Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Wentylator chłodnicy nie dziala

maroflo1985
    Gość

Domyślnie

Kurcze ja mam skrzynke typu B bezpieczniki wszystkie sa ok co z przekaznikami to nie wiem ktory to bedzie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Właśnie niewiem dlaczego w tej skrzynce B jest mniej przekaźników ale może być jeszcze pod plastikami koło kierownicy po lewej stronie ale musiałbyś rokręcić tam jest np przekaźnik od kierunkowskazów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał maroflo1985 Zobacz post
    Kurcze ja mam skrzynke typu B bezpieczniki wszystkie sa ok co z przekaznikami to nie wiem ktory to bedzie
    W linku do dokumentacji, który podałem wcześniej a dotyczącym właśnie układu chłodzenia - zakładam, że nie masz klimatyzacji - przejdź na stronę 6 i zobacz, gdzie znajduje się "Engine Cooling Fan Relay" lub "Engine Water Cooling Fan Switch" - niestety WM w wielu miejscach jest niekonsekwentny w nomenklaturze opisów. Jest to przekaźnik włączający wentylator. Jest on oznaczony symbolem I1 ( "i jeden") i jak wygląda zobaczysz na stronie 5. Na stronie szóstej można zobaczyć, że jest on umiejscowiony pod kołem kierownicy, po lewej stronie skrzynki bezpieczników. Jest on koloru żółtego z tego co wyczytałem. Powodzenia w poszukiwaniach.

Cytat Napisał maroflo1985 Zobacz post
    Wszystko fajnie tylko ze według instrukcji znajduje sie on w skrzynce typu A ja mam boxera i skrzykne typu B nie ma tam takiego widac to na 6 stronie pokazane sa tylko 2 bezpieczniki nic wiecej
    Wszystko co napisałem tyczy się tylko i wyłącznie skrzynki typu B. Przeczytaj jeszcze raz. Podpowiem tylko, że przekaźnik nie znajduje się w skrzynce tylko po za nią i maiłem nadzieję, że po analizie rysunku dojdziesz do tego wniosku i ewentualnego miejsca gdzie go szukać... kolor żółty, po za skrzynką bezpieczników, po lewej stronie - prawdopodobnie w okolicach nadkola. Wyraźnie pokazane to jest na rysunku - w przypadku skrzynki A przekaźnik I1 jest w niej zamontowany a w przypadku B jest po za skrzynką. Szukaj dalej
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 06-05-2009 o 10:40
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

maroflo1985
    Gość

Domyślnie

Wszystko fajnie tylko ze według instrukcji znajduje sie on w skrzynce typu A ja mam boxera i skrzykne typu B nie ma tam takiego widac to na 6 stronie pokazane sa tylko 2 bezpieczniki nic wiecej

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

najprawdopodobniej ten przekaźnik jest za plastikami tam gdzie jest regulacja od świateł góra/dół po lewj stronie. Spróbój włączyć awaryjne i słuchaj skąd dobiega dzwięk tam jest reszta przekaźników

Vito74m
    Gość

Thumbs up :)

Nie wlaczanie sie wentylatora to nie koniecznie musi byc wina elektryki. Wystarczy ze padnie nam termostat i sa dwie opcje, albo nam bedzie sie przegrzewal plyn chlodniczy bo termostat nie pusci wody z silnika na chlodnice, woda bedzie gotowac i ogrzewanie dzialac z nagrzewnicy, a woda w chlodnicy bedzie co nawyzej ciepla i to od strony wylotu, (wtedy wentylator sie nie wlaczy) albo moze sie zdazyc tak , ze termostat sie zawiesi i caly czas woda bedzie krazyc bez oporow po silniku, wtedy ciezko bedzie zagrzac plyn chlodniczy do temperatury nawet 50 stopni. Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

a co jeśli wymieniłem niedawno termostat ?? nie mam pojecia co sie moze dziać z tym ze nie chodzi :/ pozatym czy ktoś jeszcze ma tu JTD ?? np 156 147 166 ?? czy temperatura jest cala czas rowno na 90 ?? u mnie jest to np non toper w zakresie od 85-88C (mniej wiecej) bo na tej kresce gdzie jest 90 nigdy nie stanela temp tylko jak juz zaczela rosnac to ponad 90 a wentylator dalej stał. po bezpośrednim podaniu pradu wypieciu z ukladu wentylator dzialal ze malo zderzaka nie wyssał a z pod auta cały kurz wymiatał zmieniłem tez czujnik temp co okazało sie błedem bo stary byl dobry... z przekaznikami musze kombinowac a jak nie to to w takim razie co jeszcze ?? gdy przyjdzie cieplo 30 minut w korku i auto staje na 90 rowne i ucieka wyzej a do przodu ani do tylu ani rusz i wtedy kaput JTD a tego nie chce!!

Vito74m
    Gość

Domyślnie

Jesli masz nowy termostat i nowy czujnik temperatury to moze sprawdz jeszcze pompe wody , czy napewno po osiagnieciu temperatury wody ponad 80 stopni masz tez tak goraca chlodnice ???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

ahaa no fakt ale watpie by chlodnica byla goraca przeciez takie ogromne wloty nie dopuszczaja zeby sie zagrzala:/ no i w boxerach jest temp 80 na wskazniku a u mnie 90 ale to chyba bez roznicy ?? zaraz troche pogrzeje autko i sprawdze to dzieki narazie

---------- Post dodany o godzinie 21:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:36 ----------

sprawdziłem to co kolega powiedział. temperatura nagrzala sie do 90 moment za to chlodnica potrzebowala juz wiecej czasu a i tak nie wiem czy przypadkiem nie nagrzala sie od ciepla silnika ale byla tez dosc ciepla temperatura na poziomie 85-88 C jak zawsze i nic wyzej :/

mozeliwe zeby nagrzala sie od silnika?? czy raczej termostat puscil obieg i pomagal sobie chlodnica ??

maroflo1985
    Gość

Domyślnie

Znalazlem żołty przekaznik dzieki za podpowiedz teraz pytanie jak sprawdzic czy przekaznik jest ok mam go otworzyc czy widac to po ogledzinach z zewnatrz?? Dodam jeszcze ze obok tego żółtego jest puste miejsce na przekaznik tak ma byc czy poprostu czegos brakuje http://s2.zapodaj.net/3508909.jpg.html
    Ostatnio edytowane przez maroflo1985 ; 06-05-2009 o 22:59