Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Temat: Różnica w spalaniu dwóch TBI na tej samej trasie - co może być przyczyną?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Jak dla mnie to przyczyn może być tak dużo, że ta dyskusja jest całkowicie bezcelowa.

Od oporu powietrza, przez hamulce, opony, uszkodzenia silnika a nawet styl jazdy że na forum przez internet na pewno nie da się tego ustalić.
    dlatego pomiary były robione na tempomacie, oboje jechaliśmy równo, zablokowaliśmy tempomat i zresetowaliśmy komputery - rozmawialiśmy przez komórki więc wszystko było robione w tym samym czasie.

żeby wykluczyć różnice klimy i przysysania spowodowane przez moje auto, zrobimy jeszcze jeden test - dalsza odległość i klima off.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał elgritone Zobacz post
    Hamulce? Tzn,może któryś tłoczek się blokuje..?
    grzałoby się koło, a są normalne

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    alfa romeo 159 2.0 jtdm

Domyślnie

Geometria zawieszenia, subtelne różnice w ustawieniu tempomatu, których nie widać na wskazowce predkosciomierza , różnice we wskazaniach komputera bo dystans który przejechaliscie jest zbyt mały, aby taka próba była miarodajna. Nawet stopień zużycia amortyzatorów będzie miał tutaj znaczenie- minimalne, ale zawsze. Suma tych wszystkich marginalizowanych niuansów daje różnice. Moc i moment na hamowni pewnie też nie byłby identyczny.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pirat drogowy Avatar axel83
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Najlepiej to zlogowac 2 auta, obroty, dawka paliwa, wskazania przepływomierza, doładowanie - może da się zauważyć różnice.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW 2,0 JTDM, Distinctive

Domyślnie

Porównać można identyczne samochody, a nie dwa różne z takimi samymi silnikami. Jest mega duzo różnic i rzeczywiscie te medytacje sa bez sensu. Osobiście bym sie niepokoił, jesli zuzycie by wyszlo takie samo... Praktycznie wszystkie czynniki wplywajace zostaly juz wymienione. Mnie jeszcze przyszly na mysl inne przelozenia w skrzyni biegów, inne oprogramowanie, ale moge sie mylic.
    ps zamiencie sie samochodami na czas testu, wyniki moga byc zaskakujace
    epsonix, nie masz dowodu ile Wasze samochody wazyly, to dane szacunkowe. Jesli chcesz dociekac takich roznic w spalaniu, miej twarde dowody, zwaz auta. Poza tym na wspolczynnik oporu powietrza, wiekszy wplyw ma tyl auta, a nie sam przod, ktory jest identyczny.
    Ostatnio edytowane przez Blackleon ; 10-01-2016 o 22:06

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

A nie lepiej przejechać dwa razy najpierw jeden holuje drugiego, a potem drugi pierwszego. Zsumować zużycie, podzielić przez dwa i wyjdzie po równo dla każdego auta.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Widzę, że spalanie TBi nie różni się wcale od 2.2 JTS (może nawet TBi nieco wyższe?). Trzeba by porównać w takich samych warunkach.
    2.2 JTS spali raczej nieco więcej niż 9,5 przy 140 km/h
    Przy 120 wynik mniej więcej podobny, przy niższych prędkościach nawet powinna być tendencja na korzyść JTSa z tego co widzę...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

To ile pali 2.2 jts przy powiedzmy autostradowej jeździe w granicach 140-180kmh?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Blackleon Zobacz post
    Porównać można identyczne samochody, a nie dwa różne z takimi samymi silnikami. Jest mega duzo różnic i rzeczywiscie te medytacje sa bez sensu. Osobiście bym sie niepokoił, jesli zuzycie by wyszlo takie samo... Praktycznie wszystkie czynniki wplywajace zostaly juz wymienione. Mnie jeszcze przyszly na mysl inne przelozenia w skrzyni biegów, inne oprogramowanie, ale moge sie mylic.
    ps zamiencie sie samochodami na czas testu, wyniki moga byc zaskakujace
    epsonix, nie masz dowodu ile Wasze samochody wazyly, to dane szacunkowe. Jesli chcesz dociekac takich roznic w spalaniu, miej twarde dowody, zwaz auta. Poza tym na wspolczynnik oporu powietrza, wiekszy wplyw ma tyl auta, a nie sam przod, ktory jest identyczny.
    Jestem pewien ze samochody wazyly praktycznie tyle samo, obie sa po faceliftingowe, obie distinctive z dodatkami, obie na dokladnie tych samych 17" felgach, moja to SW, czyli niby 50kg wiecej,ale kolega mial 30L paliwa wiecej w baku + ma Navi +BM i skóry co da powiedzmy 10kg dodatkowo. Waga kierowcow - on ciezszy o 5kg ale ja mialem w bagazniku lancuchy. Obie mialy w bagazniku dojazdowke 17", gasnice i podnosnik. jestem pewien ze roznica mas nie byla wieksza niz 10-15kg czyli pomijalna.

Co do oporu powietrza, pewnie SW musi byc gorszy, ale dlatego test robilismy przy w miare niskiej predkosci - 120km/h i na tempomacie zeby wykluczyc roznice w stylu jazdy.

Zastanawia mnie jednak czy cos moge sprawdzic MESem podczas jazdy - zalozmy cos nie tak z ktoras sonda lambda, czy czujnikiem doladowania. Jak sprawdzic poprawnosc dzialania sond lambda? Moze inne sprawy sugerujecie sprawdzic?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Czy ja wiem czy 120 to niska prędkość mając na uwadze opór powietrza. Gdy podwajasz prędkość, opór rośnie czterokrotnie.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    To ile pali 2.2 jts przy powiedzmy autostradowej jeździe w granicach 140-180kmh?
    Spokojne 140-150 km/h to jakieś 10,5 litra, chociaż zdarzało mi się i 11,5 zobaczyć przy niekorzystnym silnym wietrze. Okolic 180 przy przelotach przez Niemcy nie mierzyłem.