Wg. mnie normalna sprawa u mnie jest to samo na zimnym przez pierwszą chwile. To samo miałem w hdi
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v - Berlina Grigio Stromboli
Dpf / Egr / Klapy Off + mod by conmir
U mnie nie odpaliła po 20 stopniach mrozu (w góry pojechałem). Ledwo kręciła. Podejrzewałem różne rzeczy, głównie wtryski, ale kupiłem nowy aku i odpaliła w zasadzie od strzału O_o. Zawsze miałem problem z klemą masową i podejrzewam że akumulator nie był doładowywany. W nowym elektroda ma chyba jeszcze mniejszą średnicę, więc wywaliłem w ogóle tą podkładkę która jest między blaszkami klemy i dopiero wtedy byłem w stanie fest to dokręcić.
Na razie obserwuję sytuację, ale naprawdę warto zwrócić uwagę na klemy i masę.
Różne samochody, różne możliwe przyczyny występowania takiego dźwięku.
Moja propozycja: każdy u którego taki dźwięk się pojawia niech poprosi kogoś o pomoc. Maska w górę, pomocnik stoi i słucha, kierownik odpala. Potem weryfikacja źródła dźwięku. Pompa wspomagania jest po lewej stronie (stojąc przodem do auta), rozrusznik jest po prawej z tyłu silnika. Nie da się pomylić.
Info dla 1,9 jtdm, dla innych nie wiem, nie widziałem.
Pozdrawiam
wg mnie to na 90proc start wspomagania. TTTM a słychać jak bendix.Przeszukaj forum.
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
Moja tak dzisiaj. Słychac dzwiek od rozrusznika. Nie robi tego za kazdym razem...
https://www.youtube.com/watch?v=3xEQ...ature=youtu.be
Ładnie zapaliła ten dźwiek pojawia sie i u mnie, a kontrolka airbag świeci się od czego?
Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu