Niestety masówka ze stacji paliw psuje rynek i wiarę ludzi, że dodatek może działać a 'kropelki' AR6200 to już w ogóle jakieś czary że tak niewiele potrafi tak wiele
Niestety masówka ze stacji paliw psuje rynek i wiarę ludzi, że dodatek może działać a 'kropelki' AR6200 to już w ogóle jakieś czary że tak niewiele potrafi tak wiele
Odgrzeje temat ponieważ będę brał się za wymianę oleju w swoim nowym nabytku. Mam jednak pytania, które nasunęły mi sie podczas wymiany przegubu oraz czytania opisu wymiany dynamicznej w " Zrób to sam". Ale po kolei.
1. Poziom oleju w skrzyni- dobierając sie do demontażu przegubu wew. Strona lewa ( objawy to telepanie karoserią przy 70-80 km/h ) zauważyłem, ze skrzynia jest zawilgocona olejem, tak jakby wyciek z półosi. Wyciągnąłem prawa półoś i ze skrzyni wyciekło z 0,2 L oleju. Na schemacie skrzyni wyglada na to, że rurka przelewu/poziomu oleju jest jakby trochę poniżej otworu półosi. W związku z tym wyglada na to że w skrzyni było za dużo oleju? Czy dobrze to interpretuje? Planuję wymianę uszczelniaczy a może to jest nie potrzebne jeżeli poziom oleju będzie odpowiedni.
2. Planuje zalać Ravenol ATF T-WS Lifetime. Nie wiem czy olej był kiedykolwiek wymieniany a przebieg 169 tys. Ten co wyciekł był dość zmęczony. Chciałbym wiec dobrze wykonać wymianę stosując płukankę. Gdzie mogę kupić wspominane w tym wątku archoil-e? Który polecacie i w jakich sa cenach? W opisie wymiany jest ilośc oleju 10-13 L !? Skrzynia ma pojemność 6-7. Ile muszę tak naprawdę kupić tego oleju?
3. Pytanie do samego procesu wymiany - w skrzyni mam tylko PRND nie ma już 123 w związku z tym sekwencja będzie P>R>N>D i z powrotem bezpośrednio do P czy po kolei D>N>R>P? Silnik uruchamiamy raz i zmieniamy na uruchomionym czy wyłączamy po każdych 20 s ( napisane odliczamy czas od wciśnięcia przycisku start).
Moze powyższe pytania wydadzą sie Wam "dziwne" ale nie chce czegoś śpi....rzyć wiec muszę mieć pewność.
Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi od praktyków.
Pozdr.
DF
Jeśli zleciało Tobie 200ml to wlej AR2300 i pojeździj ok. 1600km. Tu masz sklep:
http://sklep.archoil.pl albo ktoś z dilerów jeśli bliżej lub wygodniej:
http://archoil.pl/dilerzy/
Wymiana dynamiczna to najlepiej przelanie 120-150% objętości ASB.
Dzięki za szybką odpowiedź. Ale co z poziomem w stosunku do otworów półosi i sekwencjami przy wymianie? Podpowiesz coś?
DF
Poziom ATF należy badać w określonej temp, im ciepłej tym go trochę więcej.
OK, rozumiem, na rurkę przelwową.
Dobra a co z pkt 3 czyli wachlowanie dźwignią podczas wymiany jak to w końcu jest? Podpowiedzcie coś z waszych praktyk.
A czytałeś to:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...40_tronic.html
Poza wachlowaniem ważne jest żeby zbyt dużo oleju na raz nie wyleciało( max 3,5L).
Przełączasz P-R-N-D a 1,2,3 możesz zrobić w trybie manualnym.
Uruchamiasz silnik zmieniasz jak wyżej PRND po kilka, kilkanaście sekund, jednocześnie kontrolujesz żeby nie wyleciało za dużo oleju(j.w. max 3,5l.). Gdy wyleci właśnie około 3,5l gasisz dolewasz tyle ile wyleciało i zaczynasz od miejsce gdzie skończyłeś.
Tak, czytałem kilkukrotnie ten poradnik z załączonego linku. Stąd moje pytania właśnie. Wole sie dokładnie wypytać niż coś zepsuć. Czyli podsumowując:
- jedna osoba siedzi w kanale z naczyniem z odmierzonych poziomem ok. 3,5 litra
- druga siedzi w aucie, odpala silnik z noga na hamulcu i liczy 20 s na P po czym przełącza na R i znów 20 s, porem N i też 20 s, potem D i znów 20s i dalej dźwignia w prawo i 1 -20s, 2-20s,
- z kanału sygnał - jest 3,5 L - wyłączamy silnik, dolewamy olej i.......
- zaczynamy od 3 -20s? Tak?
Jak dojdziemy do 6-tki to wracamy w odwrotnej kolejności z odczekiwaniem po 20 czy juz szybciej?
Dobrze to rozumiem?
Czy wymianę można przerwać na dowolnym biegu czy trzeba wrócić do P?
DF
Tak
Ja zrobiłem tylko P-R-N-D, nie bawiłem się w 1,2 itd. Na hamulcu i tak max wrzucisz 3. Moim zdaniem 20s. to za długo. Ja robiłem dosłownie po 5-10s.
I zaczynasz od miejsca w którym skończyłeś.
Jeśli jeszcze będziesz miał olej to możesz powtórzyć operację. Nie ma znaczenia czy P-R-N-D czy D-N-R-P. Ważne żeby przelać olej, kiedy zacznie wylatywać czysty to zrobione.
polecam sobie dobrać jakąś rurkę o podobnej średnicy jak spust oleju - można się nieźle popaprać bez tego![]()