Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: skreczenie w czasie skrętu

groszek
    Gość

Smile skreczenie w czasie skrętu

Witam. Skreczenie w przednim kole w momencie wykonywania skrętu,np. wyjeżdżając z miejsca parkingowego po łoku. Wtedy najbardziej słychać takie charakterystyczne przeskakiwanie. Mechanik powiedział mi że to przeguby ale znajomi że to mogą być końcówki drążków a mechanik mnie nabiją w butelkę. Więc zacząłem się zastanawiać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Przegub strzela przy skręcie w obu kierunkach i jest to raczej inny odgłos niż drążki. Takie objawy są np wtedy, gdy masz założone końcówki stabilizatora z zamiennika (śruba wychodząca ze sworznia ociera o elementy zawieszenia bo jest za długa). Sam miałem tą przypadłość, ale pojawiła się zaraz po zmianie końcówek, więc wymontowano je, założono TRW i był już spokój. Działo się to przy ostrym skręcie w prawo. Jak się potem jeszcze okazało ta śruba zawadzała również o odważnik na półosi.
    Sprawdź również końcówki drążka kierowniczego i pamiętaj, że nie każdy mechanik jest przyjacielem Alf..
    Pozdrawiam.

groszek
    Gość

Domyślnie

hmm... to skreczenie to faktycznie słychać przy skręcie czy to w lewą czy w prawą stronę jak i do tyłu czy do przodu. Ten dźwięk dochodzi z prawej strony. Niedawno wymieniałem wahacze i guma która osłania przegub była rozdarta i nadawała się do wymiany. Prawdopodobnie nalazło tam sporo syfów typu piach czy jakaś ziemia - cytuje mechanika, powiedział, że na puszczą tam smaru i powinnoi pomóc ale ja w to wątpię.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar MAJESTICAR156
    Mieszka w
    Leszno/Wrocław
    Auto
    AR 156 1.8

Domyślnie

Witam. Jak napuszczą Ci smaru to gwarantuje Ci,że to będzie koniec przegubu...mówiąc prosto ten smar wymiesza sie z brudem i masz ultra fajna paste scierna. Lepiej go wymienić.Wymieniałeś wszystkie wachacze? - chodzi mi o dolnie. Tuleje dolnego wachacza(konkretnie zniszczone) potrafia powodować to, że koło przy maxymalnym skręcie ociera o nadkole.
    PRZECZYTAŁ, OBADAŁ I ZBADAŁ NOI ZATWIERDZIŁ MAjESTIC

groszek
    Gość

Domyślnie

Wymieniłem wszystkie cztery.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Bardzo możliwe, że przy wymianie wahacza mechanik podważając sworzeń oparł narzędzie o manszet przegubu i po sprawie.. Teraz, jak masz przecięty i już go słychać to musztarda po obiedzie.
    Poza tym jedź do mechanika i niech to naocznie zdiagnozuje bo takie ocenianie uszkodzeń na odległość trochę mylne może być.

groszek
    Gość

Domyślnie

dzięki za podpowiedzi
    pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomekono
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    ALFA ROMEO 156 2.5 V6 1997 rok

Domyślnie

też tak mialem, wymieniłem gumy na dole i juz gites:-)