Kolego gwidonio, to że większość felg produkowanych jest w Chinach nie ma żadnego znaczenia, ważne natomiast jak są produkowane najważniejszy jest stop z jakiego zostały wyprodukowane i grubość ścianek. Niestety sama waga nie markowych felg świadczy o tym że nadają sie ewentualnie do ponownego przetopienia. Wystarczy że zmienią proporcje składników do stopu i ich cena spadnie o połowę ale za tym idzie wytrzymałość (udarność) powie Ci to każda książka do wytrzymałości materiałów. Dlatego moja rada jest takla aby nie patrzeć na kraj produkcji lecz na producenta. Oczywistym jest że szanowany producent felg nie pozwoli sobie na Chińską wtopę.
Pzdr
Wojtek
Prosta sprawa - popatrz na atest, jakie fellga ma certyfikaty? Czy najbardziej popularne nuemiecki TUV czy japoński JIL?
Chinczyki z Allegro nie mają przeważnie żadnych, zwłaszcza jeśli żaden producent się do nich nie przyznaje... a produkcja bez udokumentiwanej kontroli jakosci to tylko bubel robiony na pałę jak leci
Może byłby ktoś chętny na takie felgi 19x8,5" :
![]()
Panowie, nie za bardzo rozumiem dyskusję, w której coś mi przypisujecie - nie wiem, czy "chińskie felgi" są dobre, czy też złe - uważam po prostu, że określenie "chińskie felgi", w tym znaczeniu, to zdecydowane nadużycie w kwestii uogólnienia, tak jak wszelkiego rodzaju inne uogólnienia.
Kolega napisał, że "chińskie felgi" - uogólnienie, są g...warte, a na dowód tego wstawił linka do filmiku, na którym ktoś twierdzi coś dokładnie przeciwnego, a więc chyba udało mu się podważyć jego własną tezę
Ktoś inny napisał, że miał "chińskie felgi", z których schodził lakier, co jest kolejnym nadużyciem, opierającym się na uogólnieniu pt. "chińskie felgi".
Co zaś tyczy certyfikatów... wydaje mi się, że są tak samo sprawdzalne jak "zawartość mięsa w mięsie" - producent wybije sobie na feldze dokładnie to, co będzie chciał, a Ty żeby to zweryfikować, musiałbyś poddać felgę specjalistycznym badaniom i mam na myśli felgi "no name", bo przecież funkcjonują również wszelkiego rodzaju podróbki znanych marek.
Wracając do tematu, mam na oku felgi 17 cali, ale na 7 cali, a w oryginale jest 7,5 cala - będzie z nimi jakiś kłopot? (nie chińskie)![]()
Ostatnio edytowane przez gwidonio ; 19-04-2016 o 17:28
Zależnie od ET bo 7 cali i duże ET będzie bardzo głęboko siedzieć . Na 7 cali też 225 wejdzie chyba ,że założysz coś węższego
Dokładny rozmiar - 17" 7J/ET 40, otwór centrujący 65,1 mm - w grę wchodzi tylko rozmiar opony 225, bo takie właśnie mam.
Ostatnio edytowane przez gwidonio ; 19-04-2016 o 18:29