Owszem ziarenka piasku wbijają się w gumę pracującą na sucho - dlatego należy je spłukiwać
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Najwięcej piasku jest zawsze na dole pod piórem więc spłukiwanie wiele nie pomoże szczególnie jeśli ziarna są dobrze wbite w gumę , zresztą tak czy siak początkowo pióro i tak pracuje na sucho więc wystarczy połowa ruchu wycieraczki aby zrobić rysy. Dobrze jest co jakiś czas przed jazdą ( szczególnie rano lub po dłuższym postoju) podnieść pióra i papierowym ręcznikiem usunąć piasek z pióra oraz przede wszystkim z szyby pod piórem . To znacznie zmniejszy ryzyko porysowania ale oczywiscie całkowicie uchronić się nie da np w sytuacji gdy w czasie jazdy ktoś nam zachlapie szybę błotem. Piasek się splucze ale zawsze tylko częściowo a do zrobienia porządnej rysy wystarczy akurat tylko to jedno ziarenko które pozostało , dlatego polecam w miarę często ręczne usuwanie piasku - w julce jest to tym bardziej istotne gdyż w pozycji spoczynkowej nie da się podnieść wycieraczek (np na myjni) więc gromadzenie się piasku jest dość solidne
Nie chodzi o rysy widoczne gołym okiem, ale o te widoczne tylko pod słońce. Takie guma może jak najbardziej spowodować.
Nigdy nie włączam wycieraczek na sucho, a jednak rysowały szybę, bo tarły o nią jak papier ścierny, co było słychać. Po wymianie na nowe nieprzyjemne dźwięki ustały i stan szyby nie pogarsza się.
Właśnie o tym piszę- brak dbania o pióra , samo spłukanie wiele nie da, musiałeś mieć mocno zajechane pióra piachem, samą gumą nie porysujesz
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
Kupiłem na giełdzie samochodowej podróbki, no ładne były i kosztowały 50zł. Nie do rozpoznania: kształt, mocowanie, zakończenia. Ladnie pasują w uchwyty. Pamiętam tylko że były w niebieskich pudełkach. Rzuciłem się do roboty wymieniam .... i są po stronie pasażera 5mm dłuższe a po stronie kierowcy 3mm, porażkaNa poważnie chodzą cicho i przylegają jak trzeba. Jeśli w ASO życzą sobie 180zł, to wymieniam co chwilę.
![]()
Ja jestem nadal zadowolony z Jetparts i mogę je śmiało polecić , komplet na przód ok 40PLN (w tym roku kupiłem komplet łącznie z tylną za 60PLN), to żaden wydatek a jakość bardzo dobra . Mam zresztą taką zasadę że przednie wycieraczki wymienam raz w roku nie zaleznie od stanu , nie czekam na moment aż mi zaczną szlifować szybę![]()
no i ostatecznie nabyłem( zaryzykowałem) Jetparts , ewidentnie chińczyki pakowane w polskie pudełka, założyłem i powiem , że kilka dni na ostrym deszczu i nie mam uwag, w przeszłości chińczyki zawsze mi źle działały od początku a te są na razie ok.
Tak na prawdę ocenić obiektywnie można dopiero po dłuższym czasie, pół roku/rok. - zobaczymy
nie omieszkam napisać![]()
Panowie , ja kupuje na Ebay same gumki za 7 euro . Po wymianie wycieraczki śmigają jak nowe . I tak co roku , powiem że jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony .