Zmiana z półsyntetyka na syntetyk. Czy warto? Czy nie zaskodzi? moze pomoże? Co myślicie o takiej zmianie w mojej belli? Moze jakieś konkretne propozycje?
(AR 166 2,5 V6 Sportronic)
Zmiana z półsyntetyka na syntetyk. Czy warto? Czy nie zaskodzi? moze pomoże? Co myślicie o takiej zmianie w mojej belli? Moze jakieś konkretne propozycje?
(AR 166 2,5 V6 Sportronic)
raczej nie przechodzli się z gęstrzego na rzadszy, ja odradzam możesz rozszczelnić sobie silnik, jak jest na półsyntetyku to zostań przy tym.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Również odradzammam ten sam silnik i leje półsyntetyk... półsyntetyk to dobry kompromis
Jak wlejesz syntetyk to oprócz ryzyka rozszczelnienia jak pisał QBA będzie Ci też głośniej chodził silnik...
pozdrawiam,
~tomaz
tak jak koledzy mówią nie przechodz z półsyntetyka na syntetyk. będzie głośniejsza praca silnika, syntetyk jest rzadszy. leje się go do silników nowych lub z przebiegiem do około 100 tysięcy, póżniej w silniku są większe luzy pasowania i powinno zalać się wtedy półsyntetykiem co by je zmniejszyć ( choć są tacy co jeżdźą na syntetyku z przebiegiem 200 tys., ale go leją od początku). więc jak masz półsyntetyk proponowałbym go nie zmieniać na syntetyk
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
dzięki wielkie za odpowiedzi, zaleję półsyntetyk 10w40. Czy macie jakieś doświadczenia z castrolem magnatec?
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Wszystkie oleje mają taką sama gęstość rzędu 0,87g/ccm - ludzie nie mylcie lepkości z gęstością. Wracając do twojego auta i silnika to do V6 zalecanym olejem był i jest pólsyntetyk o klasie lepkości 10W40, który zapewnia grubszy film olejowy (niz sytetyk 5W40), a jest to wazne w przypadku tego silnika, bo jest on luźno pasowany.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Do "luźnych silników" polecany jest również olej 10w60