Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Alfa 147 2,0 benzyna+gaz TS

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 147

Domyślnie

Ciężko jest znaleźć 2.0. Pozostanę przy 1,6.
    I tak dla mnie będzie wielka różnica...bo miałem samochód 1,8 90km i do setki miałem przeszło 14 sekund...więc ze świateł ruszałem wolniutko na prawdę.
    Oleje regularnie wymieniane. Myślę, że co 7tyś bym to robił. Rozrząd co 60tyś max widze. Ale ja robię samochodem rocznie nie całe 10tyś km nawet. Więc wymiana wariatora z rozrządem raz na 3 lata to jednak chyba sprawa mało istotna.

Ogólnie ma to być samochód już na długo bo ciągle mi czegoś brakuje w samochodzie, dlatego Xsare sprzedałem. Lubię sobie czasami wdepnąć w pedał zwłaszcza na S8/S14.
    Chodzi tez o to, że chcę czuć się bezpiecznie, że np wcisnę pedał mocniej tylko po to by np uniknąć kolizji czy jakiś sytuacji na drodze. Zwłaszcza w dużych miastach np. Łódź.

Dlatego zaraz po sprzedaży nie jadę kupować nowego bo chcę tydzień poświęcić na lektury i dzwonienie do ludzi.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quattro
    Mieszka w
    SZY/GBY
    Auto
    Maserati GranTurismo S, Seat Leon 5F Cupra

Domyślnie

147 a Golf 4 to z wyglądu zupełnie inna liga, więc nic dziwnego, że Helmut Ci się nie podoba. Jednak ten helmut będzie nieporównywalnie tańszy w użytkowaniu... Nikt tu nie wspomina o wielowahaczu, który wytrzymuje naprawdę niewiele, a jest qrefsko drogi. Korozja podwozia to też nie są odosobnione przypadki. TSy 16v są nieudane i tu nie ma co kombinować, że tak nie jest. ALFA JEST DROGA W UŻYTKOWANIU, musisz o tym pamiętać.
    Jeśli Cię to jednak nie przeraża (bo lubisz motoryzację, sam umiesz coś podłubać, nie chcesz mieć nudnego helmuta) to nie warto bawić się w półśrodki tylko szukać 2.0 (ale wyłącznie manualu!!!). TSy palą dużo, za dużo (i to nie tylko benzyny)... Dlatego warto mieć chociaż czym przyśpieszyć skoro już go trzeba tak karmić. Trzeba liczyć się ze średnim spalaniem gazu na poziomie 12-13l w 2.0, 11l w 1.6.

Takie są fakty Panie, sam miałem TSa z LPG więc wiem co piszę, a teraz mam 147.

Jeśli Ci nadal nie obrzydziłem chęci zakupu Alfy (nie znam Twoich możliwości finansowych) to bierz i się ciesz niebanalnym samochodem.
    Jeśli jednak masz jakieś wątpliwości to może Stilo? Też włoskie, tańsze w użytkowaniu, więcej miejsca, większy bagażnik... 3d wygląda naprawdę dobrze. Benzynowe 1.2, 1.4 i 1.6GM (po 2005r) mają dobre opinie.

A jak chcesz mieć auto bezawaryjne to szukaj Toyotę Corollę e12
    Było: Fiat Uno 1.1 60S, Fiat Punto II 1.2 8v, AR 145 Edizione Sportiva, AR 147 Q2 Ducati Corse, Fiat Stilo Abarth, Alfa Romeo 145 2.0 16v 155KM Quadrifoglio
    Jest: Maserati GranTurismo 4.7 S, Seat Leon 5F Cupra, Toyota Yaris IV

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Quattro Zobacz post
    TSy palą dużo, za dużo (i to nie tylko benzyny)... Dlatego warto mieć chociaż czym przyśpieszyć skoro już go trzeba tak karmić. Trzeba liczyć się ze średnim spalaniem gazu na poziomie 12-13l w 2.0, 11l w 1.6.
    Zapędziłeś się trochę. Pokaż mi inny samochód z tego okresu, który przy takiej pojemności/mocy pali dużo mniej. 12-13 litrów gazu w 2.0 155 koni to jest standard. To nie punto 1.2 60km, żeby palił 7 litrów gazu, sorry.
    Sprawdziłem w internetach - spalanie golfa 4 2.0 115km ok 11L gazu. No a tu mamy 155km. Mi 2.0 TS palił max 10 benzyny w 166 cięższym od 147 o parę kilo W citroenie miałem kiedyś 2.0 - palił tyle samo, z mniejszą mocą i w lżejszym aucie

A golfy nie rdzewieją?
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 01-02-2016 o 14:11
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KrzysiekK
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    147 JTD 150 KM

Domyślnie

Nigdy nie kupię auta z gazem, raz miałem i to był ostatni raz.
    Tylko i wyłącznie samemu zakładać.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 147

Domyślnie

Dobra to zapytam tak: ile kosztuje łącznie zawieszenie górne i tylne przednie?

Bo rozrząd i wariator znam. Inne rzeczy raczej powinny być w normalnych cenach.

Co ile takie zawieszenie się wymienia? Co 50tyś km?

Użytkownik Rowerzysta Avatar BellaMia
    Mieszka w
    POMORSKIE
    Auto
    Alfa Romeo MITO 1.4 TB MA 135 KM TCT + LPG, Rosso

Domyślnie

Cytat Napisał Exilled Zobacz post
    Dobra to zapytam tak: ile kosztuje łącznie zawieszenie górne i tylne przednie?

Bo rozrząd i wariator znam. Inne rzeczy raczej powinny być w normalnych cenach.

Co ile takie zawieszenie się wymienia? Co 50tyś km?
    Ile wytrzymuje?
    Zależy jak jeździsz....
    U mnie 30-50 tyś km.....
    Po 30 wymiana gum stabilizatora przód... reszta ok...
    Ceny zawiechy zależy co bierzesz... Zapytaj "Gepard".
    Mam i nie narzekam... (w prawdzie 1.6 120 KM) poczytaj sobie o TSach i LPG - dobre rozwiązanie.... jeśli jest dobra instalacja i monter!!!! Na razie nie zamieniam na nic innego!!!! (U mnie nie jest to kwestia pieniędzy)
    Mity o Alfach chowam do szafy!!!!!
    Wszyscy mówią, że moja się psuje, a ja każdego dnia jeżdżę..... z bananem na twarzy... skoro inni wiedzą lepiej.... (Nigdy nie kupie gólfa na ropa)
    Pozdrawiam....
    Ostatnio edytowane przez BellaMia ; 02-02-2016 o 09:18
    BYŁY:
    Fiat 126 p, 1986;
    VW POLO II, 1.0, 1988;
    Seat Ibiza 1.2 system Porsche, 1991;
    Audi A4 1.9 TDI, 1996;
    Renault Megane 1.9 DCi, 2002;
    Ford Focus I 1.8 TDCi, 2003;
    Alfa Romeo 147 FL 1.9 JTDm, 2007
    Alfa Romeo 147 FL 1.6 TS + LPG, 2007 Rubino

Alfa Romeo MITO 1.4 TB MA 135 KM TCT + LPG, 2010 Rosso
    JEST:

Fiat QUBO 1.4 77 KM LPG 2014 r.
    "Ludzie żyją stereotypami - ja jeżdżę Alfą!"

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

147 to zajebisty samochód.Jedynie co mnie wku..ło to przednie dolne wahacze do wymiany po 50 tyś.
    Świece się wymienia co 100 tyś km jak są platynowe.
    Na lpg paliła mi ok 12 l co do SS to ja akurat uważam ten system za rewelacyjny ,jeżdziło mi się tym super a miałem 147 trzy lata i ss nie sprawiał mi żadnych problemów
    Generalnie to świetne auto ,które bardzo dobrze się prowadzi ,jest bardzo bogato wyposażone.
    A panewki to powtarzane stereotypy .
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 147

Domyślnie

Komplet zawieszenia 3100zł? O_o przód i tył to był chyba. Ale aż tyle?

No właśnie i to jest pytanie bo mieszkam w miejscowości gdzie jest wiele dróg gruntowych z dziurami albo ulice wyłożone jumbami.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Exilled Zobacz post
    Komplet zawieszenia 3100zł? O_o przód i tył to był chyba. Ale aż tyle?

No właśnie i to jest pytanie bo mieszkam w miejscowości gdzie jest wiele dróg gruntowych z dziurami albo ulice wyłożone jumbami.
    A skąd Ty wziąłeś 3100?
    szybki rzut okiem na allegroszu - komplet wahacze + łączniki = tysiak, w opcji najdroższej, czyli TRW. Za połowę tego kupisz najtańsze zamienniki, a przy deklarowanych przez Ciebie przebiegach i tak pewnie na 2 lata starczą...Są jeszcze średnie półki itp.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    147 TI 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Daj sobie spokój z 147. Za 7k z LPG to będzie porażka. W benzynach jest problem z wariatorem (1.6 120KM i 2.0) i przekręcają się panewki. W dodatku nikt LPG nie montuje, żeby przejechać na nim 20k km. Te auta są wyeksplorowane do granic możliwości. Jeszcze rozumiem samą benzynę + dołożyć LPG. Zawieszenie wcale nie jest złe - miałem dwie alfy i w jednej tylne zawieszenie wytrzymało 200k z wymianą łączników, a przednie 160k - wymienione wahacze i łączniki stabilizatora. Obecnie 196k i wymienione górne wahacze i łączniki stabilizatora. Niestety większość przebiegu po włoskich i niemieckich drogach. Auto w porównaniu do VAGa, stilo, 307 czy astry drogie i skomplikowane w eksploatacji. Do focusa już trochę lepiej bo nie rdzewieje i tylne zawieszenie bardziej trwałe i tańsze w eksploatacji. Ja mogę polecić Stilo 3d z 1.6. Tanie i trwałe zawieszenie i przyzwoite wykonanie.