Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Temat: Drgania karoserii przy ruszaniu 1.9 jtd

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomSRT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    GT 3.2 ; Brera 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał Klakierr Zobacz post
    tomSRT - nie wiem czy wiesz, ale silniki lubią zimne powietrze - jest w nim więcej cząsteczek tlenu. Dlatego też istnieja intercoolery które chodzą powietrze pompowane przez turbine. Co więcej. Syf nagromadzony w kolektorze (z EGR) utrudnia przepływ powietrza. No a czyszczenie kolektora to już jest zabawa (wiem co mówię).
    Oczywiście. Ale to tylko jedna strona medalu. Specjalnie napisałem o zimie i krótkich odcinkach bo jedyną znana mi zaletą zaworu EGR jest to, że pozwala silnikowi szybciej się nagrzać co czasami może być ważne. Ale oczywiście wady, o których piszesz są tez bezsprzeczne więc trzeba rozważyć za i przeciw. No i tak jak napisałeś - posiadanie działającego EGR zmusza do okresowego dbania o czystość. Półśrodkiem jest zaślepka z dziurkami ograniczająca przedostawanie się syfu a nie wymagajaca wyłączenia EGR. Oczywiście dyskusja jest akademicka w przypadku jeśli auto ma być modyfikowane pod kątem osiągów. Wtedy EGR jest czynnikiem hamującym. Moja uwaga miała na celu jedynie zwrócenie uwagi, że nie dla każdego użytkownika oczywistym i najlepszym rozwiązaniem jest po prostu usunięcie EGR.

Użytkownik Embrion Avatar P@weł
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Ok dzisiaj EGR porządnie wyczyściłem, działanie sprawdzone poza autem - wszystko ładnie się domyka i otwiera. Do tego doszedł jeszcze czujnik doładowania bo też był dobrze zasyfiony. Jutro podpinam, kasuje błąd i zobaczymy. A czy ktoś podpowie co z tym szarpaniem może być ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał tomSRT Zobacz post
    Oczywiście. Ale to tylko jedna strona medalu. Specjalnie napisałem o zimie i krótkich odcinkach bo jedyną znana mi zaletą zaworu EGR jest to, że pozwala silnikowi szybciej się nagrzać co czasami może być ważne.
    Pogratulować rozumu tym, którzy kupują diesla do małych przejazdów po mieście.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maro1500
    Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Czy nowy dwu mas może ulec uszkodzeniu po ok 20-30 tys? Bo po rozgrzaniu silnika i przejechaniu kilkunastu km znowu powróciły mi drgania przy ruszaniu z 1/:-)
    I zaczynam się zastanawiać co jest grane. Aha, wymieniłem cały komplet sprzęgło i dwu mas Valeo dokładnie 2 latatemu, ale w tedy wibracje przy ruszaniu były o wiele wieksze

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Sprawdz wysprzeglik

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maro1500
    Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Teoretycznie jest po wymianie ok 50 tys km temu ale w sumie...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Też walczę z wibracjami i szarpaniem i zaczyna brakować mi pomysłów. Wymieniłem na nowe: dwumas, komlet sprzęgła, wysprzęglik, pompę sprzęgła, tuleje łapy sprzęgła przy okazji bo kwiczało jak świnia xD. I dalej drży i szarpie. Na razie jeżdżę jak objawy się nasilą to może będzie łatwiejsze do zlokalizowania.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 Selespeed, Alfa Romeo 156 Crosswagon

Domyślnie

Proponuję sprawdzić przez okienko diagnostyczne czy nie zsunęła się łapa od sprzęgła, miałem taki przypadek, samochód drżał przy ruszaniu.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9JTD 190KM 410Nm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał mlody354 Zobacz post
    Też walczę z wibracjami i szarpaniem i zaczyna brakować mi pomysłów. Wymieniłem na nowe: dwumas, komlet sprzęgła, wysprzęglik, pompę sprzęgła, tuleje łapy sprzęgła przy okazji bo kwiczało jak świnia xD. I dalej drży i szarpie. Na razie jeżdżę jak objawy się nasilą to może będzie łatwiejsze do zlokalizowania.
    Ile zapłaciłeś za dwumas i sprzęgło? Bo również czeka mnie ten wydatek i szukam gdzie taniej.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

To Ci powiem nie szukaj. Wymieniłem dwumas po pieniądzach NOWY!!! i prawdopodobnie powoli będzie kwalifikował się do reklamacji. Dobrze że gwarancji jest 2lata.