Może ktoś podpowie czy wariator w 2,0 JTS jest taki sam jak w Ts-ach?
Może ktoś podpowie czy wariator w 2,0 JTS jest taki sam jak w Ts-ach?
Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6
Wg epera wariator i półpanewki w JTS są takie same co w TS-ach. Zastanawia mnie dlaczego wszyscy sprzedawcy na allegro piszą, że części o których mowa mają zastosowanie w silnikach TS ?
Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6
Pewnie opisy były robione zanim wszedł JTS![]()
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
Odgrzeję trochę temat żeby nie zaśmiecać forum. W przyszłym tygodniu jestem umówiony na wymianę rozrządu. I dochodzi tu kwestia tego nieszczęsnego wariatora, którego niby nie słychać ale lepiej dmuchać na zimne... Przebieg 112000 km, jak myślicie wymieniać czy ryzykować i jeździć dalej. Druga sprawa, czy żeby wymienić wariata trzeba spuścić olej z silnika ?![]()
Olej zostaje, nie ma potrzeby go spuszczac. Rozrzad co 60 tys, wiec jesli go nie slychac na zimnym silniku to ja bym zostawil go do nastepnej zmiany.
Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
HONDA CBR 1000RR REPSOL
Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW
Tak mówi mi mechanik. Ale właśnie nie mam przekonania tak do końca. W JTS jest zmiana fazy wtrysku w przeciwieństwie do TSa, a wykres halla jest zupełnie inny – identyfikuje każdy cylinder z osobna. Jeśli ta zmiana nie będzie grała z zmianą faz rozrządu, bo np.: wałek się będzie blokował/zatrzymywał w przypadkowej pozycji, to skutki mogą być większe niż w TS. Może dawać objawy „MAF”. W sytuacji, gdy sterownik nie wyrzuci błędu halla, to będzie dawał wtrysk zgodnie z tym co ma zaprogramowane. Niestety nie wiem do końca jak reaguje sterownik, przyjęłam pewne założenia… nie ma skąd pozyskać wiedzy na ten temat.
Jedno to zmiana fazy rozrządu, ale wariator też ma chyba utrzymać stabilnie pozycję wałka i do niej wracać, ciśnieniem oleju.
Nr jest ten sam, ale one jak pamiętam mają różne oznaczenia. Tak jak wałki. Co do tego nie mam pewności.
Wymiana kompletnego rozrządu po 60 kkm lub po 3 sezonach zimowych, w tym wariatora. Wymień razem z planową wymianą rozrządu, profilaktycznie.
Po nr VIN w ASO, to dobry zamówią. Ja się zastanawiam, bo warsztat mi powiedział, żebym nie kupowała przez ASO, bo w razie czego mają.
Możesz napisać jakie będzie miał oznaczenia?
Niestety nie podam Ci tych oznaczeń bo auto jest już u mechanika razem z wariatorem. Ale tak jak już wspomniałem sprzedawca (AUTO-MOTO-SZATAN - Sosnowiec) sprawdzał wariator według VIN i niby jest właściwy. A czy jest tak w rzeczywistości okaże się jutro po wymianie. Jak już dostane auto z powrotem to napisze jakie miał oznaczenia stary wariator.
Niestety na starym wariatorze nie było żadnych oznaczeń. Na pudełku z nowego było tylko jakieś F166.