Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Alfa jako "Tatusiowóż"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie Alfa jako "Tatusiowóż"

Pytanie bo Braci forumowej a szczególnie tych, którzy użytkują Alfy jako "wózki". Z racji powiększenia rodzinki do stanu 2+3 mam dylemat nad dokupieniem drugiej włoszki do kompletu. Wiem jak się w środku ma 156 FL SW i 166FL ale chodzi mi właśnie o codzienne ich użytkowanie jako auta do przewozu przeważnie 4 a okazyjnie 5 osób w tym Młodej Damy w nosidełku/foteliku z wózkiem w bagażniku. Obecnie przy 156 w sedanie wózek zajmuje cały kufer a montaż nosidełka nie stwarza jakiegoś tam problemu no ale właśnie... Jak to wygląda u was. Jak się ma skórzana tapicerka w takim środowisku czy może szukać szmacianych foteli? Interesuje mnie raczej jak napisałem wyżej 156FL SW lub 166FL z Busso w budżecie do 25-30 tysi. 159 mimo że wygląda obłędnie nie wchodzi w grę raz, że jest ich na ulicach 2 razy więcej niz 156fl i 10 razy więcej niż 166FL a dwa, że jedyny sensowny napęd w 159 to silniki rodem z rosyjskich betoniarek a ni jak mi one nie pasują do tego jak wygląda "9" no a na pojenie 3.2 jts mnie niestać. Silnik mam wybrany, wiem czego unikać i na co zwracać uwagę ale czy dokupienie którejś z w.w. Alf ma sens? Vany, pseudo terenowe suvy i podobny badziew nie wchodzi w grę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar hoyraq
    Mieszka w
    WN
    Auto
    159 SW TI

Domyślnie

Alfa nie ma sensu, najwygodniej S-max przy tej liczbie i wieku dzieci (zmiana pieluchy na tylnej kanapie nie będzie lada wyzwaniem ) ale to nie wchodzi w grę

Użytkownik Rowerzysta Avatar Karim
    Mieszka w
    Żagań
    Auto
    156 2.4\1.9fl\1.9fl-były. GT 1.9-była. 159 1.9jtdm automat-jest

Domyślnie

Szukałbym czegoś większego od 156. Mam po lifcie sportwagona i moja córeczka letnia w swoim ''pancernym'' foteliku nie ma szans siedzieć za mną. A w czerwcu powiększa mi się rodzinka więc 156 sprzedaję i kupuję 159 lub 166 fl.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Myślenice
    Auto
    Stilo JTD 8v 192KM/384NM, 156 TI 2.4 JTD 20v 280KM/554NM, 159 2.4 Q4 Ti 301KM/630NM

Domyślnie

w 159 ciężko zmieścić fotelik z tyłu jak kierowca większy . Przesiadłem się do Cromy i tam jest dużo więcej miejsca, po założeniu fotelika zostaje jeszcze koło 20cm luzu.
    SCYZ-GUM , Myślenice , 3-go Maja 22
    Modyfikacje Mechaniczne, Serwis, Sprzedaż AR

Użytkownik Rowerzysta Avatar silver001
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.5 V6 Berlina, BluCosmo, Distinctive

Domyślnie

U mnie skóra bardzo dobrze znosi fotelik na tylnej kanapie. Materiały wykończeniowe w 6 są dobrej jakości.
    A co do kufra w 6 to jest ledwie wystarczający. Zdecydowanie polecam SW jeśli mowa o wożeniu wózków i innych tobołów.
    AR to auto dla kierowcy, nie dla rodziny.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Hoyraq pieluchę już na tyle zmieniałem, lekko nie było ale nie jest to też jakieś karkołomne wyzwanie tyle że na razie używam nosidełka. Z fotelikiem jest dużo bardziej prze$#@ne?? Na 159 się nie skusze tak jak pisałem wyżej. Myślę że 156 Sw bądz 166fl dla 4 pasażerów (okazyjnie 5) wystarczy. Pytanie tylko która bardziej? 166 ma więcej miejsca wewnątrz, większy bagażnik i łatwiej będzie ją znaleźć z Busso ale 156 sw ma większy otwór załadunkowy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Z fotelikami w 159 jest przesrane z miejscem. Nie bójmy się tego powiedzieć. Jechałem teraz z Poznania w Bieszczady i przy dwóch fotelikach z tyłu, miejsca pomiędzy nie ma na dorosłego. No chyba ze ktoś jest z metra cięty... Do tego bagażnik...
    159 jest optymalnym autem dla rodziny 2+1. W innym wypadkach szukać czegoś większego.
    W 156 SW ile tam masz litrów w bagażniku? 390?? To kpina nie kombi. Tyle mają obecne auta kompaktowe. Jeśli nie ma funduszy na coś nowszego, większego pokroju np S Maxa, to starsze vany, Scenic, Espace, Pacifica, Tribeca. Pojeździć tym 3-4 lata i później można zmienić na coś mniejszego, bo dzieciaki już z wózków wyrosną.

Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Do 156SW wchodzi bez problemu cały złożony wózek "tako alive" tj gondola i stelaż bez demontażu kółek. Zajmie bagażnik na wysokość rolety.
    Jak na kombi ilość miejsca jest mała. Dla rodziny 2+3 na pewno nie brałbym takiego auta. Sam jakbym kupował to bym celował w jakiegoś vana.

Użytkownik Świeżak Avatar AlfTo
    Mieszka w
    TKI
    Auto
    147 1,6 105KM LPG ex, 156 SW 1,6 120KM LPG

Domyślnie

Odpowiem kontrowersyjnie. Zwłaszcza ta odpowiedz będzie kontrowersyjna dla tych, którzy proponują jakieś niemieckie dup...wozy. Kolega Camey pyta konkretnie o 166 czy 156 SW obie po FL. Nie bądźmy takimi pragmatycznymi bufonami. Posiadanie Alfy zobowiązuje. To raz. Dwa, jakim trzeba być ignorantem aby proponować wozidło forda tylko dlatego że jest objętościowo większe? Camey nie chce przy tym "9" bo jest zbyt popularna! Panowie i Panie - proszę czytać ze zrozumieniem. Camey chce Busso i WIELKIE BRAWO mu za to! Nie traktujmy swoich Alf jakbyśmy jęździli nimi za karę! Ford nie skręca. Ford jest marką dla przedstawicieli handlowych (fiesta, focus) lub dyrektorów niższego szczebla (mondeo). Camey chce Alfy i wie czego chce. Busso - trzeba spełniać marzenia. Camey chce jeździć z bananem na twarzy.

Do Camey'a. Wybierz 166. Jak wspomniałeś jest ich mało. Są piękne i eleganckie. Jest większy wybór wśród interesujących Cię silników. Niczym nie przypominają niemieckich limuzyn z czterema zerami na masce. I o to chodzi!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Reloaded
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa 159 2,4

Domyślnie

Popieram przedmówcę
    Chyba też wybrałbym 166 - jest ich mniej a dzieci z tyłu będą bardziej zadowolone, bo wnętrze jest szersze.
    Otwór załadunkowy w 166 faktycznie mniejszy, ale sam bagażnik ma chyba większą pojemność, nić nawet SW w 156, więc jeśli tylko wózek da się włożyć to nie widzę innych problemów
    Może się nie znam, bo nie mam dzieci, ale nie rozumiem tego co teraz czytam w internetach. Kiedy ja byłem dzieciakiem, miałem dwie siostry w wieku podobnym do mojego, i co roku jeździliśmy gdzieś na wakacje całą rodziną. Jakie to były auta? Oooo panie... Łada Samara 3D, Mazda 323F, Fiat 126p i inne wielkogabarytowe pojazdy. Wycieczka (w tym samym, 5-cio osobowym składzie) nad morze Omegą B to była chyba jedna z wygodniejszych podróży mego dzieciństwa
    A teraz, gdy komuś rodzi się drugie dziecko, kupuje S-maxa, a przy trzecim to już tylko Transit pozostaje.
    W nowym roku życzę rozsądku