Ciekawe jak wyjąć/włożyć napój z/do uchwytu skoro miejsce jest za dźwignią zmiany biegów??? Wracając do automatu vs. manual to KRS chyba nie jeździłeś współczesnym automatem?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Alfa ma duże doświadczenie, jeśli chodzi o ergonomię tych okolic - w 75 jest tam wciśnięte radio - żeby zobaczyć wyświetlacz, trzeba się prawie położyć w fotelu kierowcy... Obstawiam, że to bardziej miejsce na monety, ew. "przenośną" popielniczkę, taką jak w Giulietcie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Też tak uważam . Szybkie nowoczesne 7-8 stopniowe automaty z dodatkową funkcją ręcznej zmiany biegów lewarkiem i łopatkami pod kierownicą są rewelacyjne , mnie jeżdżącemu po dużej zakorkowanej aglomeracji bardzo to odpowiada . Połączenie bardzo mocnego uturbionego silnika benzynowego z takim automatem powinno wyjść Giulii tylko na dobre , ale oczywiście uważam ,że lepiej jest jak to klient wybiera a nie producent narzuca .
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
Poza tym współczesny dobry automat jest szybszy od ręcznej zmiany biegów.
Mało tego- zmieniając szybko biegu w manualu może się okazać, że zaraz coś się zepsuje.
Jeszcze na koniec- automaty raz, że są szybsze to jeszcze utrzymują między zmianą biegów moment obrotowy.
Całość to przekłada się na lepsze osiągi samochodu.
Do auta na co dzień wolałbym automat, a do zabawki manual (typu STI, EVO itd...).
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Polska w temacie skrzyn automatycznych jest 100 lat za murzynami a cały lament kupujących i wiedza przy tej kwestii sprowadza sie do jednego pytania : " ile to bedzie kosztowac jak sie zepsuje?" .
Co do F1 to automat to nie jest ale chyba cos ala DSG jak mi sie wydaje czyli troche jednego i drugiego :-)
DSG to pełny automat (tyle, że dwusprzęgłowy), podobnie S-Tronic, czy PowerShift.
hideto, racja w F1 mają półautomaty (sekwencyjne), automaty już dawno zbanowali co by kierowcy za łatwo nie mieli.
EDIT: kiedyś myśłałem, że tylko dwusprzęgłowe skrzynie będą przyszłością. Jednak po jeździe 8-biegowym automatem ZF (w BMW) powiem, że nic tej skrzyni nie brakuje. Ma zalety obu, czyli szybkość dwusprzęgłowej oraz płynność zwykłego automatu. Mam nadzieję, że podobną zastosują w Giulii (ta 8-biegowa).
W sumie to nic nie piszą o 9-cio biegowej ZF, która jest w Jeepie. Szczerze to uważam, że już przesada z tymi biegami, ale myślałem, że jednak wykorzystają coś sprawdzonego. Jeździł ktoś autem z taką skrzynią?
Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 23-11-2015 o 14:07
Pozdro,
Bartas
DSG to w pełni automatyczna skrzynia dwusprzęgłowa z możliwością sterowania przez człowieka. Pod tym względem nie ma nic wspólnego z F1. Tam jest Półautomatyczna, sekwencyjna skrzynia biegów, operowana przez kierowcę. Przepisy narzucają maksymalną liczbę sprzęgieł (jedno) i minimalny czas rozpięcia napędu w trakcie zmiany biegu (20ms ale to lecę z pamięci). Pod pojęciem 'półautomatyczna' kryje się jedynie automatyczne sprzęgło, wraz z systemem zapobiegającym zdławieniu silnika itp itd. Ta skrzynia musi być nawet wyposażona we wsteczny bieg, ale jego zapięcie jest trochę bardziej skomplikowane niż w normalnym aucie.
Mnie się podoba kwestia automatów w Gulii. Sam przez lata twierdziłem, że prawdziwy facet jeździ tylko manualem ale.... im mocniejsze ma się auto... tym bardziej skrzynia ręczna przeszkadza w mieście. Kolejne auto pewnie kupię już z automatem.