No i taki uj . To ,że skrzynia się zowie automatyczna nie znaczy ,że faktycznie jest tak zbudowana jak automat . Zadzwoniłem do kolesia ,który latami zajmuje się skrzyniami( dla pewności ) i powiedział mi w sumie to co wyczytałem tu :
http://www.fakt.pl/Eksploatacja-auta...,201708,1.html
DSG w budowie jest jakby połączeniem dwóch skrzyń manualnych sterowanych hydraulicznie . Dwa sprzędła odpowiadają za zapinanie parzystych i nieparzystych biegów . Nie ma tak jak automat tarcz ciernych itd tylko normalnie jak manual - "zębatki ".
PS. Ja mam Q-tronica i jest możliwość przerzucania biegów "+" "-" , to samo w Tiptronicu więc to chyba nie znaczy ,że to podobna skrzynia do DSG . DSG "udaje" automat a dzięki budowie bez tarcz ciernych i sprzęgła hydro szybciej zapina biegi bez "uślizgu". Olej ponoć wymienia się w niej jak w manualu ( ile zlejesz tyle wlejesz )
Tu przekrój DSG ( niczym nie przypomina budowy automatycznej skrzyni biegów) .
. W uproszczeniu . To manual , w którym zamiast wybieraka pod autem siedzi murzin i zapina biegi .
Sorry za OT ale to odpowiedz na teorie kolegów . Potem ludzie czytając o awaryjności i kosztach takiego dziadostwa boją się skrzyń automatycznych ,które przy normalnej eksploatacji są tańsze w użytkowaniu i wygodniejsze niż skrzynia manualna . Wiadomo drifterzy se nie poszaleją . Tym miłym sposobem wróćmy do Giulii i jej zajebistych skrzyń AUTOMATYCZNYCH![]()