Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: holowanie alfa brera

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

800m to i dopchac mozna :p

Użytkownik Świeżak Avatar Robalgis
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW 1.9 16v JTD 2006, Fiat 126p 1988, Ducati Monster 695 2007, AR 145 1.4 TS 1998 (2005-2010)

Domyślnie

Zaryzykowałem. Wykorzystując mały, wieczorny ruch samochodów, odpaliłem, przejechałem skomplikowane skrzyżowanie i zaparkowałem na małej, lokalnej drodze prowadzącej do warsztatu. (silnik włączony przez jakieś 40 s). Zapewne w przypadku Alfy nigdy nie podjąłbym takiego ryzyka, ale w przypadku tej rodzinnej L-ki, ryzykowałem tylko długotrwałym gniewem i fochem żony z powodu ewentualnego uszkodzenia silniczka (a może to jednak było większe ryzyko ???). Powiem tak, po tym dystansie głowica zrobiła się lekko ciepła, więc raczej nic nie powinno się stać. W tygodniu dalsza część podróży seja do warsztatu (duża część drogi z wykorzystaniem spadku terenu).
    Dzięki za komentarze.

Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    To nawet nie ryzyko tylko 100% pewności, że jazda bez płynu zabije silnik. 50 metrów może możnaby przejechać, ale nie więcej.
    Jakiś algorytm?Uwzgledniles wilgotność powietrza?
    Przepraszam ale czasem tutaj jest wiecej sztucznych problemow niż przy budowie promów kosmicznych.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Jakiś algorytm?Uwzgledniles wilgotność powietrza?
    Przepraszam ale czasem tutaj jest wiecej sztucznych problemow niż przy budowie promów kosmicznych.
    Powiem tak – lepiej kogoś nadmiernie wystraszyć i oszczędzić silnik holując/lawetując niż podejmować ryzyko. Jedną głowicę zabiłem dojeżdżając "tylko do najbliższego parkingu" po wycieku płynu, a nie chciało mi się czekać w polu na lawetę. Może 2 km ujechałem.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Fajnie jest wszystkiego doświadczyć na "własnej skórze". Jest o czym opowiadać
    Wymieniłem kiedyś silnik w aucie. Nie mogłem doczekać się efektów. Tak bardzo nie mogłem się doczeka, że uruchomiłem go bez płynu. Po 5 min zorientowałem się, że się nie ....nagrzewa płyn.
    Nic się nie stało.

- - - Updated - - -

Powiem tak – lepiej kogoś nadmiernie wystraszyć i oszczędzić silnik holując/lawetując niż podejmować ryzyko. Jedną głowicę zabiłem dojeżdżając "tylko do najbliższego parkingu" po wycieku płynu, a nie chciało mi się czekać w polu na lawetę. Może 2 km ujechałem.
    Myślę ,że głowicę miałeś załatwioną już przed wyciekiem płynu. Z jakiegoś powodu uciekł....
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Myślę ,że głowicę miałeś załatwioną już przed wyciekiem płynu. Z jakiegoś powodu uciekł....
    Tak naprawdę to pęknięta głowica spowodowała duże ciśnienie w układzie chłodzenia, które uszkodziło (rozerwało) przewód od nagrzewnicy. Stąd nagły wyciek większości płynu z głowicy i momentalna utrata ogrzewania. Ale wiesz... to nie pasowałoby do mojej teorii o 50 metrach.

Mimo wszystko ja nie ryzykowałbym jazdy bez płynu nawet 100 metrów. Po to mam assistance, żeby w takich awaryjnych sytuacjach pomogło. To tańsze niż laweta. Nie robię cyrków, nie holuje ciężkiego kloca.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Oczywiście nie róbcie tego w domu, ale mój kolega na saksach w Holandii pracował w zakładzie demontażu pojazdów. Sprawdzali ile szrot wytrzyma bez płynów ustrojowych. Rekordzistami były silniki Hondy wytrzymujące do zatarcia jakieś 20 min....
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak Avatar Robalgis
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW 1.9 16v JTD 2006, Fiat 126p 1988, Ducati Monster 695 2007, AR 145 1.4 TS 1998 (2005-2010)

Domyślnie

Mimo wszystko ja nie ryzykowałbym jazdy bez płynu nawet 100 metrów. Po to mam assistance (...)Nie robię cyrków, nie holuje ciężkiego kloca.
    jeśli problem dotknąłby dziewiątki, dokładnie tak bym zrobił, nie podjąłbym ryzyka. Sejo to trochę inna sprawa.