no to przekopie sie przez to z czasem, nie mniej dzieki i za te informacje.
no to przekopie sie przez to z czasem, nie mniej dzieki i za te informacje.
Wymiana oleju co 50 000km, olej klasy dextron 6(producent samochodu twierdzi że wymiana oleju jest niepotrzebna)
Wymiana statyczna 3,5l , dynamiczna około 10l(6,5-7l skrzynia reszta na przepłukanie), filtra się nie wymienia jest głęboko w skrzyni.
Szarpania, przeciągania itd, jak każdy automat.
Przeciętnie wytrzymują, zależy jak skrzynia była używana i czy był wymieniany olej.
Kapitalka tej skrzynia u gościa z Zielonej Góry około 5500, warto zrobić właśnie u niego.
Był kiedyś temat ile wytrzymują chyba coś około 400nm
Ja robilem kapitalke z wyjatkiem sterownika. Mam goscia ktory za klamory , olej ,filter krzyczy 1200pln. Warunkiem jest wyciagniecie skrzyni. Ja wyciagalem sam . Gosc jest konkret bo sie tym zajmuje na codzien. No i macie pewnosc co wymieni bo w serwisie duzo mówią i kasują a mniej wymieniają.Skąd taka cena? Nie wnikajcie, przy rozbieraniu i składaniu skrzyni możecie być obecni ;-) . Ja miałem do wymiany osławiony w Aisinie -tłok kosza C1 odpowiedzialny za zapinanie biegu D ( mi zaczął wchodzić z szarpnieciem i opoznieniem tylko na zimnej skrzyni ) a ,że kolega mi za wszystko inne wywalił taką cenę to postanowiłem wymienić wszystko. Częsci oryginalne,żadne chińczyki . Zdjęcie przedstawia cały kosz z tarczami i tłokiem oraz zazębienie z oringami (filtra nie zdążyłem pstryknąć). Jak ktoś jest ze śląska to pisać na priva.![]()
Nie ma bagnetu . Jest korek przelewowy od spodu ale zanim sie go dotknie radziłbym zapoznać się z procedurą dotyczącą wymiany oleju. Tak "normalnie" sie nie da. Skrzynia jest ok. Nawet jak ci walnie tłok C1 to koszta podobne do wymiany dwumasy w monualu.
Co do wymiany oleju. Proponuje po zakupie zrobic statyczną bo tu jak nie masz rachunku to tak jak z rozrządem- sie nie dowiesz
Jak masz kogos pewnego kto ci zrobi dynamiczną to jak najbardziej. Statyczną samemu mozna zrobic. Ja wczesniej robilem dynamiczną w pewnym serwisie tzn. Zaplacilem za dynamiczną a zrobili statyczną. A wiem to stąd że kolega ktorego potem poznałem ten ktory robił mi qtronica tam pracuje :-). Szef musi zarabiac przecież ;-)
W dziale zrób to sam jest jak samodzielnie wymienić olej metodą dynamiczną. Ja tak zrobiłem.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
co powiecie na AR 159 w kombi i automacie rocznik 2007, przebieg 200tkm, z wad to maska i dach po gradobiciu, cena 17500 do pełnych opłat? moim zdaniem nie za bardzo warto, choć jechałem autkiem i nawet było ok, tylko jak policze wszystkie koszta wychodzi 20 jak nic