Strona 29 z 123 PierwszyPierwszy ... 19202122232425262728293031323334353637383979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1221

Temat: Felgi do Giulietty

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    pochwalę się moimi kołami

alu AR 19" Ti ze 159 szerokość 8" ET41 na oponach 235/40/19 - opona większa niż standard, wypełnia lepiej nadkole, nic nie obciera i jest komfort

zawieszenie - sprężyny Eibach -30mm (świeżo założone - jeszcze nie ułożone)

Te felgi jeszcze lepiej wyglądają w Julce niż w 159. Z ciekawości, jak rozwiązałeś problem większych otworów w felgach - tzn nie ma problemu (jeśli tak to konsultowałeś to z kimś) czy coś trzeba kombinować (jakieś specjalne śruby)?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Te felgi jeszcze lepiej wyglądają w Julce niż w 159. Z ciekawości, jak rozwiązałeś problem większych otworów w felgach - tzn nie ma problemu (jeśli tak to konsultowałeś to z kimś) czy coś trzeba kombinować (jakieś specjalne śruby)?
    na początku przykręciłem je standardowymi śrubami, ich powierzchnia styku jest na tyle duża że nie wydaje mi się że miałoby się z tym coś dziać
    jak rozwiercałem 17" z Julki na fi14 żeby założyć je do 159, to zebrałem tylko 1mm ze średnicy otworu (wiertło fi13 spokojnie przechodziło oryginalnie)

teraz jeżdżę z dystansami 18-20mm i specjalnie zamiast zwykłych długich śrub, zamówiłem sobie specjalnie pływaki na klucz 19 z szerszym kołnierzem (gdybym chciał kiedyś zmienić na inne felgi np 5x112), ale na standardowych śrubach problemu nie było żadnych...

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

taka mała ciekawostka

Julka na 20" kapciach ;D heh

wiem, że trochę przegięcie, ale kupowałem do swojej 159 i musiałem zrobić przymiarkę u sprzedającego....

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_43862.jpg
Wyświetleń:	325
Rozmiar:	154.9 KB
ID:	184484  

Użytkownik Romeo Avatar italiano_83
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MA Distinctive/ Premium/Dach/Bose

Domyślnie

Moim zdanie wygląda ok = nawet na julce

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

A tak swoją drogą, Julka jest homologowana dla takich rozmiarów kapci? Wg. instrukcji maks. to 18". Nie macie obaw, że ktoś kiedyś może na to zwrócić uwagę?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    Nie macie obaw, że ktoś kiedyś może na to zwrócić uwagę?
    Bez żartów, "co drugie" auto na drodze dzisiaj ma felgi o rozmiarze nie odpowiadającym oryginałowi, kogo to będzie interesować ? Na przeglądzie - nie sprawdza się takich rzeczy, policja.. tak samo musieli by wozić bagażnik prospektów dla każdego auta z wykazem przewidzianych przez producenta wymiarów felg.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Cytat Napisał italiano_83 Zobacz post
    Bez żartów, "co drugie" auto na drodze dzisiaj ma felgi o rozmiarze nie odpowiadającym oryginałowi, kogo to będzie interesować ? Na przeglądzie - nie sprawdza się takich rzeczy, policja.. tak samo musieli by wozić bagażnik prospektów dla każdego auta z wykazem przewidzianych przez producenta wymiarów felg.
    W zasadzie masz rację, ci się nie interesują. Ale jeśli się nie chce wypłacić ubezpieczenia - odszkodowania to powód perfekcyjny.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dobryalf Zobacz post
    W zasadzie masz rację, ci się nie interesują. Ale jeśli się nie chce wypłacić ubezpieczenia - odszkodowania to powód perfekcyjny.
    Ja jeszcze o czymś takim nie słyszałem i wydaje mi się to mało prawdopodobne,choć nie niemożliwe.
    Jeśli felga jest dobrana pod "zamiennik" rozmiaru to jakie ma to znaczenie czy masz 17 czy 19 - skoro obwód koła nie ulega zmianie, a jeśli to o max 3%.
    Nie wspominając o ludziach którzy mają założone felgi na inny rozstaw śrub za pośrednictwem adapterów, bo to jeszcze dalej posunięta zmiana.
    Ostatnio edytowane przez italiano_83 ; 01-12-2015 o 17:21

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    A tak swoją drogą, Julka jest homologowana dla takich rozmiarów kapci? Wg. instrukcji maks. to 18". Nie macie obaw, że ktoś kiedyś może na to zwrócić uwagę?
    Na siłe byle bzdury można się czepić
    Nawet jak zwiększasz średnicę koła, a nic dalej nie obciera to taka modyfikacja nie stwarza zagrożenia dla ruchu - jedyną różnicą są zaniżone wskazania prędkościomierza, co też można olać, bo między homologowanymi 16" i 18" do Julki występuję ponad 2% różnicy w średnicach, więc pytanie na jakich kołach wskazania prędkościomierza są prawidłowe?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Niestety ale dobryalf ma rację. Znam kilka przypadków odmowy wypłaty odszkodowania szczególnie z AC z powodu niewłaściwych felg i opon. Nie wierzycie - a możecie - potem zostaje sąd.
    I tu nie chodzi o zwiększanie średnicy koła czy obcieranie - chodzi o rozmiarówkę za szeroką za niską zły indeks prędkości, nośności , złe ET felgi złą jej szerokość etc- naprawdę może się to komuś wydawać ze nie ma to wpływu - owszem ma a szczególnie jak się ubezpieczyciel uprze- niestety dowód na to że nie miało to wpływu na kolizję czy też nie, wpadnie na osobę, która takie wynalazki miała zamontowane i doszło do jakiegoś zdarzenia.