Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Moja Julka z 2012 ma teraz 83k około i żaden plastik nie jest zniszczony, nic się nie łuszczy, nie odłazi,
jak popatrzyłem w zawieszenie, to nic jeszcze nie było wymieniane przy tym przebiegu łącznie z końcówkami drązków i jak narazie żaden z elementów nie daje o sobie znać że się kończy...
dzięki za info, teraz wiem ile mógłbym ewentualnie wołać za swoją w przyszłości, skoro znalazł się chętny na auto w takim średnim stanie za taką kasę
Wg mnie również nie warta uwagi, a już jak słysze że z francji to omijam szerokim łukiem...
To prawda,Francuzi nie pucują co tydzień swoich 15-letnich aut kosmetykami od Poorboy's World albo Meguiars.A generalizować nie warto bo auta z regionu 2A i 2B jeśli nie były klepane to dają przynajmniej gwarancję niskiego przebiegu.
Oczywiście środek jest ważny ale to można sobie odpicować samemu,najważniejsza jest jednak dla mnie mechanika,zawieszenie sprawny motor.Nawiew można sobie zafundować nowy.Gdybym nie miał Octavii pewnie wziąłbym coś na Korsyce.Niestety w Polsce zwykle jestem krótko i czasu na zbycie "kuraka" nie ma za wiele.Szukam więc takiej sytuacji,żebym mógł zostawić auto w rozliczeniu.
To chyba była moja ostatnia wizyta w komisie.Obiecałem sobie już dawno,że do komisu nie zajrzę i przez 2,5 roku dotrzymywałem słowa.Ale jakoś mnie ta Julka skusiła.Mam nadzieję,że się wyleczyłem teraz na dobre.
Cały czas jednak (tylko z ciekawości) chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych gwarancjach 3-miesięcznych.
To zadzwoń do komisu i poproś o przesłanie warunków gwarancji na maila - skąd kto ma wiedzieć jakiej gwarancji udziela i na co dany komis.
W NL jeśli jest to- gwarancja, na 3-6-12 miesięcy i obejmuje "wszystko" poza wykluczeniami- ja np. miałem elektrykę wykluczoną z gwarancji na auto- jest pewnie w 12 miesięcznej - ale takiej nie udzielają na auto 5 letnie. Miałem 6 miesięcy na całą resztę silnik/klimatyzacja/osprzęt/wnętrze/układ kierowniczy/zawieszenie.
Tylko, że miałem jasno powiedziane, że jak jest problem, to kontaktuje się z nimi i jeśli to niewielka usterka to naprawiam w warsztacie z porozumieniem z nimi- akceptacja ceny i zakresu naprawy, a jak coś poważnego to oni nawet sami zabierają auto z pod domu i naprawiają u siebie.
I trudno się tu dziwić, bo odpada koszt robocizny, więc się dowiedz o warunki realizowania tej gwarancji, bo być może obejmuje ona tylko naprawy u nich.
Znając polskie realia gwarancja jest do bramy, a później się nie znamy
Is it the Truth or your image that makes your life worth livimg?
Jako prawnik powiem tak- Te gwarancje to tzw ubezpieczenie kosztów napraw. Czytając OWU i wyłączenia musiałby Ci meteoryt na głowę wpaść aby dostać jakąś kasę. Czyli FIKCJA aby tylko przyciągnąć frajera.
Do tego akurat nie trzeba prawnika, aby na to wpasc...
Auto eksploatowane z założenia ulega zużyciu/tzn jego poszczegolne części.
Jak komisant może gwarantować że sie coś nie zepsuje w tym aucie przez określony czas jeśli go nie projektował...
Takie gwarancje to fikcja, zeby przyciągnąć frajera tak jak kolega wyzej napisał.
Fajnie ze ktos to potwierdził merytorycznie
Prezes mieszasz pojęcia - sprzedaż przez np osobę prywatną a handlarza to dwa rożne tematy.
Na komisancie spoczywa rękojmia- nie ma znaczenia czy używka czy nówka - i to przez 2 lata! czyli bolid ma wady masz go prawo oddać! i muszę Cię zmartwić coraz częściej ludzie z tego korzystają w walce z oszustami.
Rękojmia a gwarancja to dwa różne aspekty- tu masz ubezpieczenie od kosztów napraw. w założeniu ma to działać w ten sposób ze ubezpieczyciel pokrywa koszty usterek określonych w OWU czyli ogólnych warunkach ubezpieczenia. Rzecz w tym, że masz tyle warunków do spełnienia i wyłączeń, iż praktycznie nie masz ochrony.
To rodzaj reklamy- dawniej był to teksty typu igiełka od lekarza i zakonnicy z Niemiec co tylko do kościoła raz w miesiącu dieslem w budyniu jeździła, trzymane pod kocem etc - teraz łapanie frajera na "VIP gwarancje"!!
Ostatnio edytowane przez Dareek ; 30-12-2015 o 23:22