Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Nie. Klapy nie urywają się w aluminiowym kolektorze. Wystarczy od góry popatrzyć na stan osi klap i wtedy będzie wiadomo co i jak.

Sprawdzić czy klapy nie są urwane wypadałoby w plastikowym kolektorze. Jest to jednak bardzo trudne (potrzebny endoskop i jest z tym trochę roboty), więc sprawdzenie można ograniczyć do weryfikacji korekt wtrysków. Przy dużych korektach należy auto odpuścić.

- - - Updated - - -

Na forum jeszcze nikt nie widział 159 2.0 z urwanymi klapami. Były Insignie z urwanymi klapami, ale tam była inna konstrukcja kolektora w pierwszych modelach z 2.0.
    Moglbys zamiescic jakies zdjecia gdzie i na co patrzec przy aluminiowym kolektorze? Mysle ze wielu osobom by to pomogło. Pewnie w wiekszosci nie wiemy na co patrzec bo to (przynajmniej u mnie tak jest) ma byc nasza pierwsza alfa..

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Tutaj zdjęcie kolektora wyjętego. Kolektor jest przykręcony do głowicy – czyli szukasz tego mniej więcej pod listwą Common Rail. Ta listwa wzdłuż całego kolektora steruje klapami. Klapy wyraźnie widoczne. Osie klap to te duże kołki ok. 16-18 mm.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140627_181125.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	104.0 KB
ID:	197590

Tu filmik kolektora zregenerowanego z olbrzymimi luzami na osiach klap:
    https://www.youtube.com/watch?v=yd6fPCfAkC4

Tutaj zdjęcie klapy, która przepuszcza (widoczna oś, zalane olejem, samochód bez EGR, więc nie ma "błota" z sadzy, tylko prawie czysty olej). Widać też kable od świecy żarowej, czyli mniej więcej wiadomo gdzie tego szukać.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140614_094718.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	64.2 KB
ID:	197591

I tutaj jeszcze filmik gdzie to jest zlokalizowane w 159:
    https://www.youtube.com/watch?v=cRzjMu9VdVE
    Oczywiście to co na tym ostatnim filmiku to bzdura, bo tylko pudruje syfa, a nie rozwiązuje problem.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-04-2016 o 19:25

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Dzięki! Ten post powinien być przyklejony do FAQ pomoc przy zakupie 159/brery nie mam bezposredniej stycznosci z tym samochodem na codzien ale bede to ogladal po 10 razy zeby dobrze zrozumiec na pewno przyda sie nie jednemu z nas

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Kolektor to tylko jeden punkt do sprawdzenia, całą listę zrobiłem kiedyś:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...brera-947.html
    post #9464

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Tutaj z mojego pliku wyszukane co sprawdzić, do każdego punktu można by dać dłuższy komentarz. Nie ma wszystkiego, ale chociaż jakaś podstawa do ogarnięcia.

Zawieszenie:
    – wahacze, tuleje, sworznie, przód (słaba jakość zamienników wahaczy)
    – tuleje wahliwe tył
    – sprężyny (lubią pękać)
    – maglownica oraz zbiornik od wspomagania (maglownica lubi cieknąć, zbiornik powinien być wymieniony na "poprawiony")
    – stan hamulców (sprawdzić, bo hamulce kosztują więcej niż w Punto)
    – piasty (jw. + czasowa słaba dostępność zamienników)

Elektryka:
    – otwieranie szyb (tył lubi nawalać)
    – działanie nawiewów (sprawdzenie odgrzybienia klimatyzacji), brzęczenie klimatyzacji
    – spryskiwacze szyb, reflektorów
    – żarniki ksenonowe (czy nie mrugają) + samopoziomowanie
    – tylna wycieraczka (czy nie zardzewiał silnik)
    – czujniki parkowania, sprawdzenie wszystkich
    – stan akumulatora
    – radio, odtwarzanie płyt CD
    – ogrzewanie tylnej szyby (czy działają wszystkie paski)
    – składanie lusterek (czy nie przycina)

Silnik
    – koło pasowe
    – kolektor dolotowy (szczelność, klapy)
    – DPF (czy wywalony ewentualnie częstość wypaleń), EGR (czy zaślepiony pełną zaślepką)
    – kolektor wydechowy (przedmuchy)
    – świece żarowe
    – korekty wtryskiwaczy, ciśnienie doładowania, praca overboost, błędy w ECU
    – logi: ciśnienie doładowania, masa powietrza, ciśnienie paliwa
    – kultura odpalania na zimno/ciepło
    – działanie termostatu
    – zawartość CO w układzie chłodzenia (lub nadmiernie wysokie ciśnienie w układzie)

– Sprzęgło, koło dwumasowe, wysprzęglik
    – skrzynia biegów (szumienie na 5-6 biegu, szumienie na wszystkich biegach i na luzie, drążek zmiany biegów rusza się podczas naciskania i puszczania gazu np. na 3-4 biegu)
    – Stan opon
    – Powłoka lakiernicza (piaskowanie progów z przodu, rantów błotników, ewentualna rdza na klapach – na rantach od wewnątrz)

Najtańsza w eksploatacji będzie Alfa z wywalonym DPF, zaślepionym EGR (i wyłączonym programowo), wyrzuconymi klapami, auto z nowym sprzęgłem, turbiną, rozrządem, hamulcami, wahaczami, oponami. Każda z tych wymian może kosztować ponad 1000 zł i więcej.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-04-2016 o 20:06

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

,,Najtańsza w eksploatacji będzie Alfa z wywalonym DPF, zaślepionym EGR (i wyłączonym programowo), wyrzuconymi klapami, auto z nowym sprzęgłem, turbiną, rozrządem, hamulcami, wahaczami, oponami. Każda z tych wymian może kosztować ponad 1000 zł i więcej''

Takiego ideału to tylko ze świecą szukac :-) Nie ma się co czarować w używane trzeba kasę władować.Niekiedy będą to niskie koszty ale generalnie trzeba sie nastawić na większą inwestycję.Ja tam zawsze licze +3000zł Nie kupuje się auta z kwota odliczoną co do złotówki bo później taka alfa w najgorszym przypadku może robić za rzeźbe na podjeździe.Chociaż jest co podziwiać
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Dokladnie, idealne auto kupujemy w salonie... I to nie zawsze

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patricko
    Mieszka w
    Ślunsk
    Auto
    Brak

Domyślnie

No fajnie, ale teraz znaleźć mechanika, który by to wszystko ogarnął i jeszcze hamownie na której odpowiednio dopasuja oprogramowanie po usunięciu dpf to w obecnych czasach trudniejsze niż znaleźć dziewice po 20 roku życia

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Cytat Napisał Patricko Zobacz post
    No fajnie, ale teraz znaleźć mechanika, który by to wszystko ogarnął i jeszcze hamownie na której odpowiednio dopasuja oprogramowanie po usunięciu dpf to w obecnych czasach trudniejsze niż znaleźć dziewice po 20 roku życia
    Jak wywalasz dpf to wystarczy go wyłaczyć programowo.Nie musisz hamować auta.Ale w przypadku kiedy usuwamy dpf w 2.4 to warto pokusić się o nowe strojenie.Dużo lepsza frajda z jazdy.Na przedliftowych turbinach KKK można wykrzesać okolice 230KM a poliftowych garetach okolice 250KM.
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR

Domyślnie

Witam, co możecie powiedzieć na temat tego egzemplarza, ogłoszenie na OLX 223536981

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam
    ma ktoś jakies informacje na temat tego samochodu, potrzebuje rady czy warto sie nad nim pochylic
    z góry dziekuje
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-jtdm-200km-skora-klima-automat-bezwypadkowy-szwajcar-okazja-ID6yltKN.html#8bf4022fb8