Witam z tej strony Hubert Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego samochodu. Do tego czasu jeździłem i nadal jeżdżę Fiatem Punto II 1.2 8v lub też Daewoo Lanos 1.5 16v Wybór padł na Alfę Romeo. Nie ukrywam, że moim marzeniem jest model 159, ale niestety budżet nie pozwala mi jak na razie na spełnienie tego. Uważam, że będzie mnie stać na model 147 po lifcie. Szukam samochodu dla młodej osoby (21 lat)
Wymagania: 5 drzwi, dobre wyposażenie, bezpieczne, zadbane, w miarę oszczędne pod względem kosztów eksploatacji i spalania.
Jest to AR 147 120km. .pl/oferta/alfa-romeo-147-1-9-jtdm-po-lift-oferta-prywatna-1-wlasciciel-ID6ygkNz.html (dopisać przed .pl/oferta "otomoto" i link działa)
Wydaje się, że AR 147 spełnia te kryteria lecz mogę się mylić. W mojej miejscowości znalazłem ofertę sprzedaży Alfy Romeo 147 LIFT 1.9 JTDm 120km
Osobiście nie oglądałem jej na żywo, ale umówiłem się już ze sprzedającym na oględziny. Podjadę tam ze znajomym, który już miał trochę samochodów na swoim koncie i orientuje się w temacie, ale po wstępnej rozmowie odradzał zakup samochodu z rodziny Alfy Romeo. Jednak gdy usłyszał, że jest z silnikiem diesla to trochę inaczej zaczął ze mną rozmawiać i zgodził się na wspólne oględziny. Ogólnie rzecz biorąc już znajomi uświadomili mnie, że auto z silnikiem diesla to samochód dla ludzi, który liczą się z ewentualnymi kosztami naprawy gdy walną jakieś istotne części osprzętu silnika. No i przede wszystkim odradzają zakup Alfy, bo gniją, bo się psują.
Wracając do głównego bohatera, auto z opisu i zdjęć prezentuje się obiecująco. Przeglądając z grubsza forum natknąłem się na opinie silnika 120km, że jest on niestety zbyt słabą jednostką i szału nie robi, lecz jako plusy można mu przypisać niskie spalanie i dość dobrą trwałość jednostki. Czy potwierdzacie te informacje? Nie chciałbym się ładować w przysłowiowe "szambo" , bo wyczytałem, że lepiej brać silnik w wersji 16v 140-150km
Chciałbym uzyskać informację na temat modelu 147 po lifcie na co konkretnie trzeba zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach tego modelu? Czy może już ktoś ze zdjęć wypatrzył coś niepokojącego co będzie warto sprawdzić na żywo. Auto jest podobno w ciągłym eksploatowaniu i gościu dojeżdża do pracy około 25km w jedną stronę. Proszę o wszelką pomoc w temacie, większe sprawozdanie zdam po oględzinach samochodu.
Sam będę również użytkował autko na takiej samej trasie około 25km w jedną stronę do pracy i jakieś wypady do 100km w weekend.
W rodzinie była już AR 147 przed liftem z 1.6 TS i paliła jak smok, a do tego kuzyn miło jej nie wspomina ze względu na wysokie koszta naprawy zawieszenia jakie go spotkały. Teraz ma Fiata Bravo II 1,4 t-jet i chwali, ale też nie na moją kieszeń.
Brałem pod uwagę również inne samochody m.in. Fiat Stilo 5d 1.9JTD i Fiat Grande Punto 1.9 JTD. ale za Grande musiałbym zapłacić więcej, Stilo wydaję się być podobną opcją do Alfy, ale niestety ciężko znaleźć fajny model po 2005r. w 5d i silnikiem 1.9 jtd .
W tej chwili mogę przeznaczyć taką kwotę jak w aukcji ma Alfa + pakiet startowy. Na zakup 159 musiałbym kilka miesięcy jeszcze zbierać pieniądze. Nie wiem która opcja będzie lepsza. Alfy przypadły mi do gustu i jest w nich coś gdy widzę je na ulicy zawsze zwracam na nie uwagę, a model 159 to mistrzostwo i chyba nic tego nie pobije.