Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: BOX dachowy w sedanie, co z anteną?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Harvaster
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    była 159 2.0 jtdm 170km, była Giulietta 1.4 MA 170km, jest Giulia Super 2.0T

Domyślnie BOX dachowy w sedanie, co z anteną?

Witam,

Pytanie do posiadaczy 159 w wersji sedan.
    Zamierzam kupić belki (bagażnik) mocowane do krawedzi dachu + box i mam pytanie do Was dotyczące doświadczeń z takim zestawem.
    Co robicie z anteną od radia? Czy ją jakoś demontujecie? Spalanie z boxem? Jak ze śmiganiem po autostradzie - ponoć do 120 jest bezpiecznie, ale więcej to nawet Thule nie zaleca.
    Jak znosi to lakier (w miejscach mocowanie belek)?
    Z góry dzięki.

Użytkownik Świeżak Avatar abe
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    GIULIETTA SUPER 1.4 TB 170 KM TCT + RaceChip GTS ALFA ROMEO TONALE SPRINT 1.5 130 KM Mild Hybrid

Domyślnie

Ja mam sw z relingami takze o lakier sie nie martwie. Antena jest miekka zostaje na dachu pod box-em. Spalanie ja roznicy nie odczułem ale pewno troszke wieksze. Predkosc z boxem do 160 lecialem jest troszke glosniej niz bez ale tez duzo zalezy od belek

W 147 przy ori bagazniku lakier troszke porysowany
    Ostatnio edytowane przez abe ; 14-04-2016 o 21:16
    Jest - AR TONALE SPRINT 1.5 T4 130KM HYBRID anno domini 2022
    Jest - AR GIULIETTA SUPER 1.4 TB 170 KM TCT anno domini 2018
    Była - AR MITO URBAN 1.4 78KM anno domini 2018
    Była - AR159 SW 1.9JTDm 16V (136KM) Progression anno domini 2006
    Była - AR147 1.6 16V (120KM) Distinctive anno domini 2001
    Była - AR156 Berlina 1.9JTD 8V (105KM) anno domini 1999

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

siemka, mam zestaw thule. Stopy 754 i zestaw dopasowujący. Belki najzwyklejsze prostokątne które przyciąłem żeby nie wystawały poza stopy. Box Thule atlantis 780 czyli spory kawałek masztu na dachu.

W zeszłym roku zaliczyłem polskie morze w takim setupie.

Z anteną nie robiłem nić. Stopy bagażnika są dosyć wysokie i antena spokojnie się mieści pod bagażnikiem. Tzn jest skrzywiona ale się mieści.

Jeśli chodzi o miejsca mocowania to lakier porysowany nie jest ale są małe wgniotki. Box był zapakowany na full i prędkości momentami były trochę ponad te co obowiązują na polskich drogach.

Jeśli chodzi o spalanie to tragedii nie ma. Nie pamiętam dokładnie ale jak zatankowałem w we Władysławowie na Statoilu to wróciłem do Karwi, śmignąłem do Warszawy w odwiedziny do siostry i z Warszawy na Tychy . Zrobiłem coś ponad 800 km i rezerwa mi sie oświeciła jakieś 30 km przed domem. Więc okolice 8 L zjadło moje 2.4 zapakowane na full z boxem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Harvaster Zobacz post
    Witam,

Pytanie do posiadaczy 159 w wersji sedan.
    Zamierzam kupić belki (bagażnik) mocowane do krawedzi dachu + box i mam pytanie do Was dotyczące doświadczeń z takim zestawem.
    Co robicie z anteną od radia? Czy ją jakoś demontujecie? Spalanie z boxem? Jak ze śmiganiem po autostradzie - ponoć do 120 jest bezpiecznie, ale więcej to nawet Thule nie zaleca.
    Jak znosi to lakier (w miejscach mocowanie belek)?
    Z góry dzięki.
    jak wpiszesz "dachowy" w forumowej wyszukiwarce to wyskoczy Ci wystarczajaco tematow zeby wszystkiego sie dowiedziec, a w razie czego w innych watkach dopytac. niepotrzebnie nowy temat

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Nie przesadzałbym z prędkością jeżdżąc z boksem czy rowerami. Widziałem już powgniatane od prędkości miejsca w których bagażnik leży na dachu w 159. Widziałem też rozłażący się box – metalowy stelaż/wzmocnienia, które są w środku podłogi boksa zaczęły wychodzić na zewnątrz.

120-140 można jechać, ale jak ktoś ciśnie 160-180 to trochę prosi się o kłopoty.

Użytkownik Świeżak Avatar Color
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Wprawdzie mam SW ale doświadczeniami mogę się podzielić. Kupiłem belki oryginalne - miały być do SW ale okazały się do sedana. Przednia pasowała idealnie tylna w ogóle. Nie mogąc dostać oryginalnego do SW kupiłem Thule. Oryginalny jest niższy, czyli przestrzeń belka - dach jest mniejsza niż w thule. Antena powinna ugiąć się pod boksem, lub trzeba kupić krótszą. Nim niżej osadzone są belki tym opory powietrza i hałas są mniejsze. Spalanie u mnie podczas jazdy do 140km/h z boksem to ok. 1,2 litra więcej. Oprócz większych oporów powietrza należy uwzględnić opony zimowe, które mają większe opory toczenia. Z boksem jeżdżę tylko zimą. Jeśli chodzi o lakier to w miejscach mocowań wycinam prostokąty z folii samoprzylepnej nieco większe niż kit. Najlepsza jest folia taka pod napisy reklamowe. Po zdjęciu prętów folię delikatnie odklejam. Nie ma śladu zarysowań.