Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Subtelne odczucie nieznacznego braku ciągu i zwiększonego hałasu w kabinie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie Subtelne odczucie nieznacznego braku ciągu i zwiększonego hałasu w kabinie.

Helo! Mam prośbę o sugestie. Od krótkiego czasu, ok.1,5tyg., mam wrażenie, że samochód lekko mniej chętnie jedzie i zwiększył się minimalnie hałas w kabinie. Dokładniej tego nie opiszę bo nawet jak dla mnie zmiany są subtelne niemniej jednak różnicę czuję. Całość wygląda trochę jak przy wypalaniu filtra DPF, który posiadam, ale to na pewno nie wypalanie. Silnik pracuje równo bez zwiększonego hałasu na zewnątrz. Przy przyspieszaniu nie dymi. Spalanie bez widocznego pogorszenia (a jeśli już to różnice słabo zauważalne). Turbina, biorąc pod uwagę wskaźnik, działa tak jak działała. Sprawy kolektora, końcówek wtrysków, EGR (częściowa "zaślapka") ogarnięte. Wycieków oleju nie ma - poziom na bagnecie trzyma. Jak się coś komuś nasunie na myśl to poproszę. Pzdr.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Hej.
    Obawiam się, że masz to samo co ja.
    Jak to naprawić?
    Weź się przejedź jakąś Toyotą Yaris albo innym wolnym autkiem tak ze 300km i Alfa będzie jak nowa
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jest to rozwiązanie ale mnie nie satysfakcjonuje:-) Na dłuższą metę nie da się tak jeździć bo kurwicy dostanę. Jak mi się coś wyjaśni to dam znać a póki co czekam na inne sugestie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Hej.
    Obawiam się, że masz to samo co ja.
    Jak to naprawić?
    Weź się przejedź jakąś Toyotą Yaris albo innym wolnym autkiem tak ze 300km i Alfa będzie jak nowa
    hehe dokładnie to jest najlepsza diagnoza ja duzo jezdze focusem ze slabym dieslem, potem jak wsiade to alfy to rakieta jakich malo

A na powaznie, piszesz kolego, że masz EGR ogarniety - czesciowo zaslepiony. To nie wszystko trzeba by jeszcze sprawdzic czy sztanga chodzi bez problemu. Dodatkowo przewody od sterowania geometria turbiny mozna powoli wymieniac.
    Te rzeczy to koszt czteropaku piwa i warto od nich zaczac.
    pozdro

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Odłącz przepływomierz.
    Zaślep całkowicie EGR.
    Zajrzyj do zaworu VGT + wężyki.
    Zalej parę razy bak olejem 2T (w odpowiednich proporcjach).

Sprawdź w MES czy nie ma jakichś anomalii.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zawór VGT ma ok.2 lat - wymieniałem na nowy. Z olejem 2T jeździłem już ale może trzeba będzie znowu zalać (zostawiam to raczej na koniec bo po wymianach końcówek parametry pracy dobre). Zwrócę uwagę na EGR choć myślę, że to chyba nie to (samochód ciągnie od 1700obr.). Zostaje ew.turbina. Z mojej strony myślę, że może jednak coś z wydechem. W poniedziałek odstawiam do "spa" to się może wyjaśni.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

moja też trochę głośniej chodzi i muli jak mam zapchany DPF a krótkie odcinki nie pozwalają na jego wypalenie. Przegoń ją po autostradzie i wszystko wróci do normy.