Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Sportowy filtr powietrza

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4T MA Distinctive 2011 - kasacja :( ---> Giulietta 2013 170@215KM Sport + Premium

Domyślnie Sportowy filtr powietrza

ktoś z Was wymieniał filtr na sportowy w Giuliettcie ? zastanawiam się nad tym: http://www.dexcraft.pl/filtry-powiet...kn-e-2991.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Doblo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta QV - 156FL 2.5 V6

Domyślnie

Mam taki w swojej Julce
    You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4T MA Distinctive 2011 - kasacja :( ---> Giulietta 2013 170@215KM Sport + Premium

Domyślnie

rozumiem, że polecasz ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Doblo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta QV - 156FL 2.5 V6

Domyślnie

Ciężko polecać lub nie, sportowe filtry mają chyba tyle samo zwolenników czy przeciwników. Ja swój założyłem żeby silnikowi łatwiej się "oddychało". Niestety nie badałem auta na hamowni z seryjnym i fabrycznym filtrem. Z drugiej strony nie zaobserwowałem negatywnych objawów po jego założeniu. I w te +3-5% do mocy też nie wierzę. To tak jak z piciem wódki, można pić krajową albo finlandię, jedna i druga się upijesz, jednak finlandią tak jakoś lepiej
    You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Moc po stożku nie przyrośnie (a wręcz nawet spadnie) jak zamontuje się go po prostu w komorze silnika i będzie pobierał gorące powietrze spod maski. Musi być albo CAI i filtr zamocowany nisko gdzieś za zderzakiem albo w boxie albo w inny sposób odizolowany od gorącego powietrza znajdujące się pod maską i nawiew na filtr kanałem. Seryjne auto nie bierze powietrza spod maski tylko ma kanał który doprowadza powietrze z zewnątrz, montując stożek należałoby się kierować tą samą zasadą

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

W tych testach wyżej wkładkę - czyli filtr powietrza tylko lepiej przepuszczający - montowali w puszce w156tce. Ona ma całkiem niegłupio raczej umieszczoną tą puszkę i pobór powietrza do niej. No ale najlepiej wychodziła puszka CDA.
    Ale tak czy siak 0,5 sek na 0-100km/h dzięki filtrekowi to całkiem całkiem.

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    W tych testach wyżej wkładkę - czyli filtr powietrza tylko lepiej przepuszczający - montowali w puszce w156tce. Ona ma całkiem niegłupio raczej umieszczoną tą puszkę i pobór powietrza do niej. No ale najlepiej wychodziła puszka CDA.
    Ale tak czy siak 0,5 sek na 0-100km/h dzięki filtrekowi to całkiem całkiem.
    tak patrzę sobie na te wyniki i tak myślę, że ich wiarygodność jest słaba przyrost 2,5 konia i 2,5Nm (ok. 2%) dał przyrost przyspieszenia o 5% na tym CDA. A stożek BMC który ma niby więcej mocy i momentu dał gorsze osiągi. Coś się to kupy nie trzyma

Albo ten JTD po chipie - wzrost mocy o kilka KM z filtrem, ale spadek o 30Nm dał lepszą elastyczność

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Wiesz , raczej trzyma w tekście jest wyjaśnienie, nie przecztałeś ? :
    "W wyjaśnieniu przyczyny takiego stanu rzeczy pomocne są krzywe przebiegu mocy i momentu obrotowego. Na wykresach widać, że pomimo tego, iż maksymalne wartości mocy i momentu obrotowego silnika z CDA są nieco mniejsze niż silnika z filtrem stożkowym, to zarówno moc, jak i moment obrotowy rozwijane są bardziej harmonijnie. Prawie w całym zakresie obrotów przewyższają wartości uzyskiwane przez silnik z filtrem seryjnym, jak i ze sportowym wkładem"

I to jedyne testy jakie znalazłem, które ktoś wykonał, zebrał, opublikował (też drukiem) i się podpisał imieniem i nazwiskiem. Więc mają większą wiarygodność niż opinia na forum. A nie że "słyszał że" , "podobno" itd.
    Zrobił. Lepiej lub gorzej ale zrobił. Ile osób po zakupie wkładu za 3 stówki pojechało na hamownię przed i po sprawdzić za stówkę?

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

[MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION] , a mi to wygląda na jakiś błąd pomiarów bo jak wiemy moc i moment są od siebie wzajemnie zależne - i nie pasi mi to, że przy tych samych obrotach mamy większą moc i mniejszy moment. (ze wzorów na moc i moment tak nie wyjdzie). Tak jakby były źle wprowadzone dane, może hamowania była inercyjna nie wiem.
    Zresztą, dobrze byłoby zobaczyć te wykresy

A tekst był za długi i w pracy nie miałem czasu czytać

Wiem tylko, że rozgrzane 350Z straciło mi na stożku 15 koni na hamowni. Dopiero montaż osłony, odizolowanie stożka spowodowało, że moc była fabryczna . Fizyki sie nie oszuka - najlepiej mierzyć temperaturę powietrza w dolocie i widać będzie czy nasza konstrukcja ze stożkiem ma szansę dać nam parę koni. Ja generalnie po doświadczeniu z Zetką nie zamontowałbym stożka ZAMIAST puszki z filtrem - lepiej zamontować wkład sportowy w oryginalną obudowę. Albo przerobić cały dolot. Kumpel w Zetce ma popcharger z filtrem stożkowym (czyli to będzie coś ala to CDA) a do tego wydech sportowy dedykowany za grube $$$ i w efekcie był przyrost chyba 10 koni Myślę, że bez zmiany softu to takie mody w nowoczesnym aucie nie są w stanie dać dużych przyrostów, bo komputer i tak steruje dawkami paliwa