No to ja nie mam pojęcia dlaczego mój 2,0 pali tyle. Wszystko jest ok z silnikiem. Z ręcznym też![]()
No to ja nie mam pojęcia dlaczego mój 2,0 pali tyle. Wszystko jest ok z silnikiem. Z ręcznym też![]()
Ja z dłuższej trasy miałem przekłamanie ok. 0.2-0.4 l/100km, ale to trasa prawie non stop autostrada i dystans 1300km raczej spokojnej jazdy i co ciekawe komputer przekłamywał zawyżając o te wartości. Drugą ciekawą sprawa jest to, że jeżdżąc po mieście komputer przekłamuje nieznacznie zaniżając o 0.2 (tankuje na tej samej stacji, ten sam dystrybutor do pierwszego odbicia). Co do Brerry różnica w masie między moją 159 a Twoją AR przy tym samym silniku to ok 20 kg - moim zdaniem pomijalne mało. Różnice może robić Cx i szerokość opon, z Cx to zdaje mi się, że 159 ma niższe, u mnie opony 205/55/17 być może Ty masz szersze, a przy zimówkach to czyni różnice.
Zgadza się, zimowki mam 225/50/R17. Ale żeby to aż taką różnicę robiło?zaciekawił mnie ten współczynnik Cx. Jest gdzieś potwierdzone info, że Brera ma ten współczynnik dużo gorszy niż 159?
![]()
Nie pisałem, że dużo
http://forum.clubalfa.it/curiosit%C3...namico-cx.html
Ja ostatnio z 5 tys. km. miałem średnią 6.5l z czego 70% to autostrada, 20% drogi krajowe a 10% to miasto, także całkiem przyjemnie to wypada (przynajmniej wg kompa). Z drugiej strony spalanie średnie na kompie baardzo szybko rośnie jak tylko pojedziesz mocniej chwilę za to spada baardzo wolno jak delikatnie jedziesz. Warto przy dystrybutorze sprawdzać jednak..
Może wtrącę się z danymi jtsa :d pomiędzy diesletempomat na 180km/h 18L chwilowe według kompa, 140-150km/h 10-11 L. Trasa lajtowa, jednojezdniowa do 120km/h 8.5-9.0. Po Krakowie 10,2 L wszystko według komputera, na zimowych 17" z ostatnich 5 tys km
Z wyjątkiem tego 18l przy 180km/h to spalanie tbi
Tez już kilka razy doszedłem do takiego samego wniosku, że 2,2 jts pali tyle co tbi (po postach forumowiczow)