Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: JTD czy TS kilka pytań

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Zrobiłem TS'em (1.6 120KM) dopiero jakieś 6-7tyś. km ale już coś mogę powiedzieć na temat tego silnika:
    - spalanie oleju na poziomie 0,4-0,5l na 1000km nie wiem jak to jest ale na odcince czy na biegu czy na luzie nie puści nawet małego dymka więc nie wiem jak ten olej jest przepalany ale niestety jest więc dolewam regularnie
    - spalanie : lato + klima + miasto = 12l, okres zimowy + miasto = 10,5l, trasa do 130km/h 7,5l
    - pasek rozrządu wymienić zaraz po zakupie i będzie spokój
    - i to co lubię najbardziej w tym silniku do jego dźwięk - jak na 4 cylidrową rzędówkę to brzmi fenomenalnie a nie jak większość rzędówek czyli jak suszarki do włosów
    - Ogólnie TS daje frajdę po prostu, nawet 1,6, chodzi o charakterystykę na obrotach, reakcję na gaz, brzmienie, nie robi się niechętny tylko bardziej chętny Popieram w 100%
    -
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał puchus Zobacz post
    I jeszcze chciałem zapytać jak to jest z tym spalaniem przy 1.6 ts 105 KM silniku , standart 8-10 litrów przy w miare ekonomicznej jezdzie czy jednak więcej ?
    Mi po Łodzi wychodzi około 10,2L/100km. Mierzone na stacji benzynowej, wg wskazań komputera też wychodzi około 10/100. Przy ekonomicznej jeździe

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Olej to bierze gdy jedzie długo na obrotach >5 tys, ale w rozsądnych granicach , nie żeby kosztowne to było.
    Ok, ale przy założeniu, że silnik jest w 100% zdrowy. A niestety z tymi silnikami jest tak, że może nagle się rozchorować. I mówię tu na własnych doświadczeniach. Mój 1.6 105KM długo nie brał mi oleju, nawet na spotach się tym chwaliłem, że nic nie ubywa z bagnetu. I co? Któregoś razu sprawdzam poziom (a robię to dość często) a tam po 500km ubyło 300ml oleju, przy tym samym stylu jazdy (ekonomicznym). I teraz bierze mi go około 800-900ml/1000km. Więc zapewne czeka mnie jego generalny remont który będzie kosztował około 3tys zł.
    Nie piszcie więc koledze, że te silniki są bezproblemowe. Kupując 147 za około 8tys zł kupuje się auto nie oszukujmy się już dość stare, które zapewne miało już kilku właścicieli. I nie wiadomo jak oni dbali o te silniki, a jest kilka żelaznych zasad których w przypadku TSów należy przestrzegać. Jeżeli ktoś ma to auto od nowości i przestrzega tych zasad to fakt, silnik może okazać się bezproblemowy. W innych przypadkach to loteria, poziom oleju trzeba tam sprawdzać bardzo, ale to bardzo często. Bo teraz nie bierze oleju a za chwilę zacznie i jak się przegapi ten moment to można niemiło się rozczarować, jak już się zapali czerwona kontrolka od ciśnienia oleju.
    Podsumowując, silnik jest naprawdę fajny, miło się nim jeździ, nawet ten 105KM daje frajdę z jazdy, ale trzeba mieć na uwadze to, że może zacząć brać zbyt dużo oleju i będzie konieczny jego remont. Nie kupujesz auta nowego, to na co trafisz jest loterią. Nie chcę Cię zniechęcać, po prostu lepiej być przygotowanym na pewne okoliczności

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Zgadza się, lata lecą i się wszystko zużywa. Nawet od I właściciela i Alfisty gwarancji 100% nie będzie, ale pewność większa.
    @ Puchus - w razie czego zapraszam po moją 156, jest w dziale 'sprzedam' , więcej niż 8 tys ale do rozmów i biorąc pod uwagę co do zrobienia i nie robienia w niej - polecam pod zastanowienie.
    @ Karol 147 - Olej oczywiście jak piszesz - sprawdzać trzeba i mieć pod ręką litr na wszelki wypadek, bo jak kontrolka to już za późno.
    W Twoim przypadku coś się zadziało najwyraźniej i to już spore ilości (prawie jak audi a to niedobrze ).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    W Twoim przypadku coś się zadziało najwyraźniej i to już spore ilości (prawie jak audi a to niedobrze ).
    Ale, jakoś specjalnie mnie to nie zaskoczyło, szczerze mówiąc czekałem aż nastanie ten "piękny" dzień

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mat147
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Ze swojej strony mogę ci polecić zakup ts'a, szczególnie 1.6 120km. Jeżdzę takim już 2.5 roku i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć bo nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, po prostu trzeba trafić na zadbany egzemplarz no i samemu o niego dbać. Co prawda jedynym minusem ts'a jest spalanie które u mnie według komputera w mieście wynosi 11,5l (naprawde jest pewnie z 10,5-11), ale osobiście nigdy bym go nie zamienił na diesla. Pomimo niewielkiej mocy potrafi dać frajdę z jazdy, ładnie wkręca się na obroty no i jak na rzędową 4cylindrówkę to całkiem przyjemnie brzmi. Co do samego silnika to po prostu trzeba dbać o odpowiedni stan oleju i nie cisnąć go na zimno

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Maydrax
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 04r

Domyślnie

A ja kupiłem 4 miesiące temu 1.9 JTD. I według mnie wszystko zależy od tego co kupisz i w jakiej kondycji będzie. Co prawda wszystkiego sprawdzić nie można, nie każdy ma takie możliwości, ale zawsze coś. Przez te 4 miesiące zrobiłem 9 tyś. km. Oprócz wymiany kompletnego rozrządu, olejki, filtry i 4 tulejek przednich nie wymagała ode mnie żadnego wkładu. Jakby się tak pochylić nad tym co napisałem to rozrząd, olej + filtry moim zdaniem powinien wymienić każdy po kupnie samochodu żeby wiedział na czym stoi.
    Co do eksploatacji, w mojej opini; zależy co lubisz. Jeździłem 1.6 ts 105km i jak dla mnie za słabe i to bardzo.
    Gdy porównywałem sobie moją JTD z w/w ts'em dziękowałem sobie, że mój wybór padł właśnie na ten silnik. Każdy ma swoje plusy i minusy. Ja uwielbiam auta uturbione mimo tego, że jest tam jeszcze tylko 115 km to prowadzi się na 6.
    Najmniejsze średnie spalanie na trasie jakie wykręciłem jeżdżąc 80-110 km/h wynosiło 5.1/100.
    Jeżdżąc swoim tempem spala ok. 6.5-6.8/100.
    Przy tankowaniu pełnego baku za 220-250pln przejadę ok. 1000 km.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Co do porównania z 1,6TS 105KM to może faktycznie słabszy być w odczuciach, choć przepaści raczej nie będzie, natomiast 1.6TS 120KM oraz 1,9JTD 115KM mają porównywalne osiągi (akurat dotyczy 156 poniższe):
    pierwszy TS drugi JTD:
    0-100 km/h : 10,5sek vs 10,3sek
    0-1000m ze startu zatrzymanego: 31.8 vs 32,6 (tu już nie tak porównywalne - sekunda prawie to już nie tak mało na 1 kilometrze - na niekorzyść JTD)
    Vmax 200km/h vs 195km/h

wiec nie przesadzajmy z tą brakującą mocą w 1,6. Złudne chwilowe uderzenie turba po czym nicość plus masa większa nad i przed przednią osią .
    Co prawda do przebiegów jakie piszesz (9tys km w 4 mce ) to owszem jakiś sens JTD się znajdzie, ale tylko ekonomii spalania, co zresztą podkreślasz i co zrozumiałe że może być głównym kryterium wyboru przy takich przebiegach. Natomiast nie przy 10-15 tys / rok. I jeśli miasto - konieczność machania lewarkiem nonstop przy każdym ruszaniu ze wzgl na króciutką jedynkę w jtd może zniechęcić.

Użytkownik Świeżak Avatar Maydrax
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 04r

Domyślnie

Moje porównanie dotyczyło 105ts z 115jtd. Sam jestem ciekaw jak sprawuje się 120ts.
    Może i masz racje z tym chwilowym 'uderzeniem' turbiny ale trzeba wziąć pod uwagę to, że nie ma być to auto typowo "sportowe", chyba, że autor tematu do takiego będzie dążył. Co do vmax w mojej - 220. Więcej nie próbowałem.

Użytkownik Embrion Avatar puchus
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    niedługo 147

Domyślnie

10,5 litra w mieście jak na takie małe cudo to faktycznie dość sporo, aktualnie jeżdzę Cordoba 98' co prawda 75KM przy silniku 1.6 pali ok 8/9 litrów w mieście i spodziewałem się tego samego tutaj bo jednak troszkę nowsza generacja silnika
    Dzieki panowie za informacje.

- - - Updated - - -

Powiedzcie mi jeszcze co z tym nieszczęsnym zawieszeniem na naszych polskich drogach ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

Jak się zrobi na dobrych częściach zawiechę to na spokojnie długo pojeździ ) nie ma wielkiej tragedii. No i prowadzenie auta to wszystko wynagradza