witam
posiadam alfę romeo 146 ts 1.4 1998 z instalacja gazowa II gen.
mój problem polega na tym że autko nie może odpalić.
przedstawie po krótce moją sytuację :
autko ostatnio ciężko odpalało, trzeba było chwile "chechłac", choć gdy zgasiłem autko na bezynce to rano odpalal bez najmniejszego problemu, rozgrzewał się i przełączał się na gaz i wszystko było w porządeczku.
dzis przyjechalem do pracy, zgasilem na benzynce i po pracy odpalilem bez problemu.
pojechałem do znajomego, zgsiłem autko na benzynce. lecz gdy po pol godzinki chciałem odpalić to już nic z tego. dodam ze moge odpalić tylko na benzynie. wydawalo mi sie ze jak gasiłem na benzynie to chodził na 3 gary, trzęsło silnikiem i nierówno pracował. dziś rano jak go gasiłem też wydawało mi się ze pracował na 3 gary ale przygazowałem i zaczął pracować normalnie.
paliwa jest ok 1/6 baku, pompa paliwa pracuje bo słychac jak po przekręceniu kluczyka się na chwile załącza.
co moze byc problemem ? cewki zapłonowe? świece ? a może któryś wtrysk hm ?
tylko nie mówcie że gaz do alfy nie pasuje. powiedzcie mi co to może być, myslałem jeszcze o odpięci akumulatora żeby komputer się zrestartował, czy to dobry pomysł ?
Pozdrawiam Jacek
ewentualnie gdzie w słupsku oprócz ASO mógłbym naprawić tą usterke? dodam że na mechanice się troche znam i co nieco jestem w stanie wykonać sam.