Strona 33 z 88 PierwszyPierwszy ... 23242526272829303132333435363738394041424383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 879

Temat: łożyska / skrzynia m32

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

[QUOTE=epsonix;1747434]W 1.75TBi tez ponoc jest M32 -tak przynajmniej twierdzi wielu alfaholikow (pytalem na forum) i takie tez informacje znalazlem na alfaowners.
    Na swojej skrzyni widzialem tylko napis GM i jakis dziwny numer (szkoda ze go nie zapisalem, moznaby potwierdzic).

to juz nic nie mówie

- - - Updated - - -

[QUOTE=Marcin20vt;1747457]epsonix, Ja już ten cały temat przewertowałem i wraz takiej jednoznacznej odpowiedzi nie było. Teraz Ci dziękuję skoro napisałeś że 1.9 tylko M32.

p.s A temat skrzyni może być podobny do tego obok dotyczącego ALFY ROMEO 159 bez DPF-u - fabrycznie .

nie specjalnie ,wyszło ci porownanie , tu wszystko idzie wyczytac

Użytkownik Świeżak Avatar Marcin20vt
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR Giuletta QV

Domyślnie

No spoko, znam zasady netykiety i czytania zanim zapytam. Jak by nie to bym dublował tematy jak wielu forumowiczów. Nie chcę być niegrzeczny ale jak Ty umiesz wszystko wyczytać to naucz się jeszcze pisać stylistycznie oraz używać znaków interpunkcyjnych tak, aby każdy mógł zrozumieć Cię za pierwszym razem, a nie myśleć "co autor miał na myśli."

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin20vt Zobacz post
    No spoko, znam zasady netykiety i czytania zanim zapytam. Jak by nie to bym dublował tematy jak wielu forumowiczów. Nie chcę być niegrzeczny ale jak Ty umiesz wszystko wyczytać to naucz się jeszcze pisać stylistycznie oraz używać znaków interpunkcyjnych tak, aby każdy mógł zrozumieć Cię za pierwszym razem, a nie myśleć "co autor miał na myśli."
    jesli to bylo do mnie ,to jestes bezczelny , poczytaj swoje posty , i sam popracuj nad interpunkcją

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Ktos z forum wymienial olej w skrzyni na te polecane Tutela Car Technyx 75W85 lub Fuchs Sintofluid 75W80 API GL5 lub jakis inny? Panuje mit, ze wymiana moze zaszkodzic. Skrzynia igla, ale Bella dobrze sie spisuje i chcialbym jej to jakos wynagrodzic, wiec rozwazam wymiane. No chyba, ze lepiej juz kupic HID-y

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Grigio Vesuvio 159 SW 1.9 JTDm 8V 2007 r.

Domyślnie

Kiedyś rozmawiałem telefonicznie z tym Panem od skrzyń z linku powyżej i twardził, że jeżeli skrzynia jest w złej kondycji to wymiana oleju tylko uwydatni jej wady. Twardził, że stary olej maskuje nieodmagania łożysk.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Auto
    Astra

Domyślnie

Olej w skrzyni wymieniony, zalane było już słomkowym. Zlany olej w dobrej ilości i czysty. Zalano 2,4l.

Co do szumu, o którym pisałem wcześniej, to się okazało, że był wyciek oleju silnikowego spod takiego dekielka od góry od strony rozrządu i tam coś mogło szumieć.

Jednak nadal coś bardzo delikatnie szumi z okolic skrzyni (ledwie słyszalny), ale po nagrzaniu przestaje. Ruch lewarka na luzie lewo/prawo zmienia ton.

Szum prawie niewykrywalny. Wyczuwalny pod palcami minimalny ruch lewarka na 1,3 po szybkim wciśnięciu sprzęgła.

Na razie o zostawię, do momentu mocniejszych szumów.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 1.75 TBI TI

Domyślnie

U mnie tez coś się dzieje z autem i stawiam właśnie na skrzynię chociaż typowego wycia nie mam. Mianowicie podczas jazdy (chodzi o to, że musi być wbity bieg) przy schodzeniu z obrotów w zakresie 3-2rpm pojawiają się dosyć mocne wibracje. Nie telepie lewarkiem, ale autem. Problem pojawia się tylko przy wbitych biegach - podczas postoju i kręcenia silnikiem problem nie występuje. W pozostałych aspektach skrzynia działa bez zarzutu - jest cicho, biegi wchodzą bez problemu, lewarek chodzi ciasno i z należytym oporem. Czy to też wina łożysk, a może to nie skrzynia? Proszę o pomoc, bo chce to zrobić jeszcze przed sezonem

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Radekkk Zobacz post
    Olej w skrzyni wymieniony, zalane było już słomkowym. Zlany olej w dobrej ilości i czysty. Zalano 2,4l.

Co do szumu, o którym pisałem wcześniej, to się okazało, że był wyciek oleju silnikowego spod takiego dekielka od góry od strony rozrządu i tam coś mogło szumieć.

Jednak nadal coś bardzo delikatnie szumi z okolic skrzyni (ledwie słyszalny), ale po nagrzaniu przestaje. Ruch lewarka na luzie lewo/prawo zmienia ton.

Szum prawie niewykrywalny. Wyczuwalny pod palcami minimalny ruch lewarka na 1,3 po szybkim wciśnięciu sprzęgła.

Na razie o zostawię, do momentu mocniejszych szumów.
    Ile można o tym pisać masz za mało oleju 2,6 litra lejesz na mokrą skrzynie na suchą 2,8. Do skrzyni wchodzi max 2,9. Zapewne słyszysz wycie na 4 biegu

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Roonie Zobacz post
    U mnie tez coś się dzieje z autem i stawiam właśnie na skrzynię chociaż typowego wycia nie mam. Mianowicie podczas jazdy (chodzi o to, że musi być wbity bieg) przy schodzeniu z obrotów w zakresie 3-2rpm pojawiają się dosyć mocne wibracje. Nie telepie lewarkiem, ale autem. Problem pojawia się tylko przy wbitych biegach - podczas postoju i kręcenia silnikiem problem nie występuje. W pozostałych aspektach skrzynia działa bez zarzutu - jest cicho, biegi wchodzą bez problemu, lewarek chodzi ciasno i z należytym oporem. Czy to też wina łożysk, a może to nie skrzynia? Proszę o pomoc, bo chce to zrobić jeszcze przed sezonem
    Za tłumienie drgań odpowiada 2-Mas

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON