na początku przykręciłem je standardowymi śrubami, ich powierzchnia styku jest na tyle duża że nie wydaje mi się że miałoby się z tym coś dziać
jak rozwiercałem 17" z Julki na fi14 żeby założyć je do 159, to zebrałem tylko 1mm ze średnicy otworu (wiertło fi13 spokojnie przechodziło oryginalnie)
teraz jeżdżę z dystansami 18-20mm i specjalnie zamiast zwykłych długich śrub, zamówiłem sobie specjalnie pływaki na klucz 19 z szerszym kołnierzem (gdybym chciał kiedyś zmienić na inne felgi np 5x112), ale na standardowych śrubach problemu nie było żadnych...
taka mała ciekawostka
Julka na 20" kapciach ;D heh
wiem, że trochę przegięcie, ale kupowałem do swojej 159 i musiałem zrobić przymiarkę u sprzedającego....
![]()
Moim zdanie wygląda ok = nawet na julce![]()
A tak swoją drogą, Julka jest homologowana dla takich rozmiarów kapci? Wg. instrukcji maks. to 18". Nie macie obaw, że ktoś kiedyś może na to zwrócić uwagę?
Bez żartów, "co drugie" auto na drodze dzisiaj ma felgi o rozmiarze nie odpowiadającym oryginałowi, kogo to będzie interesować ? Na przeglądzie - nie sprawdza się takich rzeczy, policja.. tak samo musieli by wozić bagażnik prospektów dla każdego auta z wykazem przewidzianych przez producenta wymiarów felg.
Ja jeszcze o czymś takim nie słyszałem i wydaje mi się to mało prawdopodobne,choć nie niemożliwe.
Jeśli felga jest dobrana pod "zamiennik" rozmiaru to jakie ma to znaczenie czy masz 17 czy 19 - skoro obwód koła nie ulega zmianie, a jeśli to o max 3%.
Nie wspominając o ludziach którzy mają założone felgi na inny rozstaw śrub za pośrednictwem adapterów, bo to jeszcze dalej posunięta zmiana.
Ostatnio edytowane przez italiano_83 ; 01-12-2015 o 17:21
Na siłe byle bzdury można się czepić
Nawet jak zwiększasz średnicę koła, a nic dalej nie obciera to taka modyfikacja nie stwarza zagrożenia dla ruchu - jedyną różnicą są zaniżone wskazania prędkościomierza, co też można olać, bo między homologowanymi 16" i 18" do Julki występuję ponad 2% różnicy w średnicach, więc pytanie na jakich kołach wskazania prędkościomierza są prawidłowe?
Niestety ale dobryalf ma rację. Znam kilka przypadków odmowy wypłaty odszkodowania szczególnie z AC z powodu niewłaściwych felg i opon. Nie wierzycie - a możecie - potem zostaje sąd.
I tu nie chodzi o zwiększanie średnicy koła czy obcieranie - chodzi o rozmiarówkę za szeroką za niską zły indeks prędkości, nośności , złe ET felgi złą jej szerokość etc- naprawdę może się to komuś wydawać ze nie ma to wpływu - owszem ma a szczególnie jak się ubezpieczyciel uprze- niestety dowód na to że nie miało to wpływu na kolizję czy też nie, wpadnie na osobę, która takie wynalazki miała zamontowane i doszło do jakiegoś zdarzenia.