Strona 17 z 38 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021222324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 378

Temat: Co jakiś czas zapala się 'vehicle protection system not available' oraz inne błędy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gleniu2.4jtdm
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 159 2.4JTDm

Domyślnie

Witajcie. U mnie też pojawia się ten problem. Pierwszy raz, pojawiło się to gdy były pierwsze mrozy. Gdy jest ciepło, albo auto jest ciepłe, żaden komunikat sie nie pojawia, jak postoi całą nnoc to wyskakuje ten komunikat. Odpala i jeździ, tylko miga na wyświetlaczu kierownica z kluczykiem. A teoria z jakimś czujnikiem przy pedale sprzęgła jest trochę dziwna, mam automat i też mam taki problem...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

.... jakieś duże zbiory... dołączam się do tematu.
    Jednak w swoim przypadku będę stawiał na akumulator gdyż samochód stoi w garażu podziemnym w którym jest ~15st. i jakoś nie przypominam sobie tego komunikatu rano.
    Raczej pojawia się przy powrocie do domy tak po staniu 8h pod biurem na mrozie. do piątku wykonam dwa testy jeżeli przed dwa dni będzie zjawisko powtarzalne będę stawiał na akumulator... no chyba że gdzieś jest jakas wilgoć i jak przymarznie to coś blokuje.
    Z tą wilgocią tez może być trop gdyż pewnego razu wyjechałem z garazu jakby nigdy nic ... przejazd 5km postuj na stromym parkingu więc ręczny , wracam za ~9minut i ku mojemy dziwieniu ręczny stoi... zajechałem na znajomy warsztat , ogrzali autko i puściło - na 100% przymarzły linki cięgno chodziło przy kolach.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 110kW sedan

Domyślnie

Witam,
    u mnie po zakupie występowało to samo, kontrolka z kierownicą i kłódką, i inne błędy ...po zgaszeniu, kilka sekund i nic odpala jak złoto...okazał się banał...czujnik położenia pedału sprzęgła...czyszczenie styków (100zł w serwisie)...po ok pół roku problem wrócił...ale wtedy był związany z akumulatorem...wymiana akumulatora i spokój..jedna rzecz na którą zwróć uwagę...np. po nocy odpalając samochód sprawdź położenie pedału sprzęgła tzn od dołu podciągnij bo butem w górę...jeśli stoi w miejscu to ok błąd czujnika nie wróci...jeśli jednak podejdzie do góry to co jakiś czas będzie problem , bo czujnik będzie głupiał...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

I oto wyniki eksperymentu :
    1. Rano po nocy nic się nie dzieje - brak komunikatu.
    2. Po postoju przy -8st. 8 godzin komunikat o problemie.
    3. 10km podróż i 15minut postoju i komunikat przy -8.
    4. Przy temperaturze otoczenie obecnej czyli ~ -2st brak komunikatu po długim postoju.

Móje wnioski - akumulator ewentualnie wilgoć i przymarza np ten mechanizm blokaty kierownicy i wyskakuje błąd
    Dziwne bo rok temu ani dwa lata temu nie doświadczyłem tego problemu a samochód trzymany jest w tych samych warunkach atmos.
    Bardziej więc skłaniam się do akumulatora - mam autko prawie 3 lata a nie wymieniałem go a raczej nowy tez nie byl jak przejmowalem auto.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Lancia Thesis :)

Domyślnie

Tak z ciekawosci....co ma czujnik pedalu sprzegla do systemu zabezpieczajacego? Nie neguje tego co napisano. Pytam z ciekawosci. Przyznam, ze nie powiazalbym tego za chiny z ta przypadloscia. Blad stykow w strefie stacyjki, petla immo czy co tam jeszcze innego (ale wszystko w gornej strefie kokpitu) ale sprzeglo?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pakul
    Mieszka w
    Warka
    Auto
    AR 159 2.4 227 KM 474 NM; DPF, EGR OFF

Domyślnie

Ciekawostka! Na początku zaznaczę, że komunikat pokazuje mi się już od ponad roku i nie działa blokada kierownicy. Czyli po wyjęciu kluczyka pokazuje się błąd i tyle.
    Wczoraj wieczorem odsnieżałem samochód przed wstawieniem do garażu. Zgarnąłem śnieg z dachu itp. i na koniec opukałem nadkola nogą zeby zleciało co tam sie zebrało. Wprowadzam autko wyjmuje kluczyk i .. słyszę specyficzny dźwięk blokady. Kierownica zablokowana, komunikatu o błędzie brak. Może ktoś to racjonalnie wytłumaczyć?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

U mnie też się pokazał ten komunikat, po postoju 3 dniowym w -20 stopniach. Ktoś wcześniej pisał, że wyjmował blokadę i czyścił ją. Czy to nie jest czasem tak, że w niskich temperaturach przymarźnięty brud i smar, który pewnie jest w blokadzie, nie pozwala na jej na poprawne działanie?
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jambo
    Mieszka w
    wyspy
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTD 16V -195HP

Domyślnie

Chłopaki co po niektóre weźcie prosze przeczytajcie ten temat od początku jak macie problem,
    ok wiem że już kilka stron się nazbierało , ale chyba musicie przyznać że problemy i pytania pojawiają się bardzo podobne , np nie wysówa się do końca itp itp.
    A jak byście przyczytali topki to napewno rozjaśniło by się w czerepie
    Zerknijcie na moje wypociny na zakładce 12 , które nie są może idealne ale opisują pewnie z 95% przypadków dlaczego moduł może nie działć.
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._bledy-12.html
    zeby zdjagnozować w czym problem , należy wyeliminować kilka możliwości - które są już wypisane.
    pozdro

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał Jambo Zobacz post
    Chłopaki co po niektóre weźcie prosze przeczytajcie ten temat od początku jak macie problem,
    ok wiem że już kilka stron się nazbierało , ale chyba musicie przyznać że problemy i pytania pojawiają się bardzo podobne , np nie wysówa się do końca itp itp.
    A jak byście przyczytali topki to napewno rozjaśniło by się w czerepie
    Zerknijcie na moje wypociny na zakładce 12 , które nie są może idealne ale opisują pewnie z 95% przypadków dlaczego moduł może nie działć.
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._bledy-12.html
    zeby zdjagnozować w czym problem , należy wyeliminować kilka możliwości - które są już wypisane.
    pozdro
    Od momentu kiedy robiłeś tą blokadę, ani razu nie pojawił się komunikat ? A blokuje ci kierownicę, pytam, bo patrząc na tą blokadę w twoim poście rzuca się w oczy jedna rzecz, trzpień blokujący kierownicę jest schowany, a przecież w stanie beznapięciowym powinien być wysunięty (zablokowana kierownica). Jeśli tak samo włożyłeś to do auta, to nie wierzę , że blokuje ci kierownicę przy wyjętym kluczyku.

Użytkownik Świeżak Avatar hipcio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

Panowie to teraz ktoś niech mi powie czy miał też tak jak u mnie że przy otwieraniu auta (nacisnięciu guzika) na wyświetlaczu juz się pojawia vehicle protection.....To chyba już nie od blokady bo blokada daje taki komunikat dopiero po włożeniu kluczyka w stacyjke a u mnie występuje już po naciśnięciu centralnego. Wina immo??