Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 194

Temat: Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Dzis w okolicznej firmie kupilem wtyczke niebieska do modulu i modul, tyle ze gosc juz sprzedal 50518381, mial jednak na stanie poprzednia wersje 50512729 ktora wlasnie oficjalnie 50518381 zastapil (wg ePera) - wg goscia niby ma byc kompatybilny. w razie czego mam mozliwosc zwrotu. sprobuje dzis to zaczac podlaczac I potestowac co sie da (nie mam jeszcze mikrofonu, ale moze podejdzie z jakiegos starego zestawu sluchawek internetowych chocby na probe). najwazniejsze zeby BCM I radio wspolpracowaly z nim i dzialaly przyciski z kierownicy.

dam znac czy to zagadalo.

Auto

Domyślnie

Daję znać, udało si dołożyć B&M, mimo że wg ePera wszelkie centralki były wykreślone - tak jak pisałem wcześniej, centralka którą kupiłem (50512729) jest kompatybilna z tą którą w czasie produkcji mojego auta montowano 50518381 (np w kolejnym numerze VIN) i wg ePera pokrywała sie z numerem opcji mojego radia (717).

Co ciekawe, po dołożeniu PDC przód, sprysków reflektorów i xenonów, wiem że akurat w przypadku mojej obecnej 159 wykreślenie czegokolwiek w ePerze nie znaczy że nie zagada z resztą podzespołów, wszystko ruszyło (tylko trzeba było rzeźbić całą instalację bo nic nie było). Natomiast w przypadku mojej starszej 159 (z 2005r) tam jest inaczej - ePer pokazuje inne kompatybilne opcje (mimo że też nie ma okablowania tak czy siak). Spekuluję, może AR zmieniła politykę oznaczania kompatybilności na pewnym etapie, i od pwenego momentu produkcji w ePerze po prostu wykreślone są rzeczy których nie było jak auto wychodziło z fabryki, a wcześniej pokazywali jednak kompatybilne dodatkowe elementy?
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 14-02-2016 o 22:28

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Witam, mam pytanie do tych co zakładali B&M jak i do tych co maja fabrycznie i tam może zaglądali.Będę zakładał właśnie ten gadżet i zajrzałem pod górną lampkę.Dojrzałem tam kabel zakończony wtyczką do mikrofonu i niby nic dziwnego ale jeśli on tam jest (wchodzi w większą wiązkę przewodów) to po co ciągnąc drugi. Problem w tym że nie wiem gdzie wychodzi w okolicach radia.Myślałem po cichu że jak wyciągnę radio to może moim oczom ukaże się wtyczka od modułu 32 piny.Albo jest dobrze schowana albo niestety jej brak.
    I tak sobie myślę po co by wkładali kabek od mikrofonu ,gdzie jest jego koniec?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Witam, mam pytanie do tych co zakładali B&M jak i do tych co maja fabrycznie i tam może zaglądali.Będę zakładał właśnie ten gadżet i zajrzałem pod górną lampkę.Dojrzałem tam kabel zakończony wtyczką do mikrofonu i niby nic dziwnego ale jeśli on tam jest (wchodzi w większą wiązkę przewodów) to po co ciągnąc drugi. Problem w tym że nie wiem gdzie wychodzi w okolicach radia.Myślałem po cichu że jak wyciągnę radio to może moim oczom ukaże się wtyczka od modułu 32 piny.Albo jest dobrze schowana albo niestety jej brak.
    I tak sobie myślę po co by wkładali kabek od mikrofonu ,gdzie jest jego koniec?
    U mnie nic nie było więc wszystko dorabiałem. Może masz przynajmniej tą wiązkę do wtyku D20A (to jakiś 12 pinowy wtyk gdzieś za radiem do którego łączy się finalny wtyk M162 dla blue&me)
    Popatrz na schematy które załączam, a najlepiej ściągnij sobie eLearna (są tematy/linki na forum skąd) i oglądnij to w lepszej jakości + będziesz mógł pooglądać jak wyglądają poszczególne wtyki
    lokalizacja wtyków.pdf
    blueme.pdf

aha, u mnie podłączanie 3 przxewodów z radia P020 (piny 7,8,9) nie było konieczne (choć to zrobiłem bo wtedy jeszcze nie wiedziałem, dopiero później gdzieś przeczytałm, i faktycznie z wypiętymi też działą wszystko), z tego co się domyślam to jest to połącznie dla jakiś chyba starszych radioodbiorników/B&M - u brata jest z 2005r bez MP3 i on nie ma wejść sygnałowych na pinach 1,2,3 radia, a właśnie na tych 7,8,9 (wg naklejki na radiu).

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jeżeli po ściągnięciu lampki widzisz kabel na dwa piny to to jest kabel na mikrofon. Ten kabel nie idzie do radia tylko do węzła w tunelu.
    Nie ma wtyczki 32 pinowej jeśli auto nie ma B&M.

Wiązka dla auta z BM jest inna niż dla auta bez BM. Za to wiązka do lampki jest uniwersalna (a przynajmniej w wielu przypadkach) i ma końcówkę pod mikrofon.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Wiązka dla auta z BM jest inna niż dla auta bez BM. Za to wiązka do lampki jest uniwersalna (a przynajmniej w wielu przypadkach) i ma końcówkę pod mikrofon.
    No dobra czyli żeby odnaleźć ten kabel w okolicach radia (mowa o mikrofonowym) to muszę wywalic cała konsolę środkowa tak? bo już się pogubiłem.

Źle czytam schematy , na mój tępy rozum to według tego co na schemacie to bym podjechał mikrofonem bezpośrednio pod pin 6 i 24 w module B&M a to złącze d020 pominął ale zaraz pewnie coś uwale w ten sposób. Bez Waszej pomocy poddam się, to nigdy nie była moja mocna strona.Złącze D te trzy kable nie trzeba tego robić ?
    I jeszcze jedno pytanko bo gdzieś czytałem ale pewności nie mam ,jeśli moduł ma od przodu gniazdo usb to jest to wersja bez gniazda w schowku i nici z muzy tylko sam telefon jeśli w ogóle to jakoś zmęczę, mam racje?
    Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 03-03-2016 o 18:52

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Czytałeś temat w dziale "zrób to sam"?

Małe info ode mnie:
    "Poszukajcie dokładnie kabli pod lampą sufitową, powinna być czarna kostka z dwoma kablami - białym i czarnym. Jest to złącze do mikrofonu (osobiście kupiłem nowy od Fiata 500). Kable te razem z całą wiązką odnajdziecie w okolicy miejsca na nogi pasażera pod dywanikiem na ściance konsoli środkowej. Jest tam spora kostka przyłączeniowa (12 pinów), trzeba wpiąć się w te dwa kable (biały i czarny) i połączyć do kostki B&M."

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Czy ten moduł co na foto niżej, to jest ten bez media playera? bez gniazda w schowku? jeżeli tak to rozumiem że nic oprócz łączenia z telefonem w celu prowadzenia rozmowy zrobić nie można, czy działa to tak jak w innych autach, ze podłączamy tel. przez bt i można puścić muzykę?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160304_171240.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	68.9 KB
ID:	193260Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160304_171255.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	63.5 KB
ID:	193261

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Czy ten moduł co na foto niżej, to jest ten bez media playera? bez gniazda w schowku? jeżeli tak to rozumiem że nic oprócz łączenia z telefonem w celu prowadzenia rozmowy zrobić nie można, czy działa to tak jak w innych autach, ze podłączamy tel. przez bt i można puścić muzykę?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160304_171240.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	68.9 KB
ID:	193260Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160304_171255.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	63.5 KB
ID:	193261
    Chyba tak, choć na 100% nie wiem - czytałem tylko że te bez możliwości podłączenia pendrive, mają diagnostyczne złącze USB, tak jak na 2im zdjęciu.

Z tego co wiem to nie da się streamingować do B&M - np Spotify nie widzi B&M.

Tak czy siak, nawet dla samego zestawu głośnomówiącego i sterowania z kierownicy + wybierania głosowego można rozważyć zainstalowanie takiego B&M jakie pokazałeś. Rozumiem że jakoś potwierdziłeś że powinno pasować dla Twojego auta (radia/VINu/BC itp)

A jak nie to może na odwrót, jaki masz VIN?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Vin to ZAR93900007069903