Temat: Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

110-120 to jeździ moja kobita ;-) ja to raczej 130-150 standard. Chyba że teren zabudowany to staram się jechać nie więcej jak 95km/h ;-)

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

No piękne rzeczy tu się dowiadujemy... z jakimi prędkościami koledzy jeżdżą Rozumiem, że to wszystko na niemieckich autostradach
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Chciałbym to 130 -150 na zwykłej dwupasmówce w polskich warunkach poza miastem zobaczyć

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Dzisiaj skromnie i bez polotu.... marne 7,0 na trasie Wartkowice - Kowal - Włocławek zazamcze. Prędkości normalne, względnie przepisowe... + mały postój pod KFC w oczekiwaniu na strawę.

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    Chciałbym to 130 -150 na zwykłej dwupasmówce w polskich warunkach poza miastem zobaczyć

No już bez przesady, proszę nie siać defetyzmu
    teraz do Wrocławia S8 jedzie sie przyjemnie, w stronę Białegostoku, również S8 jest ładna dwupasmówka, którą bardzo często jeżdzę i można spokojnie te 140 śmigać. Drogą na Kraków S7 też już coraz lepiej, choć przydałoby się wydłużyć tę trase. Oczywiście aby spokojnie rozwijać takie prędkości muszą być spełnione warunki jak np. środek tygodnia lub środek nocy, albo raczej późny wieczór, oraz brak świąt w kalendarzu

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Dziś w nocy zrobiłem trasę Poznań - Lesko. Jechałem sobie delikatnie, 120-140 na A4. Poza autostradą 90-100. Jechaliśmy na dwa auta i miałem ogon, którego nie mogłem zgubić[emoji3]
    Po przejechaniu 500 km i spalaniu połowy zbiornika (wg wskaźnika) komputer pokażą zasięg...740 km [emoji38] Czyli moja Alfa zakrzywia czasoprzestrzeń[emoji13]
    Na drugiej połowie zbiornika przejedzie więcej niż na pierwszej WOW[emoji106]
    Tak czy inaczej, spalanie wg kompa 5.8, w realu wyszło 7 z groszem. 4 osoby, pełen bagażnik. Opony zima, 225/50/17

Pan Okrasa będzie ze mnie dumny [emoji13] [emoji38]

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Cytat Napisał shorty1988 Zobacz post
    U mnie przy silniku 1.9 JTDm 150KM średnie spalanie wynosi 7,5l. Nie ukrywam że nie raz zdarza przydusić się nieco mocniej i raczej zawsze trzymam 110 km/h jak wyjeżdzam gdzieś dalej. Myślicie że spalanie w granicach normy czy nieco powyżej?
    Moim zdaniem to jest normalne spalanie. To znaczy, pewnie Ci się wydaje, że pali więcej niż innym, bo niektórym tutaj na tym forum 1,5 tonowe auto spala 4 albo 5 litrów - takie historie możesz między bajki włożyć. Ja mam 2.0 JTDM 170KM w Brerze (a to przecież jest nieco lżejsze autko niż 159 sedan/kombi) i w cyklu mieszanym nie potrafię zejść poniżej 7,5l/100km. A średnie na baku mam 8 l / 100km (jeżdzę raczej oszczędnie - 50/50 trasa/miasto). Na autostradzie gdzie jechałem ze stałą prędkością 140-160 wyszło mi 9l/100km. Auta swoją wagę mają i nie słuchaj ludzi, którzy mówią, że im pali takie auto 4 litry bo albo komputer im ostro zaniża albo piszą nieprawdę. No albo rzeczywiście oboje mamy coś nie tak z naszymi samochodami . Podobno sporą różnicę (0,5-1 l / 100km) robi posiadanie filtru cząstek stałych. Nie wiem jak Ty, ale ja go na razie nie ruszałem bo nie sprawia mi problemów.

Jedyny poprawny i sensowny pomiar spalania to zatankowanie do 1 odbicia na konkretnym dystrybutorze, przejechanie np. 800-900km, wrócenie na TĄ SAMĄ STACJĘ i zatankowanie z TEGO SAMEGO DYSTRYBUTORA, również do 1 odbicia. Dopiero wtedy można przeliczać ile komu spali na 100km.

Niestety auta jak już wspomniałem swoje ważą a ponadto multiair diesel mistrzem oszczędności również nie jest.
    Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 22-12-2015 o 13:56

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Grzeniu159 Zobacz post
    No już bez przesady, proszę nie siać defetyzmu
    teraz do Wrocławia S8 jedzie sie przyjemnie, w stronę Białegostoku, również S8 jest ładna dwupasmówka, którą bardzo często jeżdzę i można spokojnie te 140 śmigać. Drogą na Kraków S7 też już coraz lepiej, choć przydałoby się wydłużyć tę trase. Oczywiście aby spokojnie rozwijać takie prędkości muszą być spełnione warunki jak np. środek tygodnia lub środek nocy, albo raczej późny wieczór, oraz brak świąt w kalendarzu
    Zgodnie z definicją pasa ruchu zawartą w Prawie o ruchu drogowym "każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi" S8 i inne ekspresówki to drogi czteropasmowe (dwujezdniowe). Droga dwupasmowa, to nie jest droga posiadająca dwa pasy do jazdy w jednym kierunku, tylko dwa pasy w obrębie jednej jezdni. I takie właśnie drogi miałem na myśli. Ja oczywiście bardzo doceniam rozwój sieci eSek, sam mam w pobliżu miejsca zamieszkania jedną, z której chętnie korzystam, ale raczej niewiele osób może chyba powiedzieć, że ruch pozamiejski to dla nich tylko drogi S i autostrady. Dlatego chciałbym zobaczyć asa pomykającego zwykłą pozamiejską drogą prędkościami właściwymi dla dróg ekspresowych

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Dziś w nocy zrobiłem trasę Poznań - Lesko. Jechałem sobie delikatnie, 120-140 na A4. Poza autostradą 90-100. Jechaliśmy na dwa auta i miałem ogon, którego nie mogłem zgubić[emoji3]
    Po przejechaniu 500 km i spalaniu połowy zbiornika (wg wskaźnika) komputer pokażą zasięg...740 km [emoji38] Czyli moja Alfa zakrzywia czasoprzestrzeń[emoji13]
    Na drugiej połowie zbiornika przejedzie więcej niż na pierwszej WOW[emoji106]
    Tak czy inaczej, spalanie wg kompa 5.8, w realu wyszło 7 z groszem. 4 osoby, pełen bagażnik. Opony zima, 225/50/17

Pan Okrasa będzie ze mnie dumny [emoji13] [emoji38]
    Ale tylko ze spalania na kompie, realne możesz sobie do piekarnika włożyć A ponieważ Święta za pasem otrzymujesz w nagrodę, za dobre chęci, 5 l oleju kujawskiego Trzymaj w bagażniku, w razie czego pół Polski na nim przejedziesz

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

A to jeśli o takich drogach mowa, to moje słowa są bezpodstawne

Na takich drogach to maks, ale taki ostateczny maks 120, wiecej zwyczajnie się boję, jakieś zdarzenie losowe, lub gdy coś wyskoczy na drogę i za mało czasu na reakcję przy większej prędkości.
    Ostatnio edytowane przez Grzeniu159 ; 22-12-2015 o 14:10

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Grzeniu159 Zobacz post
    A to jeśli o takich drogach mowa, to moje słowa są bezpodstawne

Na takich drogach to maks, ale taki ostateczny maks 120, wiecej zwyczajnie się boję, jakieś zdarzenie losowe, lub gdy coś wyskoczy na drogę i za mało czasu na reakcję przy większej prędkości.
    Otóżtowłaśnie