Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Rocznik auta w dowodzie a wynik po VIN w eper

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

Cytat Napisał creaf Zobacz post
    VIN to nie jest jakiś numerek tylko znormalizowany kod.

Do poczytania:

http://www.policja.swinoujscie.pl/po...in/side_1.html
    nie do końca, wiele firm nie stosuje na 10tej pozycji kodu roku
    firmy które stosują określają nim często rok modelowy (nie musi się zgadzać z rokiem produkcji)
    np VW z B na 10 pozycji to rok modelowy 2011, mógł być wyprodukowany zarówno w II połowie 2010 jak i w 2011 roku

w większości krajów operuje się datą pierwszej rejestracji a tylko w niektórych tak jak u nas
    ...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA 147

Domyślnie

Cytat Napisał Przemek147 Zobacz post
    Ja wg Vin mam produkcję 27.12.2006 a w dowodzie rejestracyjnym 2007r. Pytanie czy to jakiś wałek? Poza datą produkcji eper podaje : 1.9 JTD 16V 150CV 100KW E4 Q2 3P MY. 2007

Z drugiej strony 147 Q2 poza włochami można było kupić dopiero w 2007r. Auto od helmutów.

50% samochodów jest tak zarejestrowanych, w niemczech w dowodzie jest tylko data pierwszej rejestracji, niemiec kupuje w styczniu auto na wyprzedaży z końca roku i rejestruje, Ty kupująć takie auto masz tylko datę pierwszej rejestracji więc rejestrujesz tak jak niemiec, Ja tak zarejestrowanych samochodów miałem większość

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

chyba że diagnosta na zerowym wpisze poprzedni rok jako datę produkcji
    ...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał opozycjonista Zobacz post
    chyba że diagnosta na zerowym wpisze poprzedni rok jako datę produkcji
    Diagnosta to jedno. Pani (zazwyczaj) w wydziale komunikacji to drugie. Czasem patrzą na takie kombinacje przez palce. Ale normalnie nie powinni takich aut rejestrować w ten sposób.Tylko, że u nas w Lechistanie co miasto inne ciasto i żelaznej zasady nie ma.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA 147

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Diagnosta to jedno. Pani (zazwyczaj) w wydziale komunikacji to drugie. Czasem patrzą na takie kombinacje przez palce. Ale normalnie nie powinni takich aut rejestrować w ten sposób.Tylko, że u nas w Lechistanie co miasto inne ciasto i żelaznej zasady nie ma.
    Nie spotkałem sie jeszcze aby '' Pani w komunikacji " dochodziła czy samochod faktycznie jest z innego roku niż podano na umowie kupna sprzedaży czy nie, również na przeglądzie wpisują rok taki jak jest w papierach chyba że upierdliwy jest diagnosta.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.4JTD CF3

Domyślnie

U mnie w wydziale komunikacji weryfikują wszystkie auta, które sa zarejestrowane w pierwszym kwartale danego roku. Potrafią wysyłać zapytania do producenta o rok produkcji. Jeśli sie nie pokrywa z badaniem technicznym odsyłają do diagnosty na poprawkę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał madmax6661 Zobacz post
    Nie spotkałem sie jeszcze aby '' Pani w komunikacji " dochodziła czy samochod faktycznie jest z innego roku niż podano na umowie kupna sprzedaży czy nie, również na przeglądzie wpisują rok taki jak jest w papierach chyba że upierdliwy jest diagnosta.
    Ty się nie spotkałeś. Ale to są fakty. Skrupulatność diagnosty nie ma nic wspólnego z upierdliwością... Taką ma pracę. Gdyby wszyscy diagności robili co trzeba, nie było by u nas pewnie 10-15% aut, których miejsce jest już dawno na złomie.