Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Odnowienie podwozia w 146

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 146 1.6 TS

Domyślnie Odnowienie podwozia w 146

Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do zagorzałych fanatyków włoskiej marki, mam nadzieję że nikt z was nie miał nigdy tego problemu co ja mam w swojej Alfie, bo nikomu nie życzę użerania się z podwoziem - to tak na marginesie.

Posiadam swoją alfę już dwa lata, dosyć sporo pieniążków w nią zainwestowałem, jest ładna i zadbana. Ostatnio bo w sobotę byłem na przeglądzie no i własnie się zaczeło. Pan diagnosta nie dał przeglądu ( na szczęście inny dał) wszystko w alfie sprawne prócz podłogi.
    Koszt napraw przez dwa lata + naprawa podłogi u fachowca przewyższa wartość auta ale warto bo auto jest fajne. Ogólnie moja przyszła żona nim jeździ, ja od czasu do czasu na zlot pojadę, więc stwierdziliśmy że nasza Alfa Romeo będzie z nami do końca swojej żywotności.
    Wiec czeka mnie naprawa podwozia.

Zwracam się do was z zapytaniem bo to nie ja będę to naprawiał aczkolwiek zastanawiałem się nad tym, chyba że fachowiec pozwoli mi być przy mojej alfie. Czy blacha do podłogi powinna być pofałdowana jak orginalna czy tez może być płaska bo słyszałem o jakiś tam przeniesieniach uderzenia czy np wibracjach. Mam w planach także malowanie wnętrza pod maską czyli wyjecie całego silnika i gratów oraz chciałbym zdemontować całe zawieszenie przód i tył i dać do piaskowania a potem pomalować części nie wymienne na czerwono a wymienne na czarno.
    Oczywiście pracę zacznę na wiosnę bo trzeba wszystko dobrze przygotować ale pomyślałem też że podzielę się z wami swoim projektem także fotki ,,przed i po " umieszczę na pewno. Co byście mi zaproponowali gdybyście wy byli na moim miejscu?. Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

małe wstawki mogą byc płaskie jak całe płaty pod nogami to dobrze żeby były przetłocznie - blacha jest sztywniejsza. Jak majster nie zrobi Ci tego dokładnie to lepie złomuj od razu bo po zimie góra dwóch ruda ponownie będzie wyłazić.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Ja osobiście nie widziałem żeby wstawiali blachy w podłodze i profilowali w nich przetłoczenia jak w originale

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

jak wstawi cały między tunel i próg to niestety gnie się, widziałem to na żywo. Dlatego lepiej sztukować z jakis innych reperaturek z rodziny fiata.

Użytkownik Świeżak Avatar raven17a
    Mieszka w
    Żyrardów
    Auto
    146 1.9JTD

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Ja osobiście nie widziałem żeby wstawiali blachy w podłodze i profilowali w nich przetłoczenia jak w originale
    Ja robiłem w tamtym roku i zrobili mi z przetłoczeniami. Ale koszt koło 1800 zł (nie robiłem tylko podłogi więc dokładnie nie wiem).

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

ludzie nitują i jeżdza czy tam wala żywice, a jak zawsze Rafał widział ze sie gnie ...

tak samo jak z mocowanie sanek do podłożnicy że pracuje wygina , a alfina od Grzeska ma to wygnite i smiga talala .
    Rafał i te jego teorie na temat blacharki ..................
    Nie siej propagandy .

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Ja wiem Dziaru że ty robisz sobie sam itd ale profesjonalną robota to bym tego nie nazwał. Naczytają się ludzie o nitach i żywicy, cynkowanych blachach na pokrycia dachowe i lepię te paździerze. A jak odda auto na porządną robotę to dziwi się że 2500 trzeba zapłacić bo przecież kolega robi całą podłogę za 500.

Dziabałeś te podłużnice przednie wycinałeś kawałki i jakieś inne "magiczne sztuczki" a mnie wstawił cały płat ori + ori wzmocnienie na amor i myslisz , że masz lepiej zrobione?

Później stoją to mechaniczne potworki w garażach bo jak to ma na deszcz czy zimę wyjechać. Wystarczy wtedy napisać "alfa tylko na weekend bo tyle pracy włożyłem i szkoda roboty" i po sprawie dodatkowo paru forumowiczów na poziomie wiedzy techniczne odnajdowania zbiornika spryskiwaczy i dolewania płyn napisze "szacun, zajebista robota..." i już ego rośnie jakie to mamy wspaniale wyremontowane auto

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Rafał jasne , tłumacz sobie jak tam chcesz

A te wstawienie tego płata bocznego itd, to wsadz w bajki , proszę CIę .

A na koniec nie uwazam ze jest zrobione to lepiej , jest to zrobione dobrze i działa prawidłowo a ty wmawiasz sobie ze to źle bo musisz podbudować swe ego , bo wpakowałeś tyle pieniędzy itd, a koles mógł i tak odwalić partyzatnke w innym miejscu . Nic tam nie wspawywałem skoro ceownik jest dobry, tylko blache zamykająca dałem nową . w czerwonej tez tak zrobiłem i o dziwo juz 7 lat, cioram na co dzień i wytrzymuje a nie oszczędzam Dieselka Po drugie alfa odkupiona od grzesia ma to wyżarte 10 razy bardziej niz miałem to w Dieslu i nie jest to zrobione i samochód jeździ ba , a nawet skreca i nic sie nie dzieje . Jesteś Przewrażliwiony Rafał
    Więc Twa Teoria nie trzyma sie kupy

aaa , co do Blachy to dawałem oryginalne Fiatowskie z CC , z któej tez mam zrobiony dach warsztatu .
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 08-02-2016 o 15:40

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 146 1.6 TS

Domyślnie

Panowie może pomożenie gdzie dostać taka blachę najlepiej gotową bo wątpię zeby mój blacharz zrobił te rofki. Może jechać na szrot wyciąć ze zdrowego fiata? Albo czy może są dostepne jakieś reparaturki nawet od innych samochodów troche by się skróciło jak by nie pasowało, pokombinował bym.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Jankes21 Zobacz post
    Panowie może pomożenie gdzie dostać taka blachę najlepiej gotową bo wątpię zeby mój blacharz zrobił te rofki. Może jechać na szrot wyciąć ze zdrowego fiata? Albo czy może są dostepne jakieś reparaturki nawet od innych samochodów troche by się skróciło jak by nie pasowało, pokombinował bym.
    Tak znajdziesz fiata na szrocie z dobrą podłogą

Chciałbym zobaczyc te ori reperaturki do 155

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995