW 1.9 JTD 115KM, AR 159 SW 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

Tankuję na Crabie ropę i nie ma żadnych problemów (1.9 8v 115KM), chociaż słyszałem negatywne opinie o benzynie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar konrad53
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Ralph8700 Zobacz post
    Tankuję na Crabie ropę i nie ma żadnych problemów (1.9 8v 115KM), chociaż słyszałem negatywne opinie o benzynie.
    Od roku jeżdżę praktycznie tylko na tym paliwie (95) i jest ok

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Dobry znajomy tankuje na Crabie w Pawłowicach - kiedyś JTS obecnie TBi i nic złego z autami się mu nie działo/dzieje.

Użytkownik Embrion Avatar Wichura94
    Mieszka w
    Strumień/ok.Cieszyna,Pszczyny,BB
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał ap2 Zobacz post
    Dobry znajomy tankuje na Crabie w Pawłowicach - kiedyś JTS obecnie TBi i nic złego z autami się mu nie działo/dzieje.
    No widzisz, a z kolei mój znajomy zatankował tam diesla do starej Vectry i kichała i nie jechała Skąd w ogóle Crab bierze paliwo? Orlen czy Lotos?