Jeśli nie był to fes,mes to pewnie jego program nie ogarnia tego systemu i pobieżnie nazwał czujniki siłownikami przekłamanie w tłumaczeniu chodzi napewno o któryś z czujników ja mam podobny problem ale u mnie fes wskazuje czujnik tylny prawy wew.
Jeśli nie był to fes,mes to pewnie jego program nie ogarnia tego systemu i pobieżnie nazwał czujniki siłownikami przekłamanie w tłumaczeniu chodzi napewno o któryś z czujników ja mam podobny problem ale u mnie fes wskazuje czujnik tylny prawy wew.
Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu
dzięki to ma sens jutro dowiem się jakiego używał programu. Tylko jedno mnie zastanawia bo przy pierwszym podłączeniu do kompa wyskoczyła cała litania błedów miedzy innymi były tam błędy od chyba wszystkich czujnikówspowodowane pewnie przez do ze jak zdejmowałem zderzaki to później rozłączałem wszystkie kostki i sprawdzałem czy wszystko wygląda ok czy nie dostała się tam jakaś woda. Po kilkukrotnm kasowaniu zostawał tylko ten jeden "sygnał kierunku siłowników" dziwne jakoś to wszystko
![]()
Dowiedz sie jakiego programu użył i koniecznie kody błędów u mnie jest np C1003
ok jak będę wiedział więcej to napiszę. Gdyby ktoś miał jakieś inne sugestie to proszę pisać
Popieram kolege pare postów wyzej jak chcesz na teraz cos wiedziec wbijaj wsteczny i sluchaj kazdego czujnika,słychać te które pracują ja u siebie ``wysłuchałam``uszkodzony![]()
W mojej poprzedniej 159 czasem działał parktronik, ale czasem od razu się wyłączał jak u Ciebie. Jak nie działał to często przez parę dni pod rząd, potem parę tygodni OK - przy kolejnej awarii podłączyłem sie kabelkiem/FESem, zdiagnozowałem że to problem z przednim drugim od lewej. Pojechałem do mechanika, ściągnęliśmy osłonę silnika, wyjąłem wtyczkę, popryskałem kontakt sprayem, parę razy założyłem i ściągnąłem żeby piny się troszkę oczyściły z ewentualnych nalotów, i od 4 lat spokój.
Ogólnie polecam kupić sobie kabelek, przejściówkę i władować choćby darmową wersję MES - za kilkadziesiąt złotych sam sobie rzeczy sprawdzisz. Odsyłam do odpowiedniego wątku - Interfejsy diagnostyczne
Witam ! odebrałem dzisiaj auto od mechanika i okazało się że uszkodzony jest tylny, prawy, wewnętrzny czujnik. co do programu jaki używał mechanik to nie był to mes, fes. Powiedział że ma jakiś inny który podobno dobrze się sprawdza w fiatach i alfach (chyba nie do końca) zdjagnozował tę usterkę na słuch, czyli tak jak wcześniej mi radziliście czy słychać "cykanie". Szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałem bo sam bym sobie zdjagnozował ale coż zrobić za niewiedzę sie płaci
mechanik zeby sie upewnić że to czujnik zdjął zderzak i przepinał czujniki winowajca jest raczej pewny, dzisiaj zamówiłem nową używkę
i zobaczymy co bedzie jak wymienię. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc jeszcze po wymianie napiszę czy wszystko ok
Pozdrawiam![]()
czyli siłowniki to czujniki a rada kolegi siwy92 okazała sie pomocna.
dokładnie, dzięki raz jeszcze za rady
A jak się włącza przednie czujniki?
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...