Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 91

Temat: "Korekta" lakieru w wykonaniu amatora

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    POznań
    Auto
    2 x Audi A4

Domyślnie

Gąbka podskakiwała przez brak stabilizacji obrotów w maszynie ( zapewne tylko na padzie twardym )
    Co do futra kolega dareek ma dość sporo racji Futerko nie jest polecane prze zemnie dla ludzi którzy będą wykonywać swoją pierwszą lub drugą korektę.
    Nie można się jednak go bardzo obawiać po prostu praca z nim jest zupełnie inna nić z gąbkami i należy mieć już chociaż nabyte ruchy maszyną.
    Bardzo dobrym przykładem jest samo prowadzenie auta są ludzie którzy w zasadzie potrafią jeździć tylko swoim autem inny z kolei wsiądzie i pojedzie wszystkim co ma koła niemniej jednak każdy musi wsiąść i obyć się z autem ( zrobić kurs nabrać techniki ).

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    polecanie komuś zupełnie nieogarniętemu w temacie wycinania rys polerką z futrem i np FG 400 to jak dać dziecku zapałki wpuścić do stodoły i liczyć że nie będzie pożaru. Cóż może się udać ale prawdopodobieństwo jest minimalne.
    podobnie z polerowaniem - komuś się wydaje ze tak hop siup i gotowe myli się i to bardzo.
    Najgorsze w tego typu pracach wiesz co jest? - pośpiech! - na auto wielkości 159 trzeba ok 20 godzin mozolnej pracy - tu nie da się skrócić jak tu niektórym chcesz udowadniać.
    Oczywiście że tak. A jak taki napalony laik dostanie polerkę do ręki i zacznie wycinać grube rysy na gąbce na której efekty będą pojawiać się bardzo powoli to będzie jeździł do skutku "jeszcze raz, jeszcze tylko chwilę, jeszcze troszeczkę..." i o wiele łatwiej przypali lakier. To jest pierwsza rzecz którą piszę ludziom pytającym mnie na PW o robienie korekty: żadnego pośpiechu! "Nastaw się, że tydzień solidnej roboty musisz na to poświęcić i ani trochę mniej, bo nawet jeżeli pójdzie to szybciej, to pośpiechem możesz łatwo zepsuć wszystko". Jeżeli osoba biorąca się za robienie korekty nie ma dość cierpliwości żeby to zrobić porządnie, to nie w futrze tkwi problem, a w gorącej głowie i złym podejściu od samego początku. Taka osoba i bez futra popsuje lakier, bo np. nie będzie jej się chciało pracować w odpowiedniej czystości, bo jak wyżej napisałem weźmie gąbkę i widząc wolny postęp będzie jeździć do skutku aż przegrzeje i przypali lakier, itd. są dziesiątki sposobów jak można popsuć lakier robiąc polerkę "na pałę" bez dobrego przygotowania i nastawienia. Robienie korekty polerskiej to nie to samo co posmarowanie auta woskiem i z góry trzeba założyć że nie każdy się do tej roboty nadaje - sorry, ale taka prawda. Albo masz na tyle zdolności manualnych, cierpliwości i dokładności że zrobisz to porządnie, albo nie masz i zwyczajnie odpuść temat, bo wyjdzie z tego wyłącznie katastrofa z futrem czy bez. Nie każdy musi umieć wyszywać, biegać maratony, rzeźbić w kamieniu i nie każdy musi umieć polerować auta.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Świeżak Avatar koniu
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał pabloXXL Zobacz post
    Byłem dzisiaj na obejrzeniu swojego auta i gość o korekt stwierdził ,że będzie mi potrzebna dwuetapowa korekta za 900zł plus 300zł powłoka ceramiczna.
    U mnie korekta lakieru z zabezpieczeniem kosztowała podobnie. Lakier był zniszczony, matowy, samochód był myty na myjniach szczotkowych. Moim zdaniem nie ma co oszczędzać bo to naprawdę jest sporo pracy, a efekt jest świetny i będziesz zadowolony

Użytkownik Znawca Avatar pabloXXL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM

Domyślnie

Ktoś z forum napisał mi,że zna gościa który robi trzyetapową korektę za 300zł. Jest to wogóle możliwe? Odliczając pasty i prąd to prawie nic mu nie zostaje :-)

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

1. Etap: pasta tempo - 12 zł
    2. Etap: jakiś glaze/aio żeby przykryć rysy i hologramy: ~5 zł/auto (tak mniej więcej albo jeszcze taniej wyjdzie koszt przeliczony na jedno użycie Black Hole)
    3. Etap: wosk z tesco ~10-20 zł
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Chyba masz rację [emoji3]

Użytkownik Rowerzysta Avatar kicaj
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 147 jtd 8v

Domyślnie

Cytat Napisał pabloXXL Zobacz post
    Ktoś z forum napisał mi,że zna gościa który robi trzyetapową korektę za 300zł. Jest to wogóle możliwe? Odliczając pasty i prąd to prawie nic mu nie zostaje :-)
    Chyba 3 przejazdy pastą G3

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Czytając wszystkie posty mam dylemat czy robić samemu korektę.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie "Korekta" lakieru w wykonaniu amatora

Jeśli nie masz dwóch lewych rąk oraz jesteś uważny to działaj.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Do tej pory wydawało mi się,że mam zdolności manualne[emoji4]