Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: JTDM TCT problem przyspieszania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie JTDM TCT problem przyspieszania

Witam,

Nowe doswiadczenie w mojej Julce JTDM 175KM TCT, zdarzylo sie po raz 3 dopiero. Stan licznika 45K.

W trybie D gdy chce wystartowac na swiatlach nawet nie na maxa tylko w miare plynnie nawet, zauwazylem ze auto od razu nie przyspiesza...tak jakby ja jeszcze hamulec trzymal...albo sprzeglo nie lapalo? Wciskam gaz i dopiero po chwili startuje...???Po zatrzymaniu auta czulem jakby zapach palonego sprzegla albo hamulce (faktyczie hamowalem ostro przed zakretem)...
    Dopiero 3 raz tak sie stalo wiec nie jest za kazdym razem...

Raz trzymalem hamulec i lekko dodawalem gazu ale obroty wogole nie wzrastaja...czy tak ma byc czy cos nie tak?

Jeszcze pytanko do posiadaczy TCT, czy macie tez tak jak ja ze po dluzszym postoju +/- 8h przy poczatkowym ruszaniu jest uczucie jakby tylne kolo mialo kapcia? kolysze przez jakis czas...potem juz jest ok gdzies za 200m. cos z hamulcem?

Ktos wie o co chodzi? jak nie to pojade do serwisu w pon.

Pozdro!
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 19-12-2015 o 02:58
    2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Sprawdź czujnik wciśnięcia hamulca - może się zawieszać
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Jabolek Zobacz post

W trybie D gdy chce wystartowac na swiatlach nawet nie na maxa tylko w miare plynnie nawet, zauwazylem ze auto od razu nie przyspiesza...tak jakby ja jeszcze hamulec trzymal...albo sprzeglo nie lapalo? Wciskam gaz i dopiero po chwili startuje...???Po zatrzymaniu auta czulem jakby zapach palonego sprzegla albo hamulce

czy macie tez tak jak ja ze po dluzszym postoju +/- 8h przy poczatkowym ruszaniu jest uczucie jakby tylne kolo mialo kapcia? kolysze przez jakis czas...potem juz jest ok gdzies za 200m. cos z hamulcem?
    Po opisanych objawach i efektach podejrzewał bym raczej że tylny zacisk się u Ciebie blokuje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Jeszcze pytanko do posiadaczy TCT, czy macie tez tak jak ja ze po dluzszym postoju +/- 8h przy poczatkowym ruszaniu jest uczucie jakby tylne kolo mialo kapcia? kolysze przez jakis czas...potem juz jest ok gdzies za 200m. cos z hamulcem?
    Nic takiego nigdy nie zauwazylem. Po krotkim postoju, po dlugim postoju czy bardzo dlugim postoju (5-6 tygodni) nic takiego nie mam.

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Sprawdź czujnik wciśnięcia hamulca - może się zawieszać
    Pojade do serwisu bo sam nie wiem jak to sie sprawdza tez tak mi sie cos wydaje ze moze byc to

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    Po opisanych objawach i efektach podejrzewał bym raczej że tylny zacisk się u Ciebie blokuje
    A zacisk dziala tez bez recznego, bo czasami zostawiam tylko na P-arking mode i to samo. wiec reczny nic do tego nie ma chyba...

- - - Updated - - -

Dam znac jak bede wiedzial co bylo!

Dzieki za pomoc

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Witam,

Nowe doswiadczenie w mojej Julce JTDM 175KM TCT, zdarzylo sie po raz 3 dopiero. Stan licznika 45K.

ciach..
    Pozdro!
    To nie jest nowe doświadczenie, a stare doświadczenie Twojej skrzyni biegów, a dokładniej jej adaptacji. Problem znika jak palcem odjął zawsze po resecie skrzyni. Auto po zresetowaniu adaptacji zachowuje się jak nowonarodzone, jest zrywne od niskich obrotów i nie muli tak jak to opisałeś. Niestety nie ma innego rozwiązania, a bynajmniej ja nie wiem jak zablokować automatyczną adaptacje skrzyni.

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

Dzieki buczo ale dzisiaj zauwazylem ze to inny problem...daje leb sciac ze to hamulce blokuja i nie odpuszcaja.

Dzisiaj jechalem bardzo spokojnie do pracy i te samo odczucie po pewnym czasie. Ale co zwrocilo moja uwage? to ze przy jezdzie 100km/h spalanie wynosiolo 12-15l/100km!!!

Tez bylo czuc spalenizne po zatrzymaniu....wiec jutro rano po robocie jade na serwis.

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

w serwisie sprawdzali i wszystko jest ok...hamulce w bardzo dobrym stanie i nie widza by cos dzialalo nieprawidlowo...proponowali ewentualny update skrzyni i komputera ale malo by to dalo po robili mi update na wiosne wiec wszystko powinno byc ok.

Kolejna moja teoria to DPF.
    Mozliwe ze DPF sie czyscil...ale czy on tez sie czysci bez informacji jak mialem kiedys? w trybie niewidocznym? bo jesli tak no mozliwe ze akurat byl w trakcie oszyszczania i dlatego tak wolniej Julka zbierala i palila ponad norme!
    To mialo by sens ale zapach przypalonych hamulcow?...to tez? czyzby taki "zapach" wydalala przy czyszczeniu?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie

Sprawdź, czy felga któraś nie jest gorąca.

pzdr, tadzikpl

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

....
    Mozliwe ze DPF sie czyscil...ale czy on tez sie czysci bez informacji jak mialem kiedys? w trybie niewidocznym? bo jesli tak no mozliwe ze akurat byl w trakcie oszyszczania i dlatego tak wolniej Julka zbierala i palila ponad norme!
    To mialo by sens ale zapach przypalonych hamulcow?...to tez? czyzby taki "zapach" wydalala przy czyszczeniu?
    Informacja o czyszczeniu dpf jest tylko wtedy jeśli to jest już wypalanie "awaryjne" bo wcześniej ten proces był przerwany przez użytkownika - standardowe wypalanie jest prawie niezauważalne. Podczas wypalania owszem troche gorzej się zbiera i pali jak smok, a zapach może być dziwny bo układ wydechowy porządnie się nagrzewa - na wylocie z rur możesz zapalić papierosa. Blokowanie hamulców najprościej sprawdzisz tak jak kolega pisał kontrolując temperaturę kół
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)