Kurcze ja mam skrzynke typu B bezpieczniki wszystkie sa ok co z przekaznikami to nie wiem ktory to bedzie
Kurcze ja mam skrzynke typu B bezpieczniki wszystkie sa ok co z przekaznikami to nie wiem ktory to bedzie
Właśnie niewiem dlaczego w tej skrzynce B jest mniej przekaźników ale może być jeszcze pod plastikami koło kierownicy po lewej stronie ale musiałbyś rokręcić tam jest np przekaźnik od kierunkowskazów
W linku do dokumentacji, który podałem wcześniej a dotyczącym właśnie układu chłodzenia - zakładam, że nie masz klimatyzacji - przejdź na stronę 6 i zobacz, gdzie znajduje się "Engine Cooling Fan Relay" lub "Engine Water Cooling Fan Switch" - niestety WM w wielu miejscach jest niekonsekwentny w nomenklaturze opisów. Jest to przekaźnik włączający wentylator. Jest on oznaczony symbolem I1 ( "i jeden") i jak wygląda zobaczysz na stronie 5. Na stronie szóstej można zobaczyć, że jest on umiejscowiony pod kołem kierownicy, po lewej stronie skrzynki bezpieczników. Jest on koloru żółtego z tego co wyczytałem. Powodzenia w poszukiwaniach.
Wszystko co napisałem tyczy się tylko i wyłącznie skrzynki typu B. Przeczytaj jeszcze raz. Podpowiem tylko, że przekaźnik nie znajduje się w skrzynce tylko po za nią i maiłem nadzieję, że po analizie rysunku dojdziesz do tego wniosku i ewentualnego miejsca gdzie go szukać... kolor żółty, po za skrzynką bezpieczników, po lewej stronie - prawdopodobnie w okolicach nadkola. Wyraźnie pokazane to jest na rysunku - w przypadku skrzynki A przekaźnik I1 jest w niej zamontowany a w przypadku B jest po za skrzynką. Szukaj dalej![]()
Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 06-05-2009 o 10:40
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
Wszystko fajnie tylko ze według instrukcji znajduje sie on w skrzynce typu A ja mam boxera i skrzykne typu B nie ma tam takiego widac to na 6 stronie pokazane sa tylko 2 bezpieczniki nic wiecej
najprawdopodobniej ten przekaźnik jest za plastikami tam gdzie jest regulacja od świateł góra/dół po lewj stronie. Spróbój włączyć awaryjne i słuchaj skąd dobiega dzwięk tam jest reszta przekaźników
Nie wlaczanie sie wentylatora to nie koniecznie musi byc wina elektryki. Wystarczy ze padnie nam termostat i sa dwie opcje, albo nam bedzie sie przegrzewal plyn chlodniczy bo termostat nie pusci wody z silnika na chlodnice, woda bedzie gotowac i ogrzewanie dzialac z nagrzewnicy, a woda w chlodnicy bedzie co nawyzej ciepla i to od strony wylotu, (wtedy wentylator sie nie wlaczy) albo moze sie zdazyc tak , ze termostat sie zawiesi i caly czas woda bedzie krazyc bez oporow po silniku, wtedy ciezko bedzie zagrzac plyn chlodniczy do temperatury nawet 50 stopni.Pozdrawiam
![]()
a co jeśli wymieniłem niedawno termostat ?? nie mam pojecia co sie moze dziać z tym ze nie chodzi :/ pozatym czy ktoś jeszcze ma tu JTD ?? np 156 147 166 ?? czy temperatura jest cala czas rowno na 90 ?? u mnie jest to np non toper w zakresie od 85-88C (mniej wiecej) bo na tej kresce gdzie jest 90 nigdy nie stanela temp tylko jak juz zaczela rosnac to ponad 90 a wentylator dalej stał. po bezpośrednim podaniu pradu wypieciu z ukladu wentylator dzialal ze malo zderzaka nie wyssała z pod auta cały kurz wymiatał
zmieniłem tez czujnik temp co okazało sie błedem bo stary byl dobry... z przekaznikami musze kombinowac a jak nie to to w takim razie co jeszcze ??
gdy przyjdzie cieplo 30 minut w korku i auto staje na 90 rowne i ucieka wyzej a do przodu ani do tylu ani rusz i wtedy kaput JTD
a tego nie chce!!
Jesli masz nowy termostat i nowy czujnik temperatury to moze sprawdz jeszcze pompe wody , czy napewno po osiagnieciu temperatury wody ponad 80 stopni masz tez tak goraca chlodnice ???
ahaa no fakt ale watpie by chlodnica byla goraca przeciez takie ogromne wlotynie dopuszczaja zeby sie zagrzala:/ no i w boxerach jest temp 80 na wskazniku a u mnie 90 ale to chyba bez roznicy ?? zaraz troche pogrzeje autko i sprawdze to dzieki narazie
---------- Post dodany o godzinie 21:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:36 ----------
sprawdziłem to co kolega powiedział. temperatura nagrzala sie do 90 moment za to chlodnica potrzebowala juz wiecej czasu a i tak nie wiem czy przypadkiem nie nagrzala sie od ciepla silnika ale byla tez dosc ciepla temperatura na poziomie 85-88 C jak zawsze i nic wyzej :/
mozeliwe zeby nagrzala sie od silnika?? czy raczej termostat puscil obieg i pomagal sobie chlodnica ??
Znalazlem żołty przekaznik dzieki za podpowiedz teraz pytanie jak sprawdzic czy przekaznik jest ok mam go otworzyc czy widac to po ogledzinach z zewnatrz?? Dodam jeszcze ze obok tego żółtego jest puste miejsce na przekaznik tak ma byc czy poprostu czegos brakuje http://s2.zapodaj.net/3508909.jpg.html
Ostatnio edytowane przez maroflo1985 ; 06-05-2009 o 22:59