Mam wielki kłopot bo jednostka przestała mi pracować. Pasek rozrządu pękł i koniec jazdy. Moje pytanie to czy ktoś się orientuje ile może kosztować remont takiego silnika.
Mam wielki kłopot bo jednostka przestała mi pracować. Pasek rozrządu pękł i koniec jazdy. Moje pytanie to czy ktoś się orientuje ile może kosztować remont takiego silnika.
Ciezko bedzie oszacowac koszty bez uperzedniego rozebrania silnika. Nie wiadomo dokladnie co sie tam podzialo, ile zaworow bedziesz mial do wymiany, czy przypadkiem nie uszkodzily sie tloki, ale to juz wesja bardzo pesymistyczna. Oczywiscie dolicz wymiane rozrzadu i pewnie wariatora rowniez, a to juz jest koszt okolo 1.000zl. Jesli nie ma zbyt wielkich szkod i nie bedziesz robil tego w ASO, to jest szansa, ze zamknie sie to kwota okolo 2.000zl - ale to wersja raczej bardzo optymistyczna. By moc wiecej powiedziec, trzeba rozebrac motor.
Pozdrawiam.
- Rafal
Często remont jest mniej opłacalny niż zakup używanego silnika. Niestety z używanymi też nigdy nie wiadomo co w nich siedziało.. Przy remoncie musisz przede wszystkim wziąć pod uwagę, że masz na 99 % pogięte zawory wydechowe (koszt oryginału około 40-60 zł za sztukę i mowa tutaj o cenie z allegro ), ale ich stan i ilość uszkodzonych zależy w dużej mierze od tego, w jakich okolicznościach pasek się urwał. Po zdjęciu głowicy zazwyczaj trzeba ją splanować, choć czasem może to być zbyteczne. Do zaworów dochodzą również popychacze, uszczelniacze i kilka innych operacji dostosowujących gniazda do nowych zaworów itd. Będziesz również potrzebował nową uszczelkę pod głowicę, oczywiście płyny i oleje też tutaj nowe wchodzą w rachubę. Warto też zmienić sobie koło pasowe na wale bo ono często jest odpowiedzialne za przedwczesne zużycie paska. Poza tymi zabiegami niektórzy mechanicy zmieniają również szpilki dociągające głowicę, ale na starych też mi silnik składano i zrobił ponad 200 tyś. Wtedy (4 lata temu) zmieściłem się w kwocie około 1200 zł, ale nie liczę tutaj oleju i płynów bo je już miałem i wariator też u mnie był w miarę świeży, więc nie wymagał wymiany. Jeśli o czymś zapomniałem, to niech mnie inni poprawią. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 28-04-2009 o 14:02